Túllőttek a célon? Vagy ez is csak a játszma része?


Akik belenéztek az elmúlt napok híradásaiba, akik lapozgatták a napilapok hírrovatait, azok gondolom, már találkoztak azokkal a fotókkal, amelyeken emberek ezrei tüntetnek „NO” felirattal a magasba emelt tenyerükön.

A helyszín Ciprus. A tüntetések oka pedig az, hogy az EU rajtuk akarja kipróbálni a szovjet időkből ismerős „padláslesöprés” modernizált változatát.


A ciprusi történet igazából még tavaly nyáron kezdődött, amikor az egymilliós népességű szigetország az egyre romló pénzügyi mutatók miatt, a nemzetközi hitelezőkhöz fordult segítségért. Az azóta húzódó ügy mára vált akuttá, mivel Ciprus mostanra eljutott oda, hogy gyors beavatkozás nélkül akár már májusban csődöt jelenthet, két legnagyobb bankja pedig összeomolhat.

A probléma megoldására a múlt hét végén összeültek az Európai Unió pénzügyminiszterei, majd a tanácskozás végén egy egészen sajátos javaslatot, vagy inkább ultimátumot vázoltak föl a ciprusiaknak. Kijelentették, hogy csak akkor adják oda az előirányzott 10 milliárd eurónyi EU–IMF kölcsönt, ha a szigetország 10-ről 12,5 százalékra emeli a társasági adót, a bankbetéteket pedig egyszeri illetékkel és kamatadóval sújtja.

Igen, jól érti mindenki.

Az EU okosai szombaton azt találták ki, hogy Cipruson mind a lakossági, mind a vállalkozói bankbetétekből lenyúlnak egy darabot. A százezer euró fölötti betétekből 9,9 százalékot, az az alattiakból pedig 6,75 százaléknyi összeget. És hogy a lakosság még véletlenül se tudjon hozzányúlni a pénzéhez, az EU-IMF elképzelések szerint a bankok már a tegnapi nyitás előtt levonták volna a sarcot (hétfőn szünnap volt a szigetországban), hogy megakadályozzák a számlákon lévő pénzek kivonását.

A hír hallatán tiltakozási hullám indult el Cipruson, minek következtében a levonások mégsem történtek meg, azonban a bankok továbbra is zárva maradtak. A hivatalos verzió szerint azért, hogy megvárják a parlament jóváhagyását.

Mindeközben az országban pillanatok alatt komoly pénzhiány alakult ki, a bankautomaták kiürültek. A helyzet már odáig fajult, hogy a brit honvédelmi minisztérium katonai repülővel küldött egymillió eurót a Cipruson állomásozó katonáinak vésztartalékként arra az esetre, ha már nem jutnának készpénzhez a bankautomatákon keresztül.

Aztán az innentől szabad a vásár alapon beszállt a pénzügyi alkudozásba a Gazprom is. A cégcsoport egyik menedzsere megüzente Nikosz Anasztasziadisz államfőnek, hogy a gázcég a saját bankján keresztül hajlandó lenne egy nagyobb összeggel kisegíteni a ciprusi pénzügyi szervezeteket annak fejébe, ha az ország az oroszoknak adja a területe alatti gáz- és kőolajkészletek kitermelési jogait.

Tegnap este aztán összeült a nicosiai törvényhozás is, hogy meghozza a döntést. A parlament előtt több ezer tiltakozó várta a fejleményeket, a tévéképernyők előtt százezrek nézték, hogy mi lesz a szavazás végeredménye. A ciprusi parlament 56 képviselőjéből végül 36-an szavaztak nemmel az adóra, 19-en pedig tartózkodtak. A döntés meghozatala után pedig azonnal berekesztették a parlamenti ülést.

És innentől elindulhat a találgatások sora.

Azzal, hogy elutasították az egyébként valóban vállalhatatlan javaslatot, lényegében nemet mondtak az egyik alapfeltételre, amit az EU-IMF páros támasztott a pénzért cserébe. Persze nem tudható, hogy mi van a háttérben. Nem tudható, hogy a ciprusi vezetés miben gondolkodik, de ezek után más megoldás nem nagyon lehet, minthogy megegyeztek az oroszokkal. Ez pedig alapjaiban rendezheti át a térség erőviszonyait.

Nagyon úgy néz ki, hogy a globalisták most túllőttek a célon. Azt hitték, hogy bármit rákényszeríthetnek, bármit megcsinálhatnak egy kis országgal. Azt hitték, hogyha itt meg tudják csinálni a bankbetétek önkényes megsarcolását, akkor Ciprusra hivatkozva ezt majd a későbbiekben máshol is megtehetik.

De az egészben talán nem is ez a legdurvább, hisz a globalista gátlástalanság igazi következménye majd még csak ezután jön. Cipruson a bankrendszerbe vetett bizalom lényégében megszűnt. Nem kell nagy jóstehetség hozzá, hogy lássuk: amint feloldják a zárolást, az emberek tömegesen fogják vagy kivenni, vagy más országok bankjaiba utalni a pénzüket. Ez pedig egyenlő lesz a ciprusi bankrendszer azonnali összeomlásával.

Persze lehet, hogy ez volt a cél…

Napok kérdése és miden kiderül.

3 kommentek:

Névtelen írta...

Ez nem a ciprusiak pénze,és nem a magyar adófizetők pénze. Ez adózatlan pénz. Ha vissza kerül a forgalomba, az jót tesz mindenkinek.A Magyar Köztársaság vagyonát is ujra osztották, és lopják a mai napig is.Miért a ciprusiért fájjon a fejünk ?

ProliProfil írta...

Igen !

Minnél nagyobb a katyvasz, annál nagyobbat tud a zavarosban halászó meríteni.

Ha valakinek bármilyen kétsége van a háttérhatalom céljait illetően, vegyen elő egy térképet, amely a térséget mutatja.
Két perc alatt saját magától rájön a megfejtésre, ha tanult az életében gazdasági földrajzot.
Hajózni, kell!

eSzeL írta...

A bankok nem mehetnek tönkre, mert akkor mindenki tönkremegy. Mondják annak indoklásául, hogy mindenkit tönkretesznek, csak, hogy a bankok megmaradjanak. Hogy is kell mondani? Ögyes...

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló