A kérdés, amelyet nekünk kell megválaszolnunk


„Maradt-e  ebben  az  országban  annyi  méltóság,  erő és becsület, hogy megvédje magát és barátait azoktól, akik sem törvényt, sem erkölcsöt nem ismernek?” – ezzel a kérdéssel indul a Szíven szúrt ország című film, melyet Kálomista Gábor forgatott Marian Cozma haláláról. Tegnapig titkon talán sokan hittünk, sokan szerettünk volna hinni benne, hogy igen. Tegnapig titkon talán sokan bíztunk abban, hogy lehetett bármilyen felháborító, bármilyen cinikus is a másodfokú ítélet, a Kúria azt majd orvosolja és a Magyar Állam nevében végül olyan döntés születik, amely megfelelő társadalmi választ ad a brutális, embertelen tettekre… 


„Maradt-e ebben az országban annyi méltóság, erő és becsület, hogy megvédje magát és barátait azoktól, akik sem törvényt, sem erkölcsöt nem ismernek?” – ezzel a kérdéssel indul a Szíven szúrt ország című film, melyet Kálomista Gábor forgatott Marian Cozma haláláról. Tegnapig titkon talán sokan hittünk, sokan szerettünk volna hinni benne, hogy igen. Tegnapig titkon talán sokan bíztunk abban, hogy lehetett bármilyen felháborító, bármilyen cinikus is a másodfokú ítélet, a Kúria azt majd orvosolja és végül a Magyar Állam nevében olyan döntés születik, amely megfelelő társadalmi választ ad a brutális, embertelen tettekre. 

De ismét csalódnunk kellett. 

A Kúria büntető kollégiumát vezető Kónya István szerint ugyanis nem volt ok felülvizsgálatra. Így a legfelsőbb bírósági szerv, immár megfellebbezhetetlen döntése az első- és másodrendű vádlott 18-18 éves szabadságvesztését helybenhagyta, Sztojka Iván harmadrendű vádlott büntetését pedig nyolc évről tizenhárom évre súlyosbította. Kónya az ítélet kihirdetését követően indoklás gyanánt mintegy másfél órán keresztül magyarázgatta a megmagyarázhatatlant. Aztán a végén még hozzátette: „a társadalmi elvárásokra való hivatkozás jogilag értelmezhetetlen.” 

„Maradt-e ebben az országban annyi méltóság, erő és becsület, hogy megvédje magát és barátait azoktól, akik sem törvényt, sem erkölcsöt nem ismernek?” – tolakszik ismét előre a kérdés. És ma már mindannyian tudjuk a választ: nem maradt. Nem maradt semmi, csak az emberek arcára kiülő döbbenet, értetlenség és düh. Tegnap végérvényesen bizonyossá vált, hogy a Magyar Állam nem tudja, és igazából nem is akarja megvédeni a polgárait a mocsoktól, a terrortól, a bűnöző cigányhordáktól. 

Azt hiszem nem túlzás azt kijelenteni, hogy magyar igazságszolgáltatás mára függetlenítette magát mindentől, a társadalomtól, az igazságtól, de legfőképp a józan észtől. Mára eljutottunk oda, hogy a bírósági ítéletek nem hogy visszatartanák, elrettentenék a bűnözőket, hanem lényegében bátorítják őket. 

Marian Cozmát 2009. február 8-án cigánybűnözők brutális módon meggyilkolták egy veszprémi lokál előtt. Szándékosan, csoportosan elkövetve, különös kegyetlenséggel. Ivan Pesicet, miközben megpróbálta Cozma életét megmenteni, hátulról alattomosan megkéselték. Csak a szerencsén múlott, hogy túlélte. 

Vajon Kónya István szerint a jogalkotók mire találhatták ki az életfogytiglani büntetést, ha nem erre? Vajon mit kellett volna még elkövetni ahhoz, hogy a bíró úr indokoltnak lássa a legszigorúbb büntetés kiszabását? Vajon ha Kónya István gyerekét hagyják ott holtan, vérben feküdve Sztojkáék, akkor is ez lenne a véleménye? 

Az alaptörvény értelmében az egyes bírósági döntések Magyarország nevében születnek, az eljáró bírók azokat nem magánemberekként, hanem a magyar nép felhatalmazása alapján, a Magyar Állam büntetőhatalmát gyakorolva hozzák meg. Azonban az ítéletek meghozói jelenleg nem kérhetőek számon, az ő döntéseiket hivatalosan senki sem kérdőjelezheti meg, az ítéletek következményeiért, az esetléges tévedésekért pedig semmilyen felelősséggel nem tartoznak. 

Vajon jól van ez így? 

És még fel lehetne tenni tucatszám kérdéseket a bíróság és a bíró úr felé. Lehetne jogászkodni, paragrafusokat citálni, rámutatni a döntés ellentmondásaira, de az igazság az, hogy ennek már nincs semmi jelentősége. Az ítélet megfellebbezhetetlenül kimondatott, minek következtében csak egy lényegi kérdés maradt, de azt már nem a bíróságnak, nem a magyar igazságszolgáltatásnak, hanem nekünk, magyaroknak kell megválaszolnunk: 

Maradt-e ebben az országban annyi méltóság, erő és becsület, hogy megvédje magát és barátait azoktól, akik sem törvényt, sem erkölcsöt nem ismernek? 

7 kommentek:

Névtelen írta...

Ez "csak" a jéghegy csúcsa, sokkal súlyosabb veszélyt és rothadást jelentenek az eltussolt bűncselekmények, köztük emberölések, amiket azért nem nyomoznak ki, mert cigány elkövető derülne ki.

Gambit írta...

Ha valaha is sikerül változtatnunk a dolgokon, akkor az egész jogrendszerünket át kell majd szabni a nulláról.
A világon nincs még olyan törvénykezés, ami kizárólag a bűnözők ilyen-olyan jogait helyezi mindenek fölé és nincs még egy olyan ítélkezői garnitúra, aki ennyire görcsösen nem akar túllátni a rossz törvények betűjén, ha éppen úgy kívánja a saját, vagy a nemzetellenes körök érdeke.
Az ilyen ítéleteket meghozó bírákat szépen be kell majd dugni a kis kis kedvenceik mellé a sittre, de valódi életfogytiglanra (a hazaáruló politikusokkal együtt), családjaikat pedig egész nyugodtan száműzni kéne a cigányok közé (ahogy a hazaáruló politikusokét is). Majd akkor megtudnák...

ProliProfil írta...

A törvényeket, a "választott" politikusok írják. Még akkor is, ha csupán az igen gombot nyomogatják.
Van azokban tisztesség, becsület ? Láthatjuk, érezhetjük naponta, hogy semmi.
A többiek (bírók, gyilkosok, tolvajok, a valóságos terroristák, és egyéb bűnözők)meg a törvényalkotók útmutatása alapján cselekednek.
Itt van a kutya elásva.

Gambit írta...

ProliProfil:

Nem feltétlenül. A bíróság jelen esetben is kiszabhatott volna szigorúbb büntetést, törvényileg minden lehetőség adott lett volna hozzá. Nem tették, ami pedig már a bírók egyéni, különbejáratú döntése volt, így jelenleg a felelősség is őket terheli. (Nyilván a törvénykezés kereteit a politikusok alakítják, ettől még az elvileg független igazságszolgáltatás résztvevőit ez nem menti föl a morális felelősség alól.)

Maci írta...

Gambit és Proli Profil - Arról meg nem is beszélve, hogy akár politikai utasításra is hozhattak enyhe ítéletet. Nagyon valószínű, hogy rászóltak felülről, ami nem csak a Fideszes politikusokra vonatkozik, hiszen a régieknek igen jó a kapcsolatrendszerük.

Quedra írta...

Ami jelenleg a média által megjelenített ügyekben folyik az nem törvénykezés, meg igazságszolgáltatás, hanem egy igen csúnya vicc. Amin egyre kevesebben mosolyognak.

(Ha emlékezetem nem csal a minap az egyik esténként leadott szenzációhajhászkodós, meg rettegjetek! műsorban volt egy olyan eset, amiben egy fickót késeltek meg. A bíróság előtt az elkövető viszont valami olyasmit mondott a saját védelmére, hogy ő nem akarta bántani a sértettet, s természetesen ártatlan. Megjegyezném a megkéselt fickó holmi tizenakárhány késszúrást kapott, amibe ugye belehalt kicsit. Teljesen logikus.
Ugye.
Az elkövetők soha nem akarnak bántani senkit, ezért használnak kést, lapátnyelet, viperát, kaszát, és egyéb tárgyakat.
Felebaráti szeretetből. Gondolom.)

Persze azon elgondolkodom időnként, hogy miféle rend kerekedne ha felemlegetnénk eleink szokásait s a lopást kézlevágással, a gyilkosságot, fejvesztéssel preferálnánk. Deugye... ez manapság nem demokráciás, és erősen személyiségi-jogokat sértő, valamint barbár törvénykezés lenne.
Igaz ehhez kellene nem mindenféle sutyorgó fickók által irányított, meg harácsoló vezetés, s nem ennyire mindenbe beletörődő/fásult tömeg. Vagyis elég jelentős változás.

Ámbár ha kissé elvonatkoztatunk a bírói ítélet erkölcstelenségétől. Valamint mindenféle érdekcsoportok geopolitikai játszódásait is figyelembe vesszük. Talán épp az a cél, hogy a bíróságokat, valamint a helyi vezetést a felheccelt tömegek jogosan felháborodván pofoncsapkodják. Imigyen helyet csinálva bizonyos alakoknak, akik majdan tetszeleghetnek az igazságosság mintaképeként.

kistutyi írta...

Na és a "társadalmilag hasznos" itéletet hozó biró? (Dániel történet) Az is egy ugyan olyan megvesztegetett disznó mint a Kozma ügyben először itélkező. A bűnözők haverjai még tapsoltak is az ítélethez, mint a cirkuszban. Ez már őrület. Nem csak gazdaságilag,de erkölcsileg is (nem irok szándékosan igazság szolgáltatást) már a fülünkig ér a guanó! Csak arra vagyok kiváncsi, hogyan fogjuk egyszer ezt a sok sz@rt kilapátolni az országunkból? Lesz itt még egyáltalán "egyszer"?

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló