Disznóság

Elfogyott a sertéstartó gazdák türelme, ezért aztán tegnap figyelemfelhívó tüntetéssel tiltakoztak a Kossuth téren. Hónapok óta hiába kérik a még a tavalyról járó agrártámogatásokat, de azok csak nem akarnak megérkezni a jogosultakhoz.

Ráadásul mostanáig, az állatjóléti támogatásoknak is csak egy részét kapták meg, de azt is a megszokott gyakorlathoz képest jóval később. A hazai termelők, különösen a kis és közepes családi gazdaságok, egyre nehezebb helyzetben vannak, és ha sürgősen nem jutnak hozzá a pénzükhöz, tömegesen mehetnek csődbe.

Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetségének (MSSZ) elnöke a demonstrálók előtt elmondta, hogy az élő sertés kilóját jelenleg 370-380 forintért lehet előállítani, míg az állattartóktól a felvásárlók 310-315 forintért veszik meg. A sertéstartók a megnövekedett takarmányárak és más kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt csak veszteségtermelésre képesek. Ezért több ezer vidéki gazdálkodó hagyhat fel a sertéstartással, így emiatt sok ezer munkahely is megszűnhet. A kialakult helyzet miatt pedig több százezer sertés tűnhet el a hazai piacról és helyettük további import alapanyag érkezik majd az országba.

Megtudhattuk azt is tőle, hogy azért lehet ma 900 forint körüli áron sertéshúshoz jutni, mert a dioxin-botrányt követően a német sertéshúst nehéz lett eladni Koreában, Japánban és Oroszországban. Emiatt a német hús piacává a kelet-közép-európai országok váltak.

Okkal tette fel hát e kérdést az egyik radikális képviselő a kormánynak: ”Meddig maradunk Európa szemétlerakója?”

Eddig nem importáltak élőállatokat a sertéstartók, sőt Romániába például exportáltak. De most fordul a kocka. Ami máshol nem eladható, az most hozzánk kerül, míg a magyar disznótenyésztést ellehetetlenítik, pedig nem sok ország dicsekedhet olyan kiváló húsú őshonos háziállatokkal, mint mi. Egy normális vezetésű országban már rég igazi hungarikumok volnának például a különböző mangalicafajták, de jelenleg úgy tűnik, hogy a sertéstartás is a cukorágazatunk sorsára jut.

Az MSSZ elnöke azonnali intézkedésként forgóeszközhitelt és államilag felvásárolt takarmány biztosítását kérte az agrárkormányzattól. A demonstrálók egy petíciót nyújtottak át a Vidékfejlesztési Minisztérium képviselőjének, melyben követelik az idei évre járó állatjóléti és a múlt év májusa óta felfüggesztett támogatások kifizetését, valamint azt, hogy biztosítsanak azonnal hozzáférhető, 6 hónap alatt kifizethető gabonát azoknak az állattartóknak, akiknek nincs pénzük a hosszú válság miatt takarmányra. A fentieken túl a petícióban szerepelt még egy pénzügyi segítséget nyújtó program létrehozását sürgető felhívás, és a hússzektorban történő áfa csökkentési javaslat is.

A tüntetők eltökéltek és elmondásuk szerint akkor sem adják föl, ha nem történik semmi érdemi változás e téren. A nyár kezdetéig ismét tiltakoznak majd Budapesten, a Kossuth téren, de akkor már traktorokkal, kapával és talicskával jönnek a Vidékfejlesztési Minisztérium elé.

Végül pedig talán érdemes megjegyezni azt is, hogy hasonló ellehetetlenülés az ágazatban utoljára az mszp kormány idején volt, még 2003-ban. Talán még sokan emlékeznek rá, akkor útlezárásokkal tiltakoztak több vidéki településen a kormányzat agrárpolitikája ellen.

Lehet, hogy ismét szükség lesz ilyen fellépésre?

8 kommentek:

Névtelen írta...

Régen csak a törött lábú, meg a részeg embert kellett "támogatni" ma mindenki támogatást követel! De ki támogatja a támogatókat? Az állam az a fejőstehén, amit etetni senki nem akar, de fejésére követelőzik! De az állat, (állam) gondozók lopják el legelőször a takarmányát, nékük hagyva a "trágyát" maguk után! lényeglátó

casablanka írta...

Miért nem akkor tüntetett amikor a fletó szolgálatában állt? Akkor a szakszervezeteket sem láttam túl sokat az utcán a munkások bérét követelni.Disznó bőven maradt még igy is az országban.

Herne írta...

Minimum általános sztrájkra lenne szükség, hogy megérezzen valamit a kormány. Mit érdekli őket a magyar gazdák felháborodása, ha nem tetszik nekik a helyzet akkor majd hozatnak külföldről, és a kormány számára megmarad a profit. Ámde örüljünk: van pénz cigányokra, van pénz politikusok luxuskörülményeire, sőt, az egész ország komplett átnevezésére is! Hát kit érdekel ezen létfontosságú dolgok mellett olyan apróság, mint párezer gazda, vagy egyáltalán a hazai mezőgazdaság sorsa? Majd maximum elneveznek róluk egy mellékutcát.

Érdekesség egyébként, hogy a családi farmgazdálkodást az USA-ban is szétverték, és átvették a helyüket az agrármultik. Tenni pedig nem lehet semmit, mert ha azt mondod: eddig s ne tovább, ők azt mondják: laza vagyok leszarlak, majd importálok Mexikóból. Na ugyanez megy itt is, azzal a különbséggel, hogy még csak nem is hazai multik fogják átvenni a tradicionális magyar mezőgazdaság szerepét.

S legyünk büszkék: Viktor megmondta, hogy megvédi a munkahelyeket. Meg is teszi! Csak nem a magyarokét, hanem a hatalmasokét, jelenleg a németekét.

Lényeglátó: azt hiszem nem látod a lényeget, az állam pénze ugyanis egy az egyben a mi pénzünk, mi adjuk neki. Amíg ez így van, tehát mi tartjuk el az államot, addig az államnak kötelessége ezt kölcsönös alapon folytatni. Egyik fél se legyen parazita, hanem éljenek kölcsönös szimbiózisban. Arról nem is beszélve, hogy a nagy szegény állambácsi nemigen mondható szegénynek, csak épp zsebrevágja a mi pénzünket. Nem mi fejjük az államot, hanem az minket. Az én véleményem szerint nincs az rendjén, hogy az állami vezetők luxuskörülmények között élnek a mi adónkból, miközben az ország 90%-a a megélhetésért küzd napról napra, főleg akkor nem, ha az államnak hivatalosan is hozzá kéne járulnia a megélhetésükhöz. Mert mint a cikkben olvashattad: tartoznak ám, nem kevéssel. Szerintem a pénzt először a munkát elvégzőknek kell kifizetni, nem pedig luxusautókat és villákat venni belőle. Te hogy vagy ezzel? Apropó, milyen kocsid van?

(Nem szoktam visszajárni, ha már kommenteltem, úgyhogy nem muszáj válaszolni, én úgysem látom majd.)

falusi írta...

Üdvözlöm a két szakembert, aki a saját bőrén tapasztalta mit jelent állatokkal foglalkozni! Az gondolom nyilvánvaló, hogy aki jószágot tart annak se szombat, se vasárnap, nyaralásról meg ne is beszéljünk. Azt is nyilván tudják, hogy CÉL a magyar mezőgazdaságot még jobban ellehetetleníteni és a régi EU tagországok még 2013 után sem hajlandóak -az újaknak- velük megegyező szintü támogatást adni. Pályázni kell, de a feltételeket ők mondják meg. Mi csak fizessük be a tagdíjat, majd ők elosztják. Olyan ez mind ha a szomszéd osztaná be a fizetésedet, ő döntené el mire van szükséged. Egyetértek abban, hogy ne legyen támogatás, de akkor a franciának meg a németnek, meg a többinek se legyen és akkor tényleg nem torzul a verseny

Herne írta...

Röviden: a fejőstehén mindig a kisember volt, aki lefejte, az pedig az állam.

Kicsit továbbszőve a fonalat, ha az állam semmiféle szerepet nem vállal az emberekért, akkor feleslegessé válik a léte. Egyrészt akkor semmi okunk adózni és tömni az államba a pénzt, másrészt kitör az anarchia, az egész állam, mint intézmény, lényegét veszti. Az állam, mint csupán névleges intézmény, teljesen felesleges.

Radulovic Zsuzsa írta...

Ez az egész mégis csak tüntetésekkel megy. Nem eggyel, hanem sokkal és minél több résztvevővel. Nem csak Amerikában, de máshol ís szétverték a farmgazdálkodást. Valójában nyugaton már mindenütt. Idejében kell kapcsolni és harcolni kell.

eSzeL írta...

Ilyen fellépésre nincs szükség. Illetve nem ilyen fellépésre van szükség. Harcolni kellene. Minden eszközzel. De erre jó a demokrácia. Ostoba emberből mindig több van.

Radulovic Zsuzsa írta...

Dehogynem! Pont az ilyen fellépésekre lenne szükség folyamatosan. Pont ezek hiányoznak hazánkból! De nem párszázas, hanem több tízezres részvétellel.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló