A Felvidék elveszett(?), avagy gondolatok a brünni túra kapcsán [+videó]

Az elmúlt napokban volt szerencsénk ismét részt venni a brünni Moto GP hétvégén. Az esemény alapvetően a korábbi években már megszokott hangulatban és forgatókönyv szerint zajlott, azonban pénteken éjjel egy olyan beszélgetésbe keveredtünk, amiről azt gondolom, hogy a felvidéki helyzetkép megvilágítása miatt, talán érdemes szélesebb körben is megosztani.

Épp sörözgettünk és az aznapi történésekről beszélgettünk, amikor odajött hozzánk másodmagával egy felvidéki srác, hogy leülhetnek-e közénk. Természetesen igen volt a válasz, hisz mindig nagy öröm és érdekesség az elszakított terülteken élőkkel beszélgetni. A kötelező ismerkedési körök lefutása után szinte azonnal az aktuális közéleti történésekre terelődött a szó, azonban ahogy egyre jobban belemerültünk a beszélgetésbe, úgy kezdett egyre rosszabb érzésem lenni.

Természetesen nem akarom kiteregetni egy magánbeszélgetés minden részletét, így csak nagy vonalakban, hogy érthető legyen a történet. Szóval a srácról kiderült, hogy magyarnak vallja magát, magyar felesége van, ápolja a hagyományokat, és a gyerekét is erre tanítja. Sőt, annak idején még a magyar igazolványt is kiváltotta. Ugyan a családjába a húga házassága révén már kerültek szlovákok is, de ebből még soha semmilyen konfliktus nem volt, ami azt hiszem, így is van rendjén.

A beszélgetés akkor kezdett számomra kicsit érthetetlenné válni, amikor a felvidéki választások kerültek szóba. Most majd jön Bugár Béla, aki a magyarok érdekeit nézi, és végre véget vet az eddigi állapotoknak – kezdte fejtegetni a véleményét a voksolással kapcsolatban. Aztán azzal folytatta: jó, hogy az eszemká (az MKP szlovákul) nem került be, mert azok csak megosztják a népeket és ellenségeskedést szítanak. Ma szerinte a felvidéki magyaroknak a Bugár-féle békés együttélésre van szüksége.

Amikor mondtam neki, hogy szerintem Bugárnak annyi köze van a magyarsághoz, mint a mellettünk álló, enyhén ittas németeknek, meg nagyjából majd annyit is tesz értük, akkor már látszott rajta, hogy nem érti, miről beszélek. Próbáltam még a Most-Híd álságos politikájára egy-két gondolattal rávilágítani, felemlegettem azt a nyilvánvaló és felháborító tényt, hogy Bugár és pártja olyannyira magyar, hogy egy cseh származású politikust jelölt kisebbségügyi miniszterelnök-helyettesnek, aztán szóba hoztam még friss történetként a komáromi Cirill és Metód szobor felállításának körülményeit, és az új kormánynak a nyelvtörvény eltörlése kérdésben mutatott álszent magatartását is, de igazából ezekkel sem nagyon találtam értő fülekre. [az egyes történetekért katt a linkekre]

Természetesen nem állhattam meg, hogy ne kérdezzek rá az állampolgárság kérdésére, mármint arra, hogy felveszi-e és azok, akiket ismer, azok majd, hogy cselekszenek. A válasz egyértelmű igen volt, aztán amikor azután érdeklődtem, hogy nem lesz-e baj, hogy akkor elveszti a szlovákot, akkor már erős elbizonytalanodás volt a reakció. Aztán egy hosszas fejtegetés kezdődött arról, hogy Magyarországról nem kéne észt osztani addig, amíg ott nem lesz rend. Meg egyébként is, hogy várjuk el tőlük, hogy egy gazdaságilag jobban álló ország állampolgárságát feladják a magyar miatt.

Végül minden mindegy alapon felvázoltam azt az elméletemet, miszerint ha minden felvidéki magyar, nem törődve a következményekkel felveszi a magyar állampolgárságot, akkor előállhat az a helyzet, hogy a műállam déli része, teljesen külföldiek, értsd magyarok birtokába kerül, aminek azért már komoly következményei lehetnek. Sokáig nem kellett ebben az álomba ringatnom magam, mert a válasz elég egyértelmű volt. Ez biztosan nem fog megtörténni egyrészt a már említett gazdasági okok miatt, másrészt pedig azért, mert szerinte a mai felvidéki magyaroknak csak nagyjából 50 százaléka vállalja fel a magyarságát, a többiek inkább Szlovákiában, magyar nemzetiségű szlovákként akarnak érvényesülni. Magyarul szép lassan be akarnak olvadni. [a bejegyzésért katt a linkre]

Miután elbúcsúztunk tőlük, összenéztünk a többiekkel, aztán valamelyikünk kimondta azt, amire hirtelen mindannyian gondoltunk: A Felvidék elveszett.

Persze egyetlen beszélgetésből nem lehet és nem is szabad általánosítani, de sajnos nekem az utóbbi időben nem ez volt az első ilyen „felvidéki” élményem. A társalgás közben néha rá-ránéztem a másik srácra is, hogy hátha neki is van valami hozzáfűzni valója a dolgokhoz, de ő egy szót sem szólt, csak mosolygott. Végül kiderült, hogy szlovák és egy mukkot sem értett az egészből.

Az igazi baj azonban nem is ez, hanem az, hogy talán a másik sem…



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Természetesen volt motorverseny is. Talma a Moto2 géposztályban, a szombati elrontott időmérő után a versenyen a 16. helyről rajtolva végül a 6. helyen ért célba. A Moto GP-ben Lorenzo nyert, Stoner a Ducatival 3. helyen, míg Rossi az 5. helyen végzett.

Életképek.



19 kommentek:

Névtelen írta...

Wass Albert írta a Hagyatékban,hogy nem kell sajnálni azokat a magyarokat akik megadják magukat az asszimilácios nyomásnak és elrománosodnak.
Mert ezek az emberek nem a magyart gyengitik majd,hanem a románt.
És ez igaz a felvidékiekre is.

Névtelen írta...

Az anyaországból nagyon jól lehet osztani az észt.

Gambit írta...

"Magyarországról nem kéne észt osztani addig, amíg ott nem lesz rend. Meg egyébként is, hogy várjuk el tőlük, hogy egy gazdaságilag jobban álló ország állampolgárságát feladják a magyar miatt."
A klasszikus érvek. Van is bennük némi igazság, hiszen egy ilyen gazdaságilag, erkölcsileg, morálisan és még ki tudja miként lenullázott országnak még néha mi sem vagyunk szívesen a polgárai. Tényleg csak akkor lehetne reális esély az újraegyesítésre, ha mindenféle szempontból megérné magyarnak lenni. Akkor mindegyik gond nélkül otthagyná a tót, meg az akármilyen más állampolgárságot.
Viszont nem kéne elfelejteni a drága felvidéki testvéreinknek, hogy a nemzethez nem csak akkor tartozunk, amikor megy a szekér, hanem bizony ez is olyan jóban-rosszban dolog.
Másrészt játszhatunk ilyet, hogy most beolvadunk, meg fújunk a nemzeti politikára, csak amikor majd jól fog menni (bízzunk benne, hogy lesz ilyen is), akkor lesz majd, aki emlékszik ám a hálátlanságra, és remélem kétszer is meggondolja, ki kaphat közülük állampolgárságot.
Harmadrészt pedig még annyit, hogy tessék nyugodtan asszimilálódni, ahogy tetszik, csak amikor majd úgy bánnak veletek, mint a rabszolgával és újrakezdődnek a magyarverések, akkor egy kurva hangot ne halljunk, hogy milyen rossz nektek...

Dunaszerdahely írta...

Én mint felvidéki sajnos nyugodtan mondhatom hogy, ez a vélemény hallható az itteni magyarok 70% - 80% -ától. Az választók a Bugárnak hittek mert hát a zömünk ostoba és nem tud előre gondolkozni.
Őszintén megírva a Most- Híd nagyobb károkat képes okozni a magyaroknak mint a Slota pártja (Sns)- mert hát e barom a kirohanásaival több magyar "csinált" .
A Bugár a csendes feladás híve : szépen csendesen olvadjunk be így nemlesznek konfliktusok.
KONFLIKTUSOK nélkül egyik nemzet se tudja bebiztosítani a jövőjét!!

Gambit írta...

Kedves Dunaszerdahely!
Azért öröm látni, hogy van még arrafelé normális ember.

Névtelen írta...

Kedves Gambit,hidd el a Partiumban is élnek rendes emberek és tanúja voltam ott olyan magyar veréseknek,amiket a vármegyés bizonyos tagok idéztek elő a viselkedésükkel.Csak,ők másnap elutaztak Magyarországra ill. hazautaztak az elszakadtak meg maradtak és kaptak,nagyon sokat.A Toroczkai által vezetett szervezet tagjainak nagyon megkellene fontolni mit tesznek,hogyan viselkednek amikor pl.Nagyváradon járnak.

Gambit írta...

Ezt egy percig se kétlem, én magam is tudok ilyen esetekről, és hidd el, az ilyen tahók miatt szégyellem is magam rendesen. Viszont ezeket az ember alatti hülyéket nem szabad összekeverni a felelősen gondolkodó radikálisokkal. A vármegyések közt nagyon sok skinhead van (akármit is mondjanak magukról, ez tény), aki csak a balhé miatt van ott és esetenként előrébb való neki a horogkereszt, mint a Szent Korona. (Persze ott is vannak rendes emberek.)
Az ilyenek nagyban hozzájárulnak a nemzetrészek közti ellenségeskedésekhez, viszont azt továbbra is fenntartom, hogy a nemzethez tartozást nem anyagiakban kéne, hogy mérjék, de nem is elcsattanó pofonokban. Ez a tendencia, ez a kufár mentalitás nagyon veszélyes, sokkal veszélyesebb, mint a tényleges erőszak. Ha elődeink így gondolkodtak volna, ma már nemhogy határon túli magyarságról, de Magyarországról sem beszélhetnénk.
Ceterum censeo: A nemzeti összetartozás nem szeretem, nem szeretem; illetve megéri, vagy nem éri kérdése.

Névtelen írta...

Az elmúlt időkben meglehetősen sok kellemetlen dolgot kellett elviselni a külországba szakadt magyaroknak-bár én csak Erdélyről és Partiumról tudok hiteles véleményt írni.Orbán rengeteget ártott a hebehurgyán ,átgondolatlanul kierőszakolt népszavazásával,az elszakított részen élőknek /a népszavazás utáni hangulat leírhatatlan/,de mégtöbbet az anyaországiaknak-erkölcsileg .Ez a mostani döntés..hát nem tudom.
A kufár mentalitást inkább a túlélés alakítja vagy alakította .Aki nem élt ebben a cudar sorsban,nem igazán érezheti át teljesen.
Az általad említett tahókat meg csak ki kellene rekeszteni valahogy a radikális szervezetek soraiból mert iszonyú károkat okoznak mindenhol,itt is ,ott is.

Névtelen írta...

És még valami.A kufár mentalitás méginkább jellemző a magyarországi magyarokra,akiket a népszavazás előtti kampányban éppen azzal riogattak,hogy idejönnek a" románok" és elveszik a munkalehetőséget és hasonló marhaságokkal.

Gambit írta...

A népszavazási bukta egy nem kevésbé megbocsátható, történelmi szégyen volt, amit én a mai napig nem igazán értek. Viszont rá pár évvel már megindult egy olyan radikalizálódási folyamat, melynek keretében a nemzeti gondolat azokhoz az emberekhez is eljutott, akik 2004-ben még máshogy gondolkodtak, vagy akár nemmel szavaztak. Remélem a határokon túl is elindul egyszer valami hasonló.
A mostani döntés egy kezdőlépés. Olyan úton indult el ezzel az ország, ami ugyan nem tükör sima (és a kisebbségben élőknek is velünk kell tartani rajta, ha azt akarják, hogy sikerüljön), de ha végig megyünk rajta, akkor rengeteget nyerhetünk vele. Ehhez csupán kis türelemre lenne szükség mindkét oldal részéről és ami a legfontosabb, folyamatos egyeztetésre, élő, mindennapi kapcsolatra politikai szinten (ezért tartom pl. jó ötletnek Szegedi marosvásárhelyi irodanyitását, az ilyen lehetőségeket ki kéne használni).
A radikális szervezeteken belül sajnos kifejezetten káros tendenciák érvényesülnek újabban. Mivel nincs egy értelmiségi elit réteg, aki irányítani volna képes (illetve, ha van is, nem ők kerülnek pozícióba, mert a hőbörgők nem tűrik el, hogy bárki is megmondja nekik - még ha jobban is ért hozzá - hogy mit és hogyan csináljanak), ezért mindenhol a hangemberek és a primkó marhák kerülnek az élre. Az ilyenek befolyását csak egy átfogó, minden szervezetre kiterjedő, a szakembereket és az értelmiséget előtérbe helyező reform csökkenthetné. Ha minden így marad, ahogy most van, akkor a nemzeti radikalizmus szervezett formája elsorvad és igen sokáig nem támad föl újra.

Névtelen írta...

Ugyanezt gondolom én is arról amit a radikálisokról írtál.De hol vannak olyan szakemberek,akikben bízhatunk,tapasztalatuk is van nem túl idősek és nem túl fiatalok.Ahol én élek ugyanez a probléma :alkalmatlan emberek sokasága.Lehet,hogy túl gyors volt a tempó,a Jobbik növekedésénél.Egy lassabb tempó jobban megrostálta volna a jelentkezőket .Vonát nem tartom rossz vezetőnek ,művelt is csak határozottabban kellene a kezében tartania a gyeplőt és nagyon megbízható kipróbált emebereket kell magaköré gyűjtenie

Névtelen írta...

"Meg egyébként is, hogy várjuk el tőlük, hogy egy gazdaságilag jobban álló ország állampolgárságát feladják a magyar miatt."
- Tudják, mit??? Senki nem várja el tőlük! Ha ezt valakik saját maguktól nem várják el, akkor ott már nincs segítség. Sose tudtam, hogy a haza attól haza, hogy jobban, vagy kevésbé jól áll anyagilag!!!

Névtelen írta...

Ne adják fel az állampolgárságukat,nincs szükség rájuk.Boldogitsák csak azokat ahol vannak.ők már oda tartoznak!!

Névtelen írta...

Hogy írhattok le ilyen hülyeségeket?

Névtelen írta...

ÉS TE!!!!!!!

Névtelen írta...

"Valami nagyon el van b@szva,senki nincs aki rendet rakna..."

Névtelen írta...

Az a baj, hogy túl sok is az önjelölt rendrakó, csak kevés hozzá az ész.

Névtelen írta...

Javaslatod?

Névtelen írta...

Kezdetnek az is elég volna, ha nem akarna minden kis bokorugró tábornokot játszani.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló