Nyugati nyugdíjas nyomora

Az alábbi viccet email-ben kaptam, először egy kedves ismerősöm levelezőlistáján keresztül, másnap egy másik ismerősöm is elküldte ugyanezt:

Egy angol, egy francia és egy magyar nyugdíjas arról beszélgetnek, hogyan telnek a napjaik.

Az angol nyugdíjas kezdi mesélni:
- Én reggel fogok egy üveg whiskyt, elviszem a klubba, és ott töltöm az egész napom!

A francia nyugdíjas:
- Én reggel fogok egy üveg konyakot, elviszem a barátnőmhöz, és ott töltöm az egész napom!

A magyar nyugdíjas:
- Én reggel fogok egy üres üveget, belepisilek, elviszem a laborba, és ott töltöm az egész napom...

Nos, ki kell ábrándítanom kedves honfitársaimat, mert a helyzet nyugaton sem úgy néz ki, ahogyan azt sokan elképzelik. Az, hogy hogyan képzelik, az ilyen viccekből egyértelműen kiderül. Ami pedig ebben a viccben áll, az legföljebb a maroknyi, számában erősen csökkenő legfelsőbb rétegre vonatkozik. Hiszen a középréteget itt is tönkre tették. Ennek a viccnek pedig az az alapvető hibája, hogy két különböző társadalmi réteget próbál összehasonlítani. Gyurcsány, Széles Gábor, vagy Demján Sándor bizonyára Magyarországon is a klubban tölti majd nyugdíjas-napjait, ha nem jön közbe semmi.

Az átlag nyugdíjas Nyugat Európában is nyomorog. Ha már az angol nyugdíjasok szóba kerültek, akkor emlékezzünk először az izlandi válságra, amikor is az ottani lakosság teljes létszámban a reykjavik-i parlament előtt verte a fazekakat és raklapokból gyújtott tüzeket hetekig, minek következtében a kormány lemondott és kiírták az új választást (hogy mi, magyarok erre miért nem vagyunk képesek, az egy másik írás témája lehetne). Mivel Izlandot főként az angol bankok mocskos trükkjeivel tették tönkre anyagilag, a jókedélyű izlandiak következő akciója Anglia ellen irányult. Ugyanis, az összes izlandi lakos - férfiak, nők, gyerekek - pulóvereket, sapkákat és kesztyűket kötött hetekig, amelyeket aztán egy óriási PR-akció keretében hajóval Nagy-Britanniába szállítottak és nagy sajtórészvételtől kísérve átadták a nyomorgó angol nyugdíjasoknak. Nem véletlenül esett a választás a téli holmira. Az izlandi tévések riportműsorokat készítettek arról, hogy az átlag angol nyugdíjas otthon nagykabátban ül, mert nem tudja kifizetni a nyugdíjából a fűtést. Egészséges étkezésre pedig már végképp nem futja belőle. A hiányos fűtésen próbáltak segíteni az izlandi pulóverek. Nos, így nézett ki az izlandiak nemes bosszúja. Nagy örömet is szereztek vele és ráadásul még segítségére is voltak az angol sorstársaknak kormányuk elleni tiltakozásban!

Németországban a Szakszervezeti Szövetség tavalyi adatai szerint a nyugdíjak átlagos színvonala nőknél 300 eurót, férfiaknál ötszázat tesz ki havonta, fejenként. Ehhez képest a létminimum, amelyet a kormány számol ki és semmi köze a való élethez 749 euró. Persze, a nagyvárosokban ezer eurós fejenkénti apanázs is alig elegendő a humánus megélhetéshez.

Az egészségügy privatizálásával nem csak a szolgáltatások színvonala süllyedt le, hanem egyre több mindent kell saját zsebből kifizetni. Az ortopéd betéttől a teljes fogorvosi ellátásig most már egy csomó dolog száz százalékosan saját zsebre megy. Egy teljes fogprotézis pedig belekerülhet 25-30 ezer euróba is! Az ápolási költségeket már nem is említem, mert azok az egekig szöktek! Drasztikusan nőtt azon gyógyszerfajták sora, amelyeket az orvos már nem írhat fel, ezért teljes áron kell megvenni őket.

Ehhez hozzá jön a vizitdíj és a kórházi napidíj is. Ami különösen azért súlyos, mert itt nincsenek rendelőintézetek (ahol a laborban el lehet tölteni az egész napot...), hanem azonnal kórházba kell menni, ha valami súlyosabb probléma áll elő.

Vagyis: unokáik is adósként születnek a világra, ha egyáltalán vannak. Hiszen már alig születik gyerek.

Amiért azt hisszük, hogy nyugaton minden jól megy, az az a tény, hogy a nyugati emberbe beleverték már kiskorától, hogy a nyomor tisztességtelen dolog, ezért erején felül mutatja kifelé, hogy minden a legnagyobb rendben van. Vagyis elvették tőle még az alapvető védekezés egyetlen eszközét, a kívülről látható nyomorúságot is, amelyre mások is felfigyelhetnének, esetleg segíthetnének. Ezért tűnik máshonnan minden olyan szépnek. A muskátlis ablakok nagyon megtévesztőek tudnak lenni!

9 kommentek:

Névtelen írta...

Nálunk az összes vagyon 50%-a a népesség 3-4%-ának a kezében van(lopták,)a maradék 50%-on osztozik kilencmillió-hétszázezer ember, akik közül vagy három milliónak viszont semmije sincs. Ha elolvassuk a Jobbik programját, örömmel nyugtázhatjuk, hogy ez az éles ellentét, több irányú intézkedésekkel el fog simulni. Demján, meg Gyurcsány nem mennek a klubba, de pár tízezer hasonszőrűvel együtt mennek a sittre. Vagy kötélre.

Névtelen írta...

Az a helyzet, hogy mi is képesek voltunk, mint az Izlandiak.
Én is az elején kintvoltam minden megmozduláson.
A Fidesz naggyüléseken is mindig megmondták a frankót (Bayer Zsolt után) aztán mély levegőt vettünk, és pártvezetők szépen hazaküldtek.
Már marhára untam a holnap hozd el a félholt szomszédodat is mert még mindig nem vagyunk elegen.
Pedig annyian voltunk, hogy csak mérgesen kellett volna néznünk és már is elrepültek volna a szakadt madarak hátukon az lendvai csapattal. (a kisbetű szándékos volt )

Azért egy pár Bajor nyugdíjas évet el tudnék képzelni.

Névtelen írta...

Én éltem kint spanyol országba ,hát ott nem nyomorognak a nyugdíjasok itt nyomorognak min.800euró itt mennyi?

Radulovic Zsuzsanna írta...

Mint írtam, a létminimum Németországban 749 euró, papírforma szerint. Ebből persze nem lehet megélni! Azt meg ne felejtsük el, hogy az általános napi kiadások a nyugati országokban kb. 4-5-szörösei a magyarnak. Beszélek itt a buszbérlettől, a személyi igazolvány kiváltásán át az óvodai díjakig (amelyek akár még 300 eurót is elérhetnek egy hónapban). Még többe kerül egy hónap az öregek napközi otthonában, amely itt csak hétköznapokon van nyitva!
Vagy fizet Ön pl. 150-200 eurós villanyszámlát havonta??? Vagy nyolcmillió forintot a legprimitívebb kidolgozású műfogsorért, amit éjjelente kitesz a pohárba?
Elgondolkoztak már azon, miért nem él pl. a német lakosság 89%-a saját tulajdonú lakásingatlanban??? Egyszerű a válasz: nem tudja magának megengedni!
Amikor én is még csak 3 éve éltem itt, én is szentül meg voltam győződve arról, hogy itt mindenki gazdag. Azóta, immáron majd negyedszázada, ismerem az emberek magánéletét, ráadásul öreg emberekkel dolgozom a munkahelyemen és tudom, hogy a korábbi látásmódom nagyon is felületes és hamis volt. Spanyolországban még az is hozzá jöhet, hogy ott a család szerepe sokkal nagyobb és ők nem hagyják az öregeket úgy lecsúszni sem.
-----------------------------------------------
Izlandhoz annyit: az izlandiak kb. 3 hétig, megszakítás nélkül, éjjel-nappal ott balhéztak a parlament előtt, méghozzá úgy, hogy váltották egymást és gyakorlatilag egyszerre mindig jelen volt a fél ország - nem a fél város! Ha jól emlékszem, az egészet a szakszervezet kezdeményezte, de aztán már teljesen kicsúszott a kezéből és önállósodott az egész demonstráció. Az emberek nem hallgattak a vezetőkre, akik azt mondták, hogy menjenek haza!

Névtelen írta...

Csak szólok spanyolban az áram fele mint nálunk ,a 14kg-os gáz palack pedig 3500ft kb. semmi nem drágább! egy két kivétellel ,minket itt rendesen lehúznak!

Névtelen írta...

A német lakbérek 500 és ezer euró között mozognak havonta, az emberek 89%-a bérlakásban lakik, mert nem tud magának saját lakást vásárolni.

Névtelen írta...

Kint élek, de nem azt tapasztalom , hogy meg kéne szakadni a munkába. A bérlakás meg előnyösebb a sajátnál sok embernek , mert élete során nem csak munkahelyet vált, mert az élet úgy hozza, hanem munkahelyet is más településen talál.
Elég bonyolult lenne 3-4 5 évenként eladni a lakást és újat venni.
Tény hogy nem sok a nyugdíj, de sok kedvezményt kapnak.
Nem utolsó sorban, ha itt igényel önkormányzati lakást akkor kap is.
A többi különbséget meg sem említem, mert igen hosszú lenne a lista.
Ez Anglia.

Névtelen írta...

Jesszusom...ugyan régen íródott ez,de tele van baromsággal.....25-30 ezr euro egy fogprotézis???? Uramisten ezt honnan vette? :) 150-200 ezer a villanyszámla???? Jesszusom.....a fogprotézis 1600 eueo,ha alacsony a jövedelem a betegbiztosító kifizeti egy részét....az én villanyszámlám 70 euro egy 100 nm-es lakásra....Miért kell eéferdített hazug dolgokkal tömni az emberek agyát????

Radulovic Zsuzsanna írta...

Arra az 1600 eurós fogprotézisre befizetek! A betegbiztosító már szinte semmit nem fizet a fogkezeléshez, fogpótláshoz. Ha alacsony a jövedelem, akkor legföljebb a Sozialamt ugrik be. 1600 euróból már lassan egy rendes koronát, hidat se adnak. Az én villanyszámlám 130 euró havonta, sokkal kisebb lakásra. Stadtwerke München. Nem tudok váltani, mert azt a speciális szolgáltatást, ami nekem a lakásom miatt kell, csak a Stadtwerke München tudja nyújtani. Mégpedig az éjszakai árammal való fütést. U.i. a házunkban semmi más fütési lehetöség nincsen és nem is lesz.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló