Még két év és vége?

Azt hiszem, nem kell közgazdásznak lennünk ahhoz, hogy észrevegyük milyen folyamatok játszódnak le manapság Európában az elmúlt évek gátlástalan és spekulatív gazdasági döntéseinek következményeként.

Naponta röppenek fel hírek az eurózóna nehézségeiről, az egyes országoknak nyújtandó segélycsomagok nagyságáról és szükségességéről, és persze a megoldásról, ami majd mindenkit kisegít a bajból. Mégis úgy érezhetjük, hogy igazából nem történik semmi sem. Semmi, ami a kilábalás felé mutatna abból a gödörből, amibe a telhetetlen globalisták taszították a világ ezen felét.

Azt, hogy mekkora a baj mi sem jelzi jobban, mint az a kezdetben titkolt, majd a kiszivárgott hírek miatt vasárnapra már elismert szűk körű luxemburgi találkozó, amelyen a német, francia, olasz, spanyol és görög pénzügyminiszterek mellett Jean-Claude Trichet az EKB elnöke, Olli Rehn unós gazdasági biztos és Jean-Claude Juncker az Eurogorup elnöke vett részt. A pénteki tárgyalásnak lényegében egyetlen témája volt: Görögország és ezzel együtt az euróövezet sorsa.

Mára már kiderült, hogy a görögök számára az egy éve összetákolt 110 milliárd eurós mentőprogram nem működik. Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a görög kormány nem tudja teljesíteni adósságszolgálati kötelezettségeit és az ország a gazdasági összeomlás felé halad. Az athéni vezetés az egyre súlyosabb gondok nyomása alatt arra a belátásra jutott, hogy napirendre kell venni a valutaunió elhagyásának kérdését és meg kell kezdeni az adósság-átütemezésről szóló tárgyalásokat is.

Mind a görögök, mind egyre több független szakértő szerint Athén számára előnyösebb lenne az euróövezetből történő kilépés, még akkor is, ha ez is sok fájdalommal járna. Ebben az esetben a nemzeti valuta leértékelődésével a görög export versenyképessé válhatna. Amennyiben viszont az eurót megtartva, belső leértékeléssel próbálja versenyképességét megtartani az ország, úgy hogy eközben a kereseteket és az árakat is csökkentik, akkor ezzel a görög vezetés akár még egy polgárháború kitörését is kockáztatja.

De a további lépések mégsem ezektől, mégsem attól függnek, hogy mi lenne jó a görögöknek.

Ma már egyértelműen látszik, hogy Európa és az európai gazdaságok a globális piac játékszerévé váltak, amiben a domináns hatalom Németországé. A németeknek pedig nincs más célja, mint ennek a hatalomnak a fenntartása. És talán azt sem túlzás kijelenteni, hogy mindenáron.

Ha megvizsgáljuk a zajló folyamatokat, akkor azt láthatjuk, hogy a német globalizáció rendkívül eredeti módon működik. A gazdaságuk egy részét Kelet-Európába telepítik, ahol jóval alacsonyabbak a bérek, mint náluk. Így mintegy beszállítóként alkalmazzák ezeket az államokat. Azt hiszem, erről nem nagyon kell meggyőzni itthon senkit sem, ezt mindenki látja, aki látni akar.

Továbbá az sem titok, hogy németek az eurónak köszönhetik a gazdasági erőfölényüket, hisz a közös pénz nem engedi a francia, az olasz, a spanyol gazdaságot hogy leértékeléssel védekezzen a leszorított német árak ellen. Ha lenne önálló frank, líra, pezeta, akkor azokat könnyen leértékelhetnék, és olyan magas árfolyama lenne a márkának, hogy már nem érné meg ezt a játékot játszani. Azonban ez a lehetőség most nincs meg, ezért aztán a németek hatalmas kiviteli többletet halmoznak fel a többi európai állammal szemben.

Németország gazdasági világhatalom, de az igazság az, hogy ezt úgy éri el, hogy a többi európai állam munkáján hízik.

Ezért nem tűnhet el az euró. Ezért nem bomolhat fel az euróövezet. Ha ez megtörténne, az a német gazdaság dominanciájának végét jelenthetné. Ezért találják meg a németek mindig a módját a bajba jutott országok megsegítésének. Ezért kap újabb és újabb kölcsönt Görögország. Egyszerűen életben kell tartani a rendszert, és persze az sem utolsó dolog, hogy a kiadott kölcsönök is további kamatpénzeket hoznak.

Így aztán nincs is semmi meglepő abban, hogy vasárnap Rainer Brüderle német gazdasági miniszter a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában határozottan elvetette Görögország kilépésének gondolatát az euróövezetből, mondván egy ilyen lépés csak gyengítené az uniót pont egy olyan időben, amikor erősítésére lenne szüksége.

Gondolom, sokakban felmerül a kérdés: vajon meddig lehet ezt csinálni? Meddig lehet mégha lélegeztetőgépen is, de életbe tartani egy halálán lévő rendszert?

A legdöbbenetesebb választ erre a hetvenes évek közepén a Szovjetunió felbomlását, a kilencvenes évek végén az Egyesült Államok gazdasági hanyatlását pontosan megjósoló Emmanule Todd adta meg nem is oly rég. Szerinte cirka 2 év van vissza addig, amíg megborul az EU.

Persze előfordulhat az is, hogy Todd most téved és nem két év, hanem valamennyivel több lesz az az idő, amíg sikerül kihúzni. De azt hiszem igazából a mi szempontunkból nem is ez a lényeg. Egy szakadék felé rohanó valamin ülünk, de mi magyarok ahelyett, hogy azt találgatnánk, hogy hogy tudnánk valahogy kiugrani, még mindig szolgai módon követjük a Brüsszelből, Berlinből jövő ”jószándékú” utasításokat…

9 kommentek:

CarChilli írta...

Nem vagyok közgazdász, nem értek a pénzpolitikához. Azért azt mégis megkérdezem az írás szerzőjétől:
Vajon miért volt Németország akkor is gazdasági nagyhatalom, amikor még a márka volt a fizetőeszközük? Nem lehet, hogy a hatalmukat nem az eurónak, hanem a szorgalmuknak, a munkájuknak köszönhetik? A sok mellébeszélés, a mindent csak magyarázni, és nem dolgozni a sikerért helyett?

Herne írta...

Sajnos jellemző újkori történelmünkre, hogy csökönyös, szinte már megszállott hévvel ragaszkodunk a haldokló rendszerekhez, még akkor is, amikor maga a rendszer is megadta magát. A magyar vezetés, ha a jelenlegi garnitúra marad hatalmon, még akkor is a kapitalista demokrácia (már maga a két szó is üti egymást) dicsőségét fogja zengeni, amikor a világon egyetlen más ország sem lesz, amelyben még élne a rendszer. Hiányzik a vezetőkből az önállóságra törekvés, az ehhez szükséges bátorság, vagy egyáltalán, a hosszabb távon gondolkodás. Persze hozzá kell tenni, hogy ezek nem is vezetők, hanem üzletemberek, tolvajok, közönséges fehérgalléros bűnözők, tehát a hosszú táv - az ország állapotát tekintve - számukra érdektelen. Nekik nem az ország boldogulása a célja, csak a saját maguké.

Ezt a gazdasági rendszert pedig csak egyféleképpen lehet meggyógyítani: úgy, hogy gyökerestül eltávolítjuk, totálisan leromboljuk.
Vizsgáljuk a jelenséget egy kicsit távolabbi perspektívából: az ún. gazdasági rendszer egy ember alkotta találmány, és csak azért fontos, mert mi tesszük azzá. Valójában semmi szükség rá az életbenmaradáshoz, nem biológiai létszükséglet. Mégis emiatt halnak meg milliók a világban.
Namármost egy olyan életforma, ahol egy szűk réteg a többi kizsákmányolása révén pöffeszkedik a teljes populáció nyakán, enyhén szólva is természetellenes.
A kapitalizmus piramis formájú társadalmat feltételez, tehát fent van egy kevés milliárdos, lent pedig milliárdnyi szegény. Akárhogyan is nézem, ez nem jó arány. Nincs mégegy olyan élőlény, ahol a populáció 99%-a szenvedne a maradék 1% jólétéért. Ez az arány nem jó, ez az arány rossz, ez az arány természetellenes. Az egész gazdasági rendszert, ami erre épül, meg kell semmisíteni. Addig, amíg a jelenlegi gazdasági rendszerben gondolkodunk, nem lesz kiút. Lehet toldozgatni-foldozgatni, reformkodni, miegyéb, de semmin sem fog változtatni. Ki kell tépni gyökerestül.
Hogy mi legyen helyette? Bármi, ami egyenlőséggel szolgál piramis helyett. Gondolkodjanak ezen azok, akiknek ez a szakmájuk. De ha engem kérdeztek, a pénzt, mint fogalmat és mint intézményt, ki kell verni az emberiség fejéből mindörökre. A pénz az oka a világ szenvedései 99%-ának. A maradékba tartoznak a természeti katasztrófák, valóban gyógyíthatatlan betegségek, balesetek, sorozatgyilkosok, meteorbecsapódások és földönkívüli inváziók. Ha meg is kell tartani a pénzt, és az ember nem képes ellenszolgáltatás nélküli létezésben gondolkodni, akkor is szigorúan szabályozni kell, ne lehessen felhalmozni. A pénzhalmozás, a kizsákmányolás, tehát a kapitalista erények, minősüljenek bűncselekménynek, kőkemény büntetéssel. Ahol pedig lehet, vissza kell állítani a cserekereskedelmet, illetve a nemzeti szinten működő önfenntartó gazdálkodást. A pénzt (és a hatalmat) olyan jelentéktelen dologgá kell zsugorítani, amennyire csak lehet.

Herne írta...

(Mielőtt valaki a hangyákkal, méhekkel, darazsakkal jönne: ők nem a királynőért gürcölnek, hanem a faj fennmaradásáért, és annak a királynőnek sem épp irigylésre méltó a helyzete. A királynő nem luxusban él, ő is csak része a gépezetnek a fajfenntartás céljából, és teszi a dolgát.)

Egyetértő írta...

Arról nem is beszélve, hogy annak a királynőnek nincs szilikoncicije és nem készülnek róla szexfotók. Ha már a természetességnél tartunk..., és érintsük a fentebb vázolt lezüllött világ nagyfokú erkölcsi, szellemi hanyatlását is.

mborsik írta...

E. Todd aktuális jóslatához új könyv is tartozik, vagy vmi cikkben írta le ezeket? Szívesen elolvasnám!

Egyetértő írta...

Azonfelül a méhkirálynőnek sosincs olyan gusztustalanra duzzasztva a szája széle, mintha darázs csípte volna meg.

cila57 írta...

Halódik immár a második Unió aminek tagjai vagyunk?
Nem csoda. Ugye, köztudomású, hogy amilyen szövetségben mi belépünk, az előbb-utóbb felbomlik, vagy legyőzött lesz.
De a mi helytartóink akkor is mindig megmutatták, és mutatják ma is, mi lovagias, hű/lye/ nemzet vagyunk. A végsőkig kitartunk!
Nem számít, ha rámegy a nemzet és állampolgárainak élete.
Ezért vallják ellenségeink, hogy minden rossznak mi voltunk, és vagyunk az okozói.
Pl. a nácizmus, a rasszizmus is csak a magyarok bűne.

Névtelen írta...

Herne - így beszél egy bolsi vagy egy náci. Akik előtt nem ismeretlen ez a két vereséget szenvedett világ, azoknak ismerősek a Herne álta leírt mondatok.

gabeebee írta...

@mborsik

Emmanule Todd május elején Budapest tartott előadást a Francia Intézetben, ahol többek között Európa és az euró jövőjét is elemezte.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló