Amikor a tisztesség győz a pénz felett

Múlt hét keddtől kezdődően e hét elejéig Párizsban ülésezett az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO. Na és? - tehetnék fel sokan a kérdést, mi ebben az érdekes?

Alapestben igazából semmi nem lenne, azonban a mostani összejövetel sokkal több volt, mint egy megszokott tudományos tanácskozás, hisz a mostani ülés, pontosabban az ott született döntés túl mutat önmagán és az azóta már tudható fejlemények fényében, minden túllihegés nélkül akár történelmi esetnek is nevezhető.

Igen, történelminek, hisz a föld országai lényegében szimpátiaszavazást tartottak a mai világpolitikai berendezkedésről, kinyilvánították véleményüket arról, hogy mit is gondolnak a mai cionista nyomulásról, hogy mit is gondolnak Izraelről, az Egyesült Államokról és a Közel-keleti helyzetről. Az UNESCO ugyanis döntött, és az előzetes fenyegetések, a gátlástalan zsidó lobbi nyomulása ellenére is teljes jogú tagként felvette a soraiba Palesztinát.

Hogy a szavazás és annak kimenetele mekkora jelentőséggel és téttel bírt, azt jól mutatja az is, hogy a voksolást megelőzően milyen nagy nyomás nehezedett a döntéshozókra. Az Egyesült Államok múlt szerdán figyelmeztette a szervezetet, hogy ha megszavazza a Palesztin Hatóság (PH) felvételét, akkor a továbbiakban az amerikaiak megszüntetik az UNESCO finanszírozását. Victoria Nuland, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője közölte: „Az Egyesült Államok konzultációt folytatott már számos országgal a palesztinok ENSZ-felvételének ügyében, és tudomásukra hozta, hogy következményei lesznek annak, ha megszavazzák a PH teljes jogú tagságát". Nuland továbbá emlékeztetett: „Az Egyesült Államokban törvény tiltja az olyan ENSZ-szervezetek finanszírozását, amelyek felveszik teljes jogú tagjaik közé a Palesztin Hatóságot. Jelenleg az Egyesült Államok évi 70 millió dolláros hozzájárulással az UNESCO költségvetésének 22 százalékát állja.”

Ilyen előzmények után került sor végül a voksolásra, ahol - mint ahogy az majd az ENSZ szavazásnál is lesz - a 193 tagország kétharmadának igen szavazatára volt szükség ahhoz, hogy a palesztinok teljes jogú tagok legyenek. Az eredmény kihirdetését feszült várakozás előzte meg, aztán Bogyay Katalin, az Általános Közgyűlés 36. ülésszakának elnöke lépett az emelvényre: „Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete 107 igen, 14 nem és 52 tartózkodás mellett teljes jogú tagjai közé választotta a Palesztin Hatóságot”.

Kitört a tapsvihar és az ováció.

Az Egyesült Államok Németországgal és Kanadával együtt nem támogatta a palesztinok felvételét. A nagyobb európai országok közül Olaszország és Nagy-Britannia tartózkodott, míg korábban a szavazást még "korainak" tartó Franciaország az arab államokkal és a latin-amerikai országokkal együtt a csatlakozás mellett foglalt állást. Magyarország tartózkodott a szavazásnál. [a szavazási lista IDE kattintva megtekinthető]

A döntés után természetes azonnal megindultak a cionista támadások. Az amerikaiak kontraproduktívnak nevezték a döntést. David Killion, az Egyesült Államok UNESCO-képviselője kijelentette: „Az Egyesült Államok a döntés ellen szavazott, mert nem tudjuk elfogadni a palesztinok idő előtti felvételét teljes jogú tagként egy olyan ENSZ-szervezetbe, mint az UNESCO. Az egyetlen lehetséges út egy palesztin állam létrehozásához a közvetlen tárgyalások lehetnek. Nincs kerülő út, és úgy véljük, hogy az erőfeszítés, amelynek ma tanúi lehettünk, kontraproduktív. Az, ami ma történt, megnehezíti, hogy tovább támogassuk az UNESCO programjait.”

Gondolom, mondani sem kell, hogy Izrael is azonnal beállt a hőbörgő kórusba. „Az olyan országok, mint például Franciaország, amelyek támogatták a Palesztin Hatóság csatlakozását az UNESCO-hoz, majd azt tapasztalhatják, hogy csökken a befolyásolási képességük Izrael álláspontjára” - fenyegetett Nimrod Barkan, Izrael UNESCO-képviselője a szavazást követően, majd így folytatta: „az igennel szavazó államok a valóságnak egy tudományos-fantasztikus változatát tették magukévá, amely szerint egy nem létező állam felvehető egy tudománnyal foglalkozó szervezetbe. Az UNESCO-nak a tudománnyal, és nem a tudományos-fantasztikus dolgokkal kellene foglalkoznia”.

Azonban a világ nagy részét már egyre kevésbé érdekli a zsidók ajvékolása. A változások, mint látszik elindultak, és ha lassan is, de már minden bizonnyal megállíthatatlan Izrael térvesztése. És ez így van akkor is, ha most még a zsidók megengedhetik maguknak azt, hogy a palesztin diplomáciai sikert megbosszulva újabb kétezer lakás építését jelentsék be Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában. „Ez az intézkedés válasz arra, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) hétfőn Párizsban teljes jogú tagjai közé választotta a Palesztin Hatóságot" - mondta el egy neve elhallgatását kérő izraeli tisztségviselő.

Mit lehet mondani erre? Igazi gyomorforgató lépés, amiben benne van minden, minden, amiért a világ megveti őket, amitől egy tisztességes embernek felfordul a gyomra.

Azonban a történteken túl, az esetnek van egy másik olvasata is, ami talán még fontosabb magánál a szavazás végkimenetelénél is. A 107 igen szavazat bebizonyította, hogy van esély, hogy a világ talán mégsem olyan velejéig rohadt, mint ahogy azt gondolnánk, mint ahogy azt sokszor el akarják hitetni velünk. Az a 107 küldött pontosan tudta, hogy mi lesz az igen szavazatuk következménye, tudták, hogy a szervezet és így ők is nehéz anyagi helyzetbe kerülnek, hogy akár a munkahelyük is elveszhet, hogy le kell mondani programokról, le kell mondani egy sor dologról. De mégis vállalták, mégis igent nyomtak, mert ezt diktálta a szív, az emberiesség és a józan ész.

A tisztesség győzött a pénz felett.

És talán ez most a legfontosabb üzenet.

5 kommentek:

Házikígyó írta...

Hát ja....a kétharmad felemel, és van amikor lehúz....
A yes-ben ott van az orosz és a kínai, ez fontos.

Herne írta...

A franciák pont nagy ívben leszarják, hogy csökken a befolyásuk Izraelre. Különösen, hogy Izraelre eddig sem lehetett semmilyen befolyást gyakorolnia senkinek. Ha már erre hivatkoznak, Izrael is mellőzhetné a fantasztikumot.

Messina írta...

Kedves Radical Puzzle szerkesztőség, némiképp ide kapcsolódik, és igen aktuális téma, így szívesen olvasnék az Önök tollából a küszöbön álló Izrael-Irán háborúról, annak okairól, és esetleges következményeiről.

casablanka írta...

A zsidók mindig akkor akarnak tárgyalni, amikor kifogásokat keresnek,közben meg felépítenek 2-3 lakótelepet. Éljen a demokráciájuk! Utálom már ezt a sok semmittevő, tetves, seggnyalót,naplopót az ENSZ-be !Nem más ez mint egy nagy büdös gittegylet!

casablanka írta...

Tisztelt Szerkesztőség, ha lehetne valamit Líbiáról olvasni. Fél elszólásból hallottam a hírekben, hogy sokkal több az olaj, mint Szaúd-Arábiába!Köszönöm.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló