Gordon és a csontignyalás

A kordonok még álltak néhol az Erzsébet tér környékén, amikor a szolgálati Audi nagy sebességgel áthaladt a téren, a Dohány utca irányába. Gordon kibámult az ablakon. Nem megyek üres kézzel - futott át az agyán, tegnap az egész várost lekordonoztattam nekik. Egy rossz szavuk nem lehet. Kár, hogy nem tudtak több aktivistát odavinni. Ha én nem hozatok a hollandoktól, meg a németektől legalább ötbusznyi embert, az egész egy nagy beégés lett volna. Úgy ahogy megmentettem nekik az egész szart. Megköszönhetik. Legalább most lesz egy jó pontom is. A múltkor úgyis nagyon eldobtam náluk a kalapácsnyelet ezzel a sukorói történettel.

Miniszterelnök úr, megérkeztünk - törte meg a csendet a sofőr, az urak már várják Önt.

Elkéstem volna? - Gordon az órájára nézett. El. Bassza meg. Csak én lehetek ekkora barom.

A meghívott illusztris vendégek már mind felsorakoztak a bejárat előtt. Ott állt Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő és felesége Dobrev Klára, Mandur László, az Országgyűlés alelnöke, Kiss Péter társadalmi kapcsolatokért felelős miniszter és Aliza Bin-Noun, Izrael magyarországi nagykövete.

Kicsit távolabb tőlük Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Horváth Csaba, Budapest főpolgármester-helyettesével és Rogán Antal, V. kerületi fideszes polgármesterrel beszélgetett.

Az egyházak képviselői szintén külön társaságot alkottak. Juliusz Janusz apostoli nuncius, Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek, Donáth László szocialista képviselő, evangélikus lelkész és Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke halkan, szinte egymás szavát is alig hallva sutyorogtak a melegfelvonulás részleteiről.

Kis figyelmet kérnék - szólalt meg Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója, aki akkor lépett ki a zsinagóga ajtaján. A rendezvényt egy kis késéssel ugyan, de elkezdenénk. Ha jól látom, végre mindenki megérkezett. Tekintete Gordon szemébe fúródott, aki zavartan kapta el a fejét.

A tegnapi nap kordonozása azt hiszem, most már kevés lesz. Gyorsan ki kéne még találnom valamit-mélázott Gordon. Azonban a gondolatai csak idáig jutottak, mert Zoltai lépett mellé és a fülébe súgta. Mégis mi a faszt gondolsz te magadról? Nem azért tettünk oda, hogy ilyen kényelmetlen helyzetbe hozz minket állandóan. Remélem valami rendes, nagy ívű beszéddel készültél.

Gordon még fel sem ocsúdott a szavak hatása alól, amikor megszólalt a műsorvezető. Ünnepi rendezvényünket Bajnai Gordon, Magyarország miniszterelnöke nyitja meg. Minden tekintett rá szegeződött. Ahogy a mikrofonhoz sétált egy kérdés motoszkált a fejében. Akkor most mi a francot mondjak nekik? Kezdésnek kicsit holokausztozok, az mindig bejön, aztán majd lesz valami. Nagy levegőt vett és belevágott:

Emlékeznünk és emlékeztetnünk kell, hogy akik a holokauszt borzalmas éveit és eszméit akarják visszahozni, ostobaságból, sértettségből, cinizmusból vagy hatalomvágyból, elszigetelődjenek, és karanténba záródjanak.

Hát ez nem lett valami értelmes mondat, de nem számít, ahogy látom a többség bólogat. Talán beveszik - futott át Gordon agyán.

A magyarországi zsidóság szellemiségének értékei - a szabadság iránti vágy, a haladásba vetett hit, az emberi méltóság tisztelete és a közösség vállalása - felemelték az egész nemzetet, és az ország történetének egyik legvirágzóbb korszakát eredményezték. Ezek nélkül gyengébb lenne a magyar nemzet. Ezért hát nincs más dolgunk, mint őrizni ezeket az értékeket, hogy 150 év múlva is ünnepelhessék zsidók és nem zsidók azt az ünnepet, amelynek legfőbb üzenete az emberség és az összetartás.

Felcsattant a taps és Gordon pulzusa visszaállt a normális értékre. Most már nyeregben érezte magát és folytatta: Ma újra virul a zsidóság közössége Budapesten, így van ez akkor is, ha az utóbbi időkben történtek olyan dolgok, amelyek miatt szomorúnak kell lennünk. Mert nagyon szomorúnak tartom azt, hogy a zsinagóga előtt rendőröknek kell állniuk mindennap azért, hogy védjék ezt az épületet a fenyegetéstől. De ígérem, teszünk ellene, hogy ez ne így legyen. Mert minden magyar állampolgárnak tennie kell azért, hogy visszaszorítsák a társadalomban a gyűlöletet.

Zúgott a taps. Zoltai a nagykövetasszonyra mosolygott és alig hallhatóan a fülébe súgta. A mi emberünk. Jól kezelhető és tudja, hogy hol a helye. Azt gondolom, hogy jó lenne miniszterelnök-jelöltnek is. Ha Ön is egyet ért vele, akkor megoldjuk, hogy az is legyen.

Aliza finoman elmosolyodott. Gusztáv tegye, amit jónak lát. Nekem csak az eredmények a fontosak. Vele, vagy nélküle, de fel kell vásárolnunk, meg kell szereznünk ezt az országot. Bár szerintem mindegy kit jelölnek ezek, az Orbánék úgyis simán nyernek.

Zoltai szeme magabiztosan csillogott. Különösen az sem tragédia, az embereink ott is megvannak. Amióta beszéltem az Orbánnal, azóta már ő is tudja, hogy széllel szemben nem érdemes. Nem lesz baj velük.

És mi van azzal a körön kívüli, Vona-féle alakulattal. Sikerült már találni valamit ellenük - kérdezte Aliza.

Egyelőre semmit – vakarta meg a fejét Zoltai. Ráküldtem a legjobb embereimet, de ezidáig nem volt semmi, ami fel tudnánk használni ellene, de majd …

Azonban a mondatot már nem tudta befejezni, mert a hangját elnyomta a hangszórókból felhangzó izraeli himnusz...


Korábbi Gordon történetek: Gordon Izraelben, Gordon és a kitüntetések. (katt a linkre)

1 kommentek:

Névtelen írta...

Ezek lógni fognak!!!!!!!!!!!!! Rengeteg bűnük miatt.
Mint fent, úgy lent.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló