Jörg Haider levette a bajorokat

A 2008. októberében autóbaleset következtében elhunyt karintiai államfő szisztematikusan olyan helyzetbe hozta a bajor államot, hogy az máig is fizethet azért, mert annak idején, 2007. május 20-án, 1,7 milliárd euróért megvásárolta Karintiától a Hypo Group Alpe Adria bankcsoportot.

A müncheni államügyészség az aktákat 2010. januárjában kobozta el az ügyben érintettektől, amelyeket azóta már nyilvánosságra is hozott. A nyomozás teljes gőzzel folyik.

Karintia, élén Jörg Haiderrel, olyan szerződési feltételeket dolgozott ki, hogy az eladó csak a legvégső esetben vállal felelősséget az esetlegesen fellépő károkért. Amikor Bajorország számára kiderült, hogy az osztrákok által annyira feldicsért bank csak egy pénznyelőgép, akkor bizony egyedül kellett vállalnia a felelősséget, mert Haiderék csapata az előbb említett, ügyesen megkonstruált szerződés alapján kihúzta magát a felelősség alól. Noha ők is 20 milliárd euróval kezeskedtek volna a bankért, ezt soha nem fizették meg. A legmagasabb részesedésük a károkban, 2009 végén, amikor a bank már a teljes csőd szélén állt, egy 20 millió eurós befizetés volt. A rendőrség által kihallgatott tanúk szerint azért, mert ez az invesztíció, mármint a Hypo-csoport nagyobb támogatása, Haider pénzemberei és ennek hatására a Karintiai Tartományi Bank szakemberei szerint is legföljebb csak 0,35 %-os osztaléki nyereséget hozott volna Karintia számára.

2009 végéig a Bajor Tartományi Bank még további két milliárdot invesztált a Hypobankba, amelynek központja továbbra is Karintiában székelt és a tartománynak még mindig részesedése is volt a bankban. Haider & Co. ugyanakkor időben, még 2007-ben felismerte, hogy sürgősen meg kell szabadulni a banktól, mert az csak anyagi rizikót jelenthet.

Közben a karintiai államfő, aki népének jólétet és boldogságot ígért, a Karintia Jövője nevű alapítványba fektette azt a pénzt, amelyet a bankcsoport eladásáért kapott. Ezt a pénzt természetesen még véletlenül sem a Hypobankban tárolták, amelyről tudták, hogy egy csődtömeg, hanem többek között a Deutsche Bank, a frankfurti Deka csoport, az Erste Bank és az osztrák Raiffeisen Bank is kapott belőle.

A "Karintia Jövőjé"-ből természetesen épültek óvodák is, vagy például a wörtsee-i szabadtéri színpad. Ám, mint a nyomozásnál kiderült, politikusok magán-repülőutait is fizették belőle. De szó van negyven darab, a horvát tengerparton nyomtalanul eltűnt jachtról, meg egy veszteséges kastélyszállóról is és még számos egyéb dologról, ami nem világos.

A müncheni ügyészség azóta már korrupció miatt is nyomoz, ugyanis Haider, a bizonyítékok szerint a bankeladás után hamarosan kétmillió eurót fektetett az SK Ausztria Kärnten nevű labdarúgócsapatba, a bizonyítékokból úgy tűnik, hogy megvesztegették.

Úgy néz ki, hogy még számos egyéb szabálytalanság ki fog derülni ebben az ügyben.

0 kommentek:

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló