Nemtelen svédek, degenerált valóság


Nem tudom, hogy egy ország magas gazdasági fejlettsége és az adott társadalom általános idiotizmusa között van-e kimutatható összefüggés, de a Svédországban manapság egyre gyorsuló ütemben zajló társadalmi átalakulás kapcsán első hallásra az embernek azonnal az
„ezek jómódjukban már azt sem tudják, hogy mit csináljanak” kissé elcsépelt, de igaz szólás jut az eszébe. Másodikra pedig az, hogyha a fejlett és felvilágosult Európai Unió errefelé tart, ha a ”haladó szellemű” nyugati világ társadalmai ezt az utat tartják követendőnek, akkor nekünk, magyaroknak minél hamarabb új közösség után kell néznünk, mert ezt az irányt biztosan nem szabad választanunk.


Svédország már napjainkban is az az ország, ahol a legmagasabb a nemek közötti egyenlőség a világon. A nők és a férfiak ugyanolyan lehetőségeket, jogokat és kötelezettségeket kapnak az élet minden területén. Az országban nagyjából 50-50 százalékos a nemek aránya a politikában és a döntéshozói hatalomban. Svédországban dolgozik az arányokat tekintve a legtöbb nő és a férfiak is otthon maradhatnak a gyerekkel.

Ha a svéd törekvések eddig, illetve ennek a szintnek a megtartására irányulnának, akkor nem hiszem, hogy találhatnánk kivetni valót a skandináv ország társadalmi modelljében. Azonban nekik ez ma már nem elég. Svédország ugyanis tovább kíván lépni az egyenlőség megteremtésében és ma már aktivisták tömegei harcolnak a hagyományos nemi szerepek teljes eltörléséért, azért, hogy a svéd kormány a legszorosabb értelemben se tegyen semmilyen megkülönböztetést a nők és a férfiak között.

A követelések között első helyen áll, hogy az állam mutasson érzékenységet azok felé is, akik sem nőnek, sem férfinak nem érzik magukat, azaz engedélyezzék a házasságot mindenféle felállásban. A semlegesség aktivistái szerint engedélyezni kellene továbbá, hogy akármilyen nemű is a gyerek, akármilyen nevet lehessen neki adni. Ugyan van már 170, hivatalosan elfogadott ”semleges” név Svédországban, de az engedélyt ki kellene terjeszteni szerintük minden névre: egy fiút is lehessen Lisának, egy lányt pedig Jacknek is nevezni.

Hogy mennyire nem elszigetelt jelenség a nemek eltörlésének harca, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a svéd szociáldemokrata politikusok nemrég semleges nyilvános vécék felállítását kezdeményezték, hogy az embereknek ne kelljen magukat férfiként vagy nőként definiálniuk. De természetesen ez a lépés önmagában nem elégítette ki a társadalmi kívánalmakat, ezért a svédek olyan államilag finanszírozott óvodák alapításába fogtak, ahol szándékosan nem vesznek tudomást a lányok és a fiúk közötti különbségekről.

Ezekben az új intézményekben már úgy akarják nevelni a gyerekeket, hogy a későbbi társadalmi elvárásaikra ne legyenek hatással a férfiak és a nők kapcsán fennálló társadalmi sztereotípiák. A tanárok ezt különböző nevelési módszerekkel próbálják elérni. A svéd nyelvben használatos személyes névmások esetében például nem tesznek utalást arra, hogy ”ő”, vagyis a gyermek, akiről beszélnek, fiú-e vagy lány. Ehelyett keresztnevüket használják, ”barátokként” utalnak rájuk, vagy újabban a finn nyelvből kölcsönvett ”hen”, semleges nemű névmást alkalmazzák.

Az új rendszerű óvodában gondolom, mondani sem kell, gondos körültekintéssel válogatták ki az alkalmazott könyveket is, hogy még véletlenül se találkozzanak a gyermekek azokkal a nemi ”előítéletekkel”, amelyek neveltetésüket káros módon befolyásolhatnák. Csipkerózsika vagy Hamupipőke történetét ennek megfelelően nem ismerhetik meg a gyerekek, mivel ezek a klasszikus mesék éppenséggel aláhúzzák a nemi sztereotípiákat, ellenben a polcokon sorakozó kötetek majdnem mindegyike foglalkozik meleg párokkal, egyedülálló szülőkkel vagy örökbefogadott gyerekekkel.

A „”felvilágosult” pedagógiai program hangsúlyozottan ügyel arra, hogy minél nagyobb szimpátiát alakítsanak ki a kicsikben a homoszexuális, leszbikus, biszexuális és nemváltó emberekkel szemben. A könyvespolcon a mesék között, a legelérhetőbb helyen ezért egy olyan új történet kapott helyet, amelyben két fiúzsiráf azon kesereg, hogy nem lehet kiszsiráfjuk, ám később megvigasztalódnak, amikor találnak egy magányos krokodiltojást.

A ”fejlődés” iránya mára átragadt a hagyományos rendszerű óvodákra is, ahol most arról kezdődött vita, hogy hogy szólítsák a gyermekeket, mivel a hagyományos nemi szerepek elleni küzdelembe nem fér bele a „jó reggelt, lányok és fiúk” kifejezés. Ezért ezt sokak szerint nem is szabadna használni. A hagyományos társadalmi modell elleni küzdelem jegyében sok óvoda ma már ”nemi pedagógust” alkalmaz, hogy a gyerekekkel foglalkozó alkalmazottak elsajátítsák a nemi egyenlőséget erősítő viselkedést és kommunikációt.

De mindent elsöprő harc ide, óvodai agymosás oda, az új rendszerben azért akadnak problémák. Az egyik új óvodában a pedagógusok felfigyeltek arra, hogy a szabad játékidők során a gyerekek felháborító módon maguktól „újratermelik a sztereotípiákat és a hierarchiát”, ez pedig ebben a felvilágosult rendszerben nem megengedett. Annak érdekében pedig, hogy ez többé nem fordulhasson elő, megszüntették a kötetlen játékidőt és a gyerekek minden percét felügyelet alá vonták, mondván, hogy „távol tartsák őket a hagyományos nemi előítéletektől.

Ez lenne a szép új világ. A követendő degenerált valóság.

9 kommentek:

hcsaba írta...

Ez szerintem azért van mert a gyengébb nemüek nem tudták elviselni ,hogy a gyengéDebb nemüek tudnak állva a célba pisilni.DDD

Radulovic Zsuzsa írta...

Szabadna óvatosan megkérdeznem, hogy abban mi a poén, ha valaki állva tud célba pisilni?

Névtelen írta...

Latni , hogy teged is zavar :))
Amugy , aviccet felre teve , beteg ez a vilag !

Lütyő írta...

A jó célzás előnye, hogy a mutter nem húzza a fejedre a felmosó vödröt.(ez fiuknál dívik, de a semleges neműek hogyan csinálják még kérdés?!)
Ötlet . . . ?
Amúgy a svenskar valóban ilyenek, tapasztalat.

Névtelen írta...

Mikor egy tehetseges nep elkorcsosul es meghulyul... vagy inkabb jomodjukban nem tudjak mivel foglalkozzanak. Mellesleg az elso - talan nem is oly tavoli - fegyveres konfliktusnal visszamenoleg is rendet tesznek ket nap alatt.

Maci írta...

Ez valóban borzongató. A probléma gyökere ott van - hogy úgy mint minden másban - az emberek ebben sem ismerik az arany középutat. Lóra akarnak szállni, de hol az egyik oldalon, hol a másikon esnek le. Nem szeretnék olyan világban élni, ahol a nőket elnyomják. De olyanban sem, ahol a férfiakat. Olyanban meg végképp nem, mint a svéd modell, amely túlmutat a jelenlegi felálláson és egy borzasztó jövő-víziót vetít elénk. Mi lesz vajon a következő lépés? Amolyan költőien, Madách stílusában írva, paródiaként;

Ádám: - S mi fő lombikjaidban, ha szabad megtudakolnom?

Tüllszoknyás: - Ne sértegess, kérlek! Nem szakács vagyok! Komoly kutatást végzek itt.

Lucifer gúnyosan: - S mi légyen az Ó nagy ember, mely ily buzgóságra késztet?

Tüllszoknyás: - Azt vizsgálom, hogy vajon hogyan tudnám az emberi matériát e lombikokba dugni, aztán szublimálva oly képlékennyé tenni, hogy az élő organizmus csak egy szép, nagy és egyöntetű massza legyen.

Ádám: - Óh, jaj! S mi késztet-e szörnyű foglalatosságra?

Tüllszoknyás: - Tudhatod, hisz világunkban már nincs különbség férfi, s nő között. Ideje továbblépni hát egy embernél fejlettebb létforma felé.

Panna írta...

Mitől jó, ha nem lesznek nemek? Hímnősek leszünk, vagy mi???

Névtelen írta...

Az egyneműek nemi szintű kapcsolatát büntetni,száműzni,a tolerancia szóval együtt !!!Az egyneműek nemi kapcsolata maga az undor.ENNYI !!

Névtelen írta...

A megjegyzése és nem a MEGJEGYZÉSED ! Nem tegeződünk,nem őriztünk együtt libát,VILÁGOS ??!!

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló