Ez megint kinek az igazsága?

Az elmúlt napok tárgyalótermi történetei ismét rávilágítottak arra, hogy manapság Magyarországon igazságszolgáltatás néven egy olyan felháborító gyakorlat folyik, ami egyrészt ellentmond a józan észnek, másrészt pedig teljesen szembemegy a társadalom igazságérzetével. Az ítéleteket hallgatva az embernek olyan érzése támad, mintha a bíróknak fogalmuk sem lenne arról, hogy mégis mi történik ebben az országban. És ami a legfelháborítóbb: az egyes ügyekben hozott ítéletek indoklásai és az azok alapján kiszabott büntetési tételek egyátalán nincsenek se összhangban, se arányban egymással.

Az elmúlt napokban két olyan bírósági döntés is született, ami pontosan leképezi ezt az ítélkezési gyakorlatot. Az egyik tárgyalás még a múlt héten történt a Fővárosi Bíróságon, ahol Dr. Surányi József bíró vezetésével annak a négy fiatalembernek az ügyét tárgyalták, akik 2006-ban részt vettek az MTV székházának őszi ostromában. A négy vádlott közül első fokon három felfüggesztett, egy pedig letöltendő börtönbüntetést kapott közérdekű üzem megzavarása, hatósági személy ellen csoportosan, felfegyverkezve elkövetett erőszak bűntette és rongálás vétsége miatt.

A tárgyalás során a védelem tételesen cáfolta az első fokon meghozott ítélet indoklását és több helyütt rámutatott annak ellentmondásaira. Egyértelműen bizonyításra került, hogy a tévéostromnak nem volt célja az MTV működésének megakadályozása, hisz a tüntetők épp egy közleményt szerettek volna beolvastatni, amihez pedig elengedhetetlen, hogy a TV működjön. Mint végül kiderült, a bírón kívül ezt mindenki megértette, meg azt is, hogy aznap éjjel a tévé műsorának leállítására a rendőrség adott utasítást és nem a tüntetők lehetetlenítették el az adást. Arról már nem is beszélve, hogy a vádlottak nem erőszakkal törtek be az előcsarnokba, hanem egyszerűen beléptek a mellékbejáraton, miután a rendőrség feladta az épületet.

Azonban nem ez volt az egyetlen dolog, amit a bíróság egyátalán nem vett figyelembe. Az egyik fiatalt ugyanis azzal vádolták, hogy egy üveget hajított a rendőrök felé. A védelem kérte, hogy hadd játszanak le egy videót, amin jól látszik a kérdéses eset. A bemutatott felvételen minden kétséget kizáróan látható volt, hogy a vádlott mindkét keze le van eresztve a törzse mellett, amikor a levegőben átrepül valami a feje felett és koppanva lepattan az egyik rendőr pajzsáról. A látottak alapján teljesen egyértelmű: fizikai képtelenség, hogy ezt ő dobta volna el. Azaz ezt gondolta mindenki, egészen az ítélet kihirdetéséig.

De talán még megdöbbentőbb a másik vádlott esete, akinek az volt a bűne, hogy egy műanyag partvisnyéllel ráütött az egyik rendőr pajzsára. Az elsőfokú ítélet indoklásában ezt a cselekedetet az eljáró bíró a tévéostrom "legbrutálisabb és legembertelenebb cselekménynek” nevezte, amiért két év letöltendő börtönbüntetést volt képes kiszabni. Mindezt egy olyan emberre, aki előtte soha nem volt büntetve, rendezett körülmények között él és egyedül tartja el idős édesanyját.

Figyelembe véve a védelem által előadottakat, az országban azóta bekövetkezett változásokat, a józan észt és a teljesen egyértelmű tényeket, a vádlottak joggal várták, hogy az első fokon kiszabott ítéletek eltörlésre, vagy legalábbis jelentősen enyhítésre kerüljenek. Ezzel szemben hosszas tanakodás után Dr. Surányi József bíró mindenben helyben hagyta az eredeti végzést. Így aztán maradt a felfüggesztett az el sem dobott üvegért és maradt a két év börtön is a partvisnyéllel való hadonászásért.

Egyszerűen döbbenetes. Ha pedig ehhez az egészhez hozzávesszük a tegnapi Vágó László pert is, akkor már nem csak az, hanem simán bicskanyitogató. Tegnap ugyanis első fokon döntés született az egyik legnagyobb rendőrállat, Vágó László ügyében is, aki 2006. október 23-án brutálisan szétvert és megalázott mindenkit, aki az osztaga elé került.

Ő és rebiszes csapata volt az, akik a Síp utca-Rákóczi út sarkán megverték Révész Máriuszt, akik a Rákóczi út-Nyár utca sarkán 15 méterről fejbe lőtték egy embert, aki ennek következtében kómába esett és a bal szemére teljesen megvakult.

Ők voltak azok, akik a Blaha sörözőbe menekült kb. 40 embert egyesével terelték ki az utcára. Az embereket Vágó László lökte ki az ajtón, az utcán felállt kettős rendőrsorfal közé. A szűk folyosón végigfuttatott sértetteket tonfával ütötték és bakanccsal rúgták a közhatalmat gyakorló símaszkosok. Az egyik szerencsétlent két méterről tizenkétszer hátba lőtték gumilövedékkel, amiket később három műtéttel távolították el a testéből. A srácnál fehér bot volt, mivel látássérült. De ez sem számított.

És Vágóék voltak azok is, akik Fábián Gábort minden ok nélkül bántalmazták a Dob utcánál. A hátát, a veséjét és a fejét ütötték, arcára, vállára, derekára és mindkét lábára ráálltak, gumibottal verték és bakanccsal addig rugdosták, amíg a lába is eltört. Miután megbilincselték és a földre fektették Vágó odalépett hozzá és a már bilincsben lévő férfi bal kezének középső ujját eltörte.

Most ez utóbbi miatt állt bíróság elé, ahol a bírónő a következő ítéletet hirdette ki: „Vágó László bűnös egy rendbeli hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vétségében és egy rendbeli testi sértés bűntettében, ezért őt a bíróság halmazati büntetésül egy év, nyolc hónap börtönre és lefokozásra ítéli. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását három évre felfüggeszti.”

Igen. Jól értjük. Egy év, nyolc hónap. Felfüggesztve.

Mégis hogyan?

Mégis hogy van arányban ez a néhány nappal korábbi ítéletekkel? Hogy lehet az, hogy egy műanyag nyéllel való hadonászás két év letöltendőt ér, a kegyetlen rendőri brutalitás, ahol emberek súlyosan megsérülnek pedig csak 20 hónap felfüggesztettet?

Arról már nem is beszélve, hogy Vágót ezen tettei miatt alezredessé léptették elő, majd érdemei elismerése mellett 38 évesen nyugdíjba küldték. Mostanság 241 ezer forint nyugdíjból tengeti szürke mindennapjait, amihez még 37,5 ezer forint szolgálati kiegészítés is jár…

Ez ma Magyarország. A narancsvidék.

Mikor történik már végre valami változás?

Nem hiszem, hogy ezeket az ügyeket ne lehetne a társadalom többsége számára megnyugtatóan rendezni. Nem hiszem, hogy a narancsosok ne látnák, ne éreznék, hogy ezek az ítéletek felháborítóak, hogy szembe mennek az igazsággal, a józan ésszel. De akkor meg miért nem?

Mire várnak, akik léphetnének?

És a heti tárgyalótermi ügyeknek ezzel még nincs vége, hisz december 23-án dől el, hogy otthon töltheti-e a szentestét Budaházy Gyuri. Ugyanis óvadék ellenében történő szabadon bocsátásáról aznap dönt a bíróság…

16 kommentek:

Névtelen írta...

Hát ez szép !

Mézga írta...

Kösz.hogy töröltétek.Erősödik a demokrácia!!!!

Astur írta...

"Mikor történik már végre valami változás?"
Ez most jelenleg a legérdekesebb kérdés.Valahol lent nagyon mélyen a lelkekben már elindult az a folyamat,mely ha szárba szökken és virágot bont:nem lesz számukra menekvés.Innen is üzenem "nekik"-AZ IDŐ KÖZELEG !Készüljenek !!!

Üdv.:Astur

Névtelen írta...

Narancsködben tévelygők,ugye ti sem az ilyen igazságosztásra gondoltattok???Ez a kétlábbon járó állat,aki több ember megnyomoritásáért felelős,elmehetett nyugdijba,ennyi pénzel,ilyen idősen!!!!Nincs min csodálkozni,a gyurcsotány,meg a görény,beleröhögnek az arcunkba!!Ezt az aljas férget kötélre kellene felfüggeszteni.A tinesz nevü mocsok is vidáman éli világát.Felelőségre vonás,elszámoltatás lesz!!De igy????Ennyit a nagy fülkeforradalmár választási hazudozásairól!!!

casablanka írta...

Szerintem a Budaházy György fogvatartása a LEGNAGYOBB szégyene ennek a kormánynak. Ha annyira jó léleknek tartja magát Orbán- aki állandóan a "demokráciát tartja szemelőtt"- már szólhatna SCHMIDT úrnak:" Palikám adjunk már kegyelmet ennek a jóeembernek, végülis ez miértünk állt ki annakidején, a választásoknál"

Herne írta...

Amikor elkezdtem olvasni, valami szokásos frappáns elemzéssel akartam előállni. De ahogy a rendőrállatok ítéletéhez értem, összekuszálódtak a gondolatok a fejemben, és azóta sem tisztultak ki, csak a vörös köd maradt.

Egy következtetést mindenképp levonhatunk: változás nem történt.

A kérdés az: most hogyan s merre tovább?

Apróbetűs rész, eldarálva: a rendőrökre folyamatosan felfegyverkezve támadó cigányok láttak-e valaha bírósági épületet belülről? Már a rendőrökre támadás miatt, természetesen.
Révész Máriusz azóta tagja még a Fidesznek? És ha igen, akkor most végülis mi történik odabent, a Pártban? Rászóltak, hogy nyelje le ezt a békát nagyobb dolgok érdekében?
Az, hogy vezető szinten lévő nagyágyúkat, mint Gyurcsány, nem tudnak leültetni, még megmagyarázható azzal, hogy túl sokat tudnak. De egy ilyen kis senki rendőrállat szabadonengedése már csak egyetlen dologhoz hasonlítható: amikor kapsz egy új kutyát, és belenyomod a fejét a sárba, hogy megtanulja, ki az úr a háznál. Na ezt teszik most a néppel.

Herne írta...

És ismét felhívnám a figyelmet a legfontosabb tényezőre: milyen emberek azok, akik ilyen ítéleteket hoznak, és milyen vezetők azok, akik hagyják, hogy az országukban ilyen ítéletek szülessenek? Mit éreznek? Hogy alszanak? Mit látnak, amikor tükörbe néznek?

Mit jelent nekik egy egyszerű ember?

eSzeL írta...

Legyünk tárgyilagosak. A narancsködben úszók még mindig büszkék a "forradalomra". Tele vannak hittel és reménnyel, amit nem tör meg sem az, hogy a PÁRT odadobta az országot a zsidóknak, sem az, hogy ismét törvényesítette a külföldi csapatok magyarok elleni bevethetőségét. Ők egyre jobban hiszik, hogy akkor maradhatunk meg legjobban magyarnak, ha elvegyülünk a zsidók és a cigányok között és csak angolul beszélünk. Budaházy szabadulásában pedig nem hiszek. Ha megpróbálná(n)k kiszabadítani, akkor pedig valószínűleg "véletlen baleset" érné.

Pfsz írta...

Komolyabb változás?Ilyen selejt forradalmárokkal?Pató Pál ismerős gondolom.....erre tessék számítani.Meddig tart a türelem,ez a kérdés.Ahogy elnézem elég sokáig sajnos,mert ebbe az elmúlt 8 illetve 20 év is beletartozik.Aztán nehogy késő legyen.

Dobszay K. írta...

"Budaházy dec.23-i tárgyalásán lökdösték és leköpték az ügyészt, a gyanúsított szimpatizánsai..."
A primitív tömeg (a kétségtelenül aljanépség) ezúttal sem tagadta meg önmagát. Így viselkedni egy bírósági tárgyaláson nem lehet egyetlen országban sem. Ezzel az elkövetők nemcsak saját maguknak csináltak rosszat (hiszen tettükért ők is börtönbe vonulnak!), hanem Budaházynak is.

Névtelen írta...

More, ne ugass bele mindenbe!!Téged is lekellene köpdösni,a te fajtádtól nem kell aljassabb primitivebb állat!!Büdös parazita!!

Dobszay K. írta...

MORVAI Krisztina a két ünnep között a Baross utcai klinika Sebészetén, majd a Belgyógyászati Osztályán lesz... (Beteségéről - eddig - még a Jobbik vezetőségét sem tájékoztatta. Valószínűleg Brüsszelben szedett össze valami furcsa betegséget.) Meg nem erősített hírek szerint AIDS-vírussal fertőzte meg valaki.

Radulovic Zsuzsa írta...

Mostmár ideje lenne, ha legalább karácsony napján összeszednék magukat, akik kényszeres átkozódási szindrómában szenvednek és semmi nem jó nekik, és legalább ezen az egy napon hallgatnának. Különben Morvai Krisztina sose volt a Jobbik tagja.

Dobszay K. írta...

Aztán december 23-án a művelt, igazmagyar csapat a Budaházy-tárgyaláson megmutatta, hogy a bíróságon hogyan viselkednek az igazmagyarok. (Hozzájuk képest még a cigányok is uriemberek...)

Névtelen írta...

Cigányokkal vannak a börtönök tele!!Te B.G.C.

Jéney írta...

És ti - zsidózók, cigányozók, gyújtogatók, kukaborogatók, azok akik szélsebesen futnak a rendőrök elől - ti mit láttok, mit éreztek, mikor este a tükörbe néztek?

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló