Precedensértékű ítélet


Érdekes, mondhatni precedensértékű eredménnyel zárult az a Budaházy Gyurihoz kapcsolódó tárgyalássorozat, amelyben tegnap hirdetett határozatot a Kúria, Dr. Mészáros Mátyás által vezetett tanácsa. A testület a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) által beadott felülvizsgálat kérelem kapcsán a 2003-as EU-NEM plakátok miatti vegzálások, valamint a 2008-as Clark Ádám téri jogellenes előállítások ügyében hozott korábbi ítéleteket vizsgálta. Mint ismeretes a Fővárosi Ítélőtábla néhány hónapja mindkét esetben Budaházyéknak adott igazat és egyúttal mindkét ügyben jelentős összegű kártérítéseket ítélt meg jogsértetteknek. A BRFK a mostani eljárásban ezeket a kártérítési összegeket akarta visszaperelni Gyuriéktól.

Sikertelenül.

Ráadásul a Kúria nemcsak hatályában tartotta a BRFK-t elmarasztaló jogerős ítéletet, hanem az indokolásában még olyan megállapítást is tett, amely a későbbiekben - mégha Magyarországon nincs is precedens alapú ítélkezés - hivatkozási alap lehet más rendőrségi jogsértések tárgyalása esetén:

„A rendőrségi intézkedés során, a konkrét elkövetői magatartástól függetlenül, mintegy preventív intézkedésként alakult ki az a rendőrségi szakmai gyakorlat, hogy a bilincselést megelőzésképpen alkalmazzák. Azonban ilyen preventív, mérlegelés nélküli, általános jellegű felhatalmazást a bilincselésre a rendőrségi törvény 48.§-a a rendőrség számára nem ad.”



Azaz végre a bíróság által is kimondatott, hogy a rendőrségről szóló törvényben a rendőrnek biztosított kényszerintézkedés-alkalmazási lehetőség csupán egy általános lehetőség. A rendőr kényszerintézkedést csak akkor alkalmazhat, ha ezt valamilyen ok konkrétan és különösen is indokolttá teszi. Ergo, elfogadhatatlan a rendőrségnek az a személyi szabadságot sértő eddigi gyakorlata, amely külön indok nélküli alkalmaz bilincselést, előállítást vagy fogva tartást.

Persze azért nagy illúzióink ne legyenek. A rendőrség minden bizonnyal úgy, ahogy eddig, úgy majd ezután is magasról tesz arra, hogy egyes bíróságokon milyen ítéletek születtek.

2 kommentek:

kistuyi-mutyi írta...

Ha a Fidesz egy kicsit is ad magára, akkor Budaházynak megítéli a kártérítést, elvégre Gyuri mellettük tüntetve "ment fel a hídra" a választási csalások miatt. A többi már csak ennek következménye volt. Persze, ha még számít valamit a tisztesség.

retrojedi írta...

Remélhetőleg hamarosan meglesz a felmentés a labdabomba-ügyben is. Csak arra kell hivatkozni, hogy ha a bizonyíték (a labdák) azért nincsenek meg mert a rendőrök felrobbantották őket, akkor a labda-külsők (a bőr) miért nincs meg, ha egyszer láthattuk a felvételeken ahogy a rendőrök kiveszik az állítólagos robbanótrutyit belőlük? Merthogy a külsőkön lehetett volna ujjlenyomat, stb. például.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló