Kispajtások, most jól figyeljetek!

Az alábbiakban két kivonatot és annak fordítását olvashatják a Süddeutsche Zeitung Nr.21./11.oldalán, 2012. január 26-án, csütörtökön, a FEUILLETON-rovatban megjelent írásából.





A cikk nem található az újság online oldalán.





Nachhilfestunden in Demokratie
Wie Europa mit Ungarn Umgehen sollte - und wie nicht / Von Jan-Werner Müller


Korrepetálás demokráciából
Avagy: Hogyan kezelje Európa Magyarországot - és hogyan nem /Szerző Jan-Werner Müller


...
So muß Europa helfen, aber nicht von oben herab belehren; es muß Druck ausüben und zur Not "Orbánistan" in der Union die Stimmrechte entziehen, wie im Lissabon-Vertrag vorgesehen - aber all dies immer im Namen gemeinsamer und stets wieder gemeinsam neu zu erringender Prinzipien, anstatt Völker wie Demokratie-Pennäler zu behandeln, die etwas schwer von Begriff sind.

...
Így aztán kénytelen Európa segíteni, de nem felülről lefelé kioktatni (sic!); nyomást kell gyakorolnia, és szükség esetén megvonnia "Orbánisztán"-tól a szavazati jogokat az Unióban, ahogyan azt a lisszaboni szerződés meghatározza - de ezt mindig csakis a közös, mindig az újra és újra közösen meghatározott alapelvek értelmében, ahelyett, hogy népeket úgy kezeljünk, mint mazsolákat, akiknek kissé nehéz a felfogásuk.


*****

...
Damit ist ein Großdilemma berührt. Schon John Stuart Mill forderte Mitte des neunzehnten Jahrhunderts, Völker müssten sich ihre Freiheit selber erkämfen; auch ein Paternalismus im Namen der Demokratie sei eine Form von Imperialismus. Der Streit um diesen Grundsatz spaltet inzwischen auch die ungarische Opposition: Ágnes Heller fordert, Brüssel müsse die Orbán-Gegner unterstützen, der ebenfalls linke Philosoph G.M. Tamás lehnt eine EU-Intervention ab (nicht zuletzt, weil diese offenbar nur der Durchsetzung neoliberaler Prinzipien, wie Unabhängigkeit der Zentralbank, und nicht der Hilfe zur demokratischen Selbsthilfe dient).

...
Itt most egy nagy dilemmát érintünk. Már John Stuart Mill is követelte a tizenkilencedik század közepén, hogy a népeknek önmaguknak kell a szabadságukat kiharcolniuk; egy, a demokrácia nevében létrehozott paternalizmus is egyfajta imperializmus. A vita efölött az alapelv fölött megosztja a magyar ellenzéket (sic!) is: Heller Ágnes követeli, hogy Brüsszel támogassa az Orbán-elleneseket, a szintén balos filozófus Tamás G.M. elutasít egy EU-intervenciót (nem utolsósorban, mert ez leginkább a neoliberális célkitűzéseket, mint például a nemzeti bank függetlenítését célozza, nem pedig segítségnyújtást a demokratikus önsegélyezés felé).



Der Autor ist Professor für Politikwissenschaft an der Universität Princeton in den Vereinigten Staaten.

A cikk szerzője a politikatudományok professzora az Egyesült Államok-beli Princeton egyetemen.

15 kommentek:

sätän írta...

Tegnap zurichben az iräniakal folyt megbeszelesen,közöltek

"LEÄLITJÄK AZ EUROPAI OLAJ EXPORTOT"

Keszüljetek az unio cion ANARHIÄHOZ.Sokan fogtok most megdögleni.
A dominot sudeuropa felöl döntjükbe.

casablanka írta...

Úgy gondolom ez nem kimondottan Orbán Viktorra vonatkozik csak, hanem egész Magyarországra. Megvonni a szavazati jogokat kollektívan? Akkor mégis csak "mazsolák" vagyunk? Heller Ágnes pedig nem az ellenzékhez tartozik ö egészen más tészta, legalább is politikai értelemben, amit pedig az EU-ba terjeszt rólunk ( a hasonszőrűekkel együtt, az tömör hazugság áradat, az egyáltalán nem érdekel.

Radulovic Zsuzsa írta...

Pontosan. Végre valaki megértette!!! Csakhogy nyugaton őket tekintik ellenzéknek. ők nyüzsögnek ott a legtöbbet, nem véletlenül. Magyarországon legyintenek rájuk, de valójában ők irányítják az ország sorsát.

Radulovic Zsuzsa írta...

A magyar mazsolaság épp abban áll, hogy nem vesszük észre, kik mozgatják valójában a zsinórokat a háttérből. Pedig annyit beszélünk róla, mégsem vesszük tudomásul.

casablanka írta...

Elnéztem Brüsszelben a"nagy demokrata kisebbség védőket" a Chon-t és társait, meg a szarjancsi Bokrost aki a saját hazája ellen pofázott. (legjobb lenne ha haza sem jönne ha ilyen rossz itt a helyzete)Érdekes volt az is, hogy a Szlovákiában élő 99 éves hölgy, akitől elvették a szlovák állampolgárságát mert vissza merészelte kérni! - az eredeti- a magyar állampolgárságát, egyik okostojás sem állt ki a " kisebbség védelme és a demokráciát oly gyakran mantrázók közül".Ilyenkor mi van? Csak az a demokrácia amit liberóék találnak ki? Pedig nekünk, ha tettszik nekik ha nem, elsősorban nem a cigányok, nem a zsidók a mi kisebbségünk, hanem az elzabrált területeken élő magyar emberek és akik ragaszkodnak hozzánk, mert akik utálnak és állandóan szapulnak, ócsárolnak, ,kihasználnak bennünket, azokra nincs szükségünk! Tőlem élhet itt mindenki, aki tisztességes és hozzá járúl a mi boldogulásunkhoz, de csak magyar ember tartozik az én kisebbségemhez!

Radulovic Zsuzsa írta...

Cohn-Bendit jelenleg Európa egyik legbefolyásosabb, ha nem a legbefolyásosabb politikusa. A 68-asaival teleültette a legfontosabb pozíciókat. Nem véletlen, hogy említett személyek folyamatosan pont hozzá rohangálnak "hazát" árulni. Mindig ugyanaz az 5-6 személy.

ant írta...

Szarközi trianon magyar átok szerint
europa nincs a szakadék szélén.

Most nem hazudott a cion diszno

EUROPA A SZAKADÉKBAN VAN.

köszönjük a cionisták áldásos munkáját.

Névtelen írta...

Alain de Benoist

casablanka írta...

UJVILÁGREND:Csak még azt szeretném megélni amikor a bibsik munkára fogják a cigányságot. A cigányok meg kirabolják a a bibsiket. 56-ba is a nagyvásártelepre jártunk kajáért, meg a sertésvágóhidra.Igaz 57-be benyújtották a számlát. A vidékiek is hoztak fel kaját, szóval ne félj, kaja az lesz.

tüzértiszt írta...

Domino

MALÉV
BKV
ROKKANT NYUGJDIJASOK
NYUGDIJASOK
KÖZALKALMAZOTTAK
PÁNIK
ANARHIA

felvagytok készülve. A CIONISTÁK JOL BEVITTEK BENNETEK A BOHOC UTCÁBA.
sokatoknak az életébe fog kerülni a hiszékenység

Névtelen írta...

Meghalni is csak egyszer lehet! De szerintem nem lesz semmilyen világvége.2000-be is rettenetesen készültek a "new-age"-re, Bush bácsi szerint összedől a világ,"új idők jönnek meg minden","jaj istenem mi lesz a bankokkal, meg a számító gépekkel" stb-stb. Nem lett semmi, bankok köszönik megvannak, busás uzsora kamatokkal, deviza hitelekkel egy jópár országot sikerült nekik a tönk szélére jutattni. Köztük hazánkat is.Tulajdonképen csak egy iraki háborúra való felkészülés volt a "szövetségesek" részéről a "világvége, új idők jönnek" mese. Most is arra készülnek,- azért hallunk annyit a "világvégéről" - lerohanni egy újabb országot, kezdeni most egy iráni háborút!

Névtelen írta...

Én is így látom.

Eszter írta...

A hirek most időjárás jelentés.
Kurva nagy szar lehet globáléknál.

A rákglobál megette a malévet.

c írta...

Megette a malévet és még le is foglalja,végrehajtja.Miért is kellett akkor olyan gyorsan "szövetséget" kötni velük? Azért, hogy feljogosítsuk őket minden javunk végrehajtására, lefoglalására? Szövetségkötéssel biztosítani a teljes kirablásunkat,tönkretételünket! Ezek azt hiszik, hogy a végtelenségig mindent megtehetnek . De mi van olyankor, ha most az egyszer a "nagy készülődésre" globálék fognak ráb@szni? Ez viszont nem elképzelhetetlen.

Névtelen írta...

Pesszimista vagyok! Nincs visszatartó erő! Megállíthatatlanok!

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló