Ez a narancsos lufi is kipukkadt

„Egyértelműen beszéltünk a kampányban arról, hogy az adórendszer megfojtja az ország gazdaságát. Adóforradalomról beszélnék, ha nem mondtam volna már tegnap. Söralátét nagyságú lesz az adóbevallás. Ha a kérdést úgy tesszük fel, hogy milyen adórendszert szeretnénk Magyarországon, akkor a válasz az az, hogy szeretnénk, ha az egyéni vállalkozók, egy bizonyos értékhatár és forgalom alatt dolgozó vállalkozók, azok a lehető legegyszerűbb és a legkönnyebb adózási rend szerint adózhatnának, akár átalányadózással is. Az ekho és az eva természetesen marad, sőt inkább ki szeretnénk terjeszteni azok hatókörét”.

Gondolom, sokaknak ismerősen hangzanak a fenti a mondatok. Gondolom, még sokan emlékeznek arra a magabiztos mosolyra, arra a diadalittas tekintetre, amelyek kíséretében a választások másnapján OV ezeket a szavakat belemondta a kamerákba. Azóta csak másfél év telt, de ennyi idő is bőven elegendő volt ahhoz, hogy kiderüljön, a narancsos ígéreteknek, azt az egy-két szimbolikus nemzeti ügyet leszámítva semmi, de semmi közük nincs a valósághoz.

Mára az ország egyre jobban kezd visszasüllyedni abba a gyurcsányi mocsárba, aminek a legfőbb jellemzőit a hazugság, a kilátástalanság és az egyre nagyobb elkeseredettség adták. Pedig tavaly májusban az volt a cél, az volt az emberek törekvése, hogy jöjjön valami más, hogy jöjjön valaki más, aki másképp csinálja, aki majd végre képes lesz arra, hogy kivezesse ezt az országot az ingoványból. Ezért lett a kétharmad, ezért lett szinte teljesen lenullázva a másik oldal.

Azonban ma már egyre jobban látszik, hogy lényegében nincs változás, hogy nem lettek mások a módszerek. A megszorítások politikája, az emberek utolsó utáni lekarcolása ugyanúgy most is a cél, mint ahogy az az elvtársi időkben is volt. És a narancsosokat most már az sem érdekli, hogy mit mondtak tavaly, hogy mit mondtak két hónapja, vagy a múlt héten, hogy esetleg vannak-e más lehetőségek, hogy esetleg vannak-e más utak.

„Orbán Viktor szerint az ország nincs abban a helyzetben, hogy megtartsa az egyszerűsített vállalkozási adót” – mondta tegnap Lázár János, amikor tájékoztatta az újságírókat a Fidesz-KDNP frakcióülésén történtekről. Majd így folytatta: „A miniszterelnök háromnegyed órát beszélt az ülésen. Az előadásában kifejtette, hogy szűk mozgásterük van a képviselőknek, mivel a jövő évi költségvetés tervezetében számos dolgot kőbe vésettnek tekintenek, ilyen például a költségvetési hiány 3 százalék alatt tartása. A kormánypárti képviselők tudomásul vették a kormányfő tervét, de arra kérték, hogy vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy jövőre csak emeljék az eva mértékét, és csak 2013-tól szűnjön meg teljesen”.

Ennyi.


OV a nagyobb adóbevételek reményében kipukkasztotta az utolsó narancsos lufik egyikét. Talán a legnagyobbat és a legfontosabbat. A gyanútlan szemlélődő, de állítom még a legelvakultabb narancshívő is, pedig csak néz, és nem érti miért? Vajon mi értelme van kivégezni az egyetlen olyan honi adózási formát, ami tényleg működött, ami kisvállalkozások ezreinek jelentett megoldást, ami átlátható, ami egyszerű volt, igazságos és legfőképp kamuköltségekkel nem nullára csalható?

Arról már nem is beszélve, hogy mindezt az utolsó utáni pillanatban. Év vége van, a vállalkozások és így az evás vállalkozások is már a jövő évi üzleti terveiket állítják össze. Most folynak az egyeztetések, a szerződéskötések az üzleti partnerekkel. Hogy lehet így kalkulálni, hogy lehet így felelős döntéseket hozni és megállapodásokat kötni? Vajon mit gondol a narancsos gazdasági vezetés, beírjuk a szerződésekbe kormányzati balf@szkodás fejezetcím alatt, hogy ha OV így dönt, akkor ennyi, ha meg másként, akkor annyi? Vagy mégis mit?

Hogy lehet egy vállalkozást úgy tervezni, hogy az utolsó pillanatban valamilyen dilettáns idióták átírják a játékszabályokat?

Nem kell közgazdásznak lennünk ahhoz, hogy nagy kockázat nélkül kijelentsük: az eva eltörlése szinte biztosan kevesebb adóbevételt fog hozni államkasszának, mint a mostani helyzet. Az eddig tisztességesen adózó cégek egy része csődbe megy, a másik része simán ki fogja trükközni a kérdést, a harmadik részük pedig egyszerűen áttelepül Szlovákiába. Borítékolhatóan nagyjából ez fog történni, egész egyszerűen azért mert a OV-val és Matolcsyval ellentétben a vállalkozók tudnak számolni, mivel ők a saját pénzükkel játszanak, nem a közössel.

Ki a kicsit nem becsüli, az bizony atomra ráb@szik – tartja a kicsit zanzásított, de manapság minden szavában igaz mondás. A magyar állami kasszába jövőre messze nem fog annyi adóbevétel befolyni ettől a körtől, mint idén. A megmaradó kisvállalkozások jelentős része majd a szlovák gazdaságot fogja erősíteni és nem azért, mert alapvetően nem Magyarországon akarnak adót fizetni, hanem egész egyszerűen azért, mert itthon képtelenség lesz kigazdálkodni azt.

6 kommentek:

casablanka írta...

Szerintem a nagyvezír is és a laser is tudta, hogy az EVA-ból nem lesz semmi!Ez is egy játék volt a részükről. Nálam meg így csapódott le : Igy kell a szájukból segget csinálni, persze ez őket nem nagyon érdekli.

Névtelen írta...

Ostoba kétharmad végre elnyeri méltó büntetését! Nyomor, káosz és reménytelenség lesz az élete, füvet esznek majd, mint tíz éve az Észak-koreaiak. Csak az a baj, hogy mindenkit magukkal rántottak. Kire fognak szavazni 2014-ben? Zoltaira?

Névtelen írta...

Csúszda

A csúszda még az előző vezetés alatt épült. Nálunk minden, ami jó, az a jelenlegi vezetés (kormány) érdeme, ami rossz, az a múlt (a régi vezetés hibája, hozzá nem értése, bűne) stb. a bíráló vérmérséklete és tetszése szerint behelyettesítendő.
Mert hát ez még egy kicsike, zsenge demokrácia kérem. Nem lehet mindenki egyszerre, hírtelen gazdag. Annyi kis engedmény van, hogy most nem egyetlen pártban lehetsz „elvtárs”, hanem többen. De ez rontja az esélyeket is. Mert az egy párt volt az abszolút nyerő. De most melyik a nyerő? Ki tudja? Minden a választáson múlik, a választás meg a félrevezetésen. A választás után meg jön a csúszda. Előzékenyen beleültetnek és siklasz lefelé. Riadtan, kétségbeesetten. Esetleg tesznek alád egy végkielégítés párnát, hogy ne üsd meg magad (és ne ordíts) nagyon. A lecsúszás elkerülhetetlen, és az óhajtott szabadságba vezet. Szabad leszel! Nem kell dolgozni, menned, azt teszed, amit akarsz. Sétálhatsz munkát keresni, felkeresheted a rokonaid, ismerőseid segítséget kérő könyörgő szemmel. Kirándulhatsz a természetbe, ha ismered a gombát, gombát szedni. Megismered a lakókörnyezetedet hullámpapír, üvegbetét után kutatva, végigjárod a kukákat, kocsmákat. Szabad a szabadban éjszakáznod. Nagyszámú új ismeretségre teszel szert. Rájössz, hogy az eddig lenézett páriák sem mind bűnözők, hanem megélni akaró emberek, mint te! Nekik ezt adta a szabadság meg a demokrácia: a korlátlan lehetőséget a megélhetésre.
Az igazi korlátot nem látod meg. Te nem jutsz pártkasszához, szakértői, tanácsadói honoráriumhoz. Pedig igazi gyakorlati-tapasztalati szakértője vagy a nyomornak, és volna néhány tanácsod arra nézve is, hogy vezetőid mit vezessenek (lovat, ökröt, szamarat) ország helyett. Félő, hogy hozzáértésük ott hamarabb kiderülne, mint emitt, mert ha árokba vezették a szekeret az rögtön látható! De ha mindnyájan rajta ülünk a szekéren, inkább féljük, mint látjuk a gödröt.
Csak holmi valuta és költségvetés ostort suhogtat a fejünk felett a felkapaszkodott kocsis, míg le nem taszítják onnan, mint annyi elődjét.

Déli Hírlap Miskolc 1995 08. 17. Békés Gábor (itt ekkor Bokros úrra értve)

Névtelen írta...

Tévedés! Mert azt a helyzetet, ami most van, nem a kétharmad idézte elő! Csak az már sikeresen el lett felejtve, hogy annak idején a másik párt ellen szó szerint ugyanezek voltak a nagyérdemű kifogásai. Az érdekes módon senkinek nem jut eszébe, hogy az ország anyagi helyzete esetleg már rég annyira idegen kezekben van, hogy mostmár nem is lehet másképpen kormányozni.

Névtelen írta...

Korrupt országokban a panamákon szokás legjobban felháborodni. Imádott hazánk pedig igen-igen korrupt ország... A magyar társadalomban, mint minden, fenékig romlott társadalomban privátim, kis körökben, bizalmas tereferék közt vidáman és szemérmetlenül szoktuk tárgyalni mindezt. Vezető államférfiakról, előkelő politiku¬sokról, társadalmi vezéremberekről, kedves, hízelgő elismeréssel szoktuk megállapítani, hogy nagy gazembe¬rek...
Aljasabbnak látszunk Szerbiánál. Szerbiában lemészárolták a királyi családot. Nálunk a nemzetet gyilkolják meg. A nép milliói jogtalan rabszolgák. Az ország koldus és leigázott. A parlament urai liferálják a népet, a nép jogait, a hazát. Ilyen nemzetveszejtő ocsmányságot nem mutat föl a világhistória. Orgiája ez az összegyülemlett bűnöknek. Beteljesülése a kérlelhetetlen fátumnak. Fölfakadt seb vagyunk most Európa testén. Lesz-e balzsam erre a sebre, vagy egyszerűen ki fogják égetni?... Rettenetes, rettenetes történet ez... "

Ady Endre: Panama és anarchia, (Nagyváradi Napló 1903. júl. 30.)
lényeglátó leleménye

Névtelen írta...

Aki többet keres, talán munkája is többet ér! Tehát az agysebész, fizessen 3X annyi adót mint a közmunkás? Ez lenne az igazság? Amúgy teljesen szocialistán normális vagy!

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló