Ezt is benyeljük?

A kutya ugat, a karaván halad – gondolhatta magában Fico és magasról téve az éppen hatályos szlovák törvényekre, vasárnap este Révkomáromban felavatta Cirill és Metód szobrát. Még azt is megengedte magának, hogy biztos, ami biztos alapon közönséget is szervezzen az eseményre. Így aztán jöttek is a szlovák nyuggerek buszok tucatjaival, hogy együtt örvendezzenek a senkiházi vezérük utolsó dobásának. A tettnek, mellyel még sikerült egy utolsót rúgni a felvidéki magyarokba.

És a szobor áll. A két szláv hittérítő 4 méter magas szobra, egy 5 méteres talapzaton most ott áll Révkomáromban, a Kossuth Lajosról elnevezett téren, a körforgalom közepén. Fico megcsinálta.

Tette, mert tehette.

Mi magyarok pedig végignéztük az egész aljas kis színjátékot és semmit nem csináltunk ellene. Pedig már napok óta tudta mindenki, hogy mi készül. Mégsem történt semmi sem. Pénteken a szobor felállítása során egy, igen egyetlen egy darab ember ment oda tiltakozni. Egyetlen egy ember volt csak, aki odaállva a teherautó elé megpróbálta megakadályozni, hogy a szobor a talapzatra kerülhessen. Igen egy ember. Az egész Felvidékről...
[a történetért katt a linkre]

A város vezetésének pedig mindössze egy rendőrségi feljelentésre futotta, amiről előre tudható volt, hogy az majd a hivatali szemétkosárba végzi. Bastrnák Tibor, a MOST-Híd révkomáromi polgármestere a történtek után most széttárja a karját, és ártatlan szemekkel belemondja a kamerákba: "Szomorú aktus volt". Aztán, mint aki jól végezte dolgát, mint aki mindent megtett az ügy érdekében így folytatja: „Sem a szobor elhelyezésére, sem a leleplezésre, tehát nyilvános rendezvény megtartására senki sem kért engedélyt a várostól, illetve nem jelentette azt be, így a vasárnapi avatás törvénysértésnek minősül. Az önkormányzat újra tiltakozni fog.”

És kész.

Biztosan nagyon fog érdekelni bárkit is az a szájkarate, amit Bugár embere majd bemutat. Nagy valószínűséggel pontosan annyi eredménye lesz, mint az eddigi tevékenységének. A világ pedig majd megy tovább. A helyiek, a felvidékiek benyelik ezt is. És ezt az ilyen Fico-félék pontosan tudják. Teljesen tisztában vannak vele, hogy bármit megtehetnek, annak úgysem lesz semmi következménye.

A MOST-Híd álságos dumája a békés együttélésről pedig tovább sugallja az emberek tömegeinek, hogy minden jól van úgy, ahogy. Már az az abszurditás sem tűnik fel nagyon senkinek, hogy a szoboravatás során Dušan Jarjabek ószlovákul(!) adja elő a Miatyánkot. Legalábbis a bemondó szerint. És az sem készteti gondolkodásra az átlagembert, amikor a műsorvezető a Dunáról kezd beszélni, de közben a Vág irányába mutogat…

Az átlag felvidéki nem nagyon törődik ezzel. Ül a fotelban, megy a Telaviv2, a Retekklub, és ezek szlovák társai. Az agyak kimosva, a bankszámlák kitömve. Ez volna a magyar sors időről időre – mondja Fanka a dalban, és teljesen igaza van. [a dalért katt a linkre]

Mielőtt félreértene valaki. Nem a felvidékieket akarom bántani, szó nincs erről. És valljuk meg azt is, hogy igazából itthon sincsenek sokkal jobb állapotok. Csak azt gondolom, hogy maga a helyzet nagyon szomorú. Természetesen tisztelet annak a pár száz tiltakozónak, aki vette a fáradságot és ott volt a rendezvényen. A harcuk nem volt eredménytelen, hisz a hangos és folyamatos tiltakozás miatt a szlovák közszolgálati tévé mégsem közvetítette élőben az eseményt, és a híradók is csak nagyon rövid tudósításokat tudtak adni a történésekről.

De attól, hogy ezt a kis csatát megnyertük, még semmi nem lett más. A szobor ott áll és ezen még az sem változtat, hogy kicsit belerondítottunk Fico tervébe. Persze most sokan mondhatnák, hogy nem lesz ez így örökké, mert a Matica Slovenská alelnöke, Stanislav Bajaník a Markíza televíziónak elmondta, hogy csak egy évre adták kölcsön a szobrot a kormányfőnek, hogy azt az általa választott helyen felállítsa.

De ugye nem gondolja senki sem komolyan, hogy jövő ilyenkor majd jön a teherautó és visszaviszik a szobrot az erkélyre?

Meg egyébként is. Miért kell, miért kéne nekünk arra várnunk, hogy majd az idő, vagy majd valaki más megoldja helyettünk a mi problémáinkat? Miért hisszük el, hogy a békés együttélés azt jelenti, hogy minket mindig meg lehet alázni, hogy nekünk jópofát kell vágnunk mindenhez?

Vajon mi történt volna, ha van összefogás, ha van valódi, szervezett nemzeti ellenállás? Mi lett volna, ha pénteken nem csak egyedül Bósza János áll oda a teherautó elé, hanem ott vagyunk, mondjuk több ezren? Vajon felkerült volna a szobor a talapzatra akkor is, ha az emelvényt sok ezren körbeálljuk? És ez nem törvénysértés, ez nem bűncselekmény, ez nem a békés együttélés felrúgása. Ez egyszerűen csak megalkuvás nélküli kiállás lett, lehetett volna egymásért, magunkért. A megmaradásért.

Mondja már meg valaki, hogy miért nem lehet ezt megcsinálni? Minek kell még megtörténnie, hogy végre ott is megmozduljon valami?




Epilógus:

A legfrissebb információk szerint, Bugárék jóvoltából még a kisebbségügyi kormányfőhelyettes sem lesz majd magyar az új kormányban, mivel a MOST-Híd Rudolf Chmelt, Csehszlovákia utolsó magyarországi nagykövetét jelölte emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettesnek.

Szép.

Ezt is benyeljük?

27 kommentek:

Névtelen írta...

Ahogy elnézem az elszakított területek közül Felvidéken a legsiralmasabb a magyarok hozzáállása és morálja. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy képesek voltak egy Bugárt beszavazni a parlamentbe. Ezzel az asszimilációra és az eltűnésre szavaztak (amellett, hogyha valaki autonómiáról és a határon túli magyarság érdekeinek erélyes képviseletéről beszél, ők fasisztázzák, hungaristázzák legjobban és kézzel-lábbal tiltakoznak ellene).
Már csak szánni tudom az ottaniakat, de megérteni nem...

Névtelen írta...

Ahogy elnézem az elszakított területek közül Felvidéken a legsiralmasabb a magyarok hozzáállása és morálja. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy képesek voltak egy Bugárt beszavazni a parlamentbe. Ezzel az asszimilációra és az eltűnésre szavaztak (amellett, hogyha valaki autonómiáról és a határon túli magyarság érdekeinek erélyes képviseletéről beszél, ők fasisztázzák, hungaristázzák legjobban és kézzel-lábbal tiltakoznak ellene).
Már csak szánni tudom az ottaniakat, de megérteni nem...

Névtelen írta...

"Eljön az idő, amikor a csend árulást jelent." - Martin Luther King

Névtelen írta...

Azért nem ártana "gabeebee" megtanulni írni... (Éppen ezért vannak az újságíróképző iskolák!)
"Ezt is benyeljük?" - helyett talán a "lenyeljük" lett volna helyesebb, mert a közíró, újságíró azért legalább legyen tisztában a nyelvhelyességgel!
Szlovákiával kapcsolatban pedig jobb lenne elgondolkozni azon, hogy az ország 15%-át teszik ki nemzetiségek - ebben a 15%-ban benne vannak a magyarok, cigányok és egyéb nemzetiségek... A szlovákok legjobb tippadói a jobbikosok, ezen érdemes lenne elgondolkozni. Ha a nemzetiségekkel lehet azt csinálni, mint amit a Jobbik Magyarországon elképzel - akkor egy szót se szólhatunk Szlovákiának, Romániának, stb.

Névtelen írta...

neked sem ártana megtanulni valamit.biztos lehetsz benne,nem tölled fogunk újságirást tanulni!!te akkor sem szóltál,sem a tótnak,sem a románnak amikor kellet volna!!te elfajzott láttnok,honnan tudod,mit képzel a jobbik???

Névtelen írta...

@2010. július 8. 11:12
Csak, hogy tisztázzuk, van olyan szó, hogy benyeljük. Nyelvhelyesség szempontjából semmi baj vele, maximum stiláris kifogásaid lehetnek.
A Jobbik kisebbségi programját épp a magyarországi szlovák kisebbség vezetője nevezte a legjobb kisebbségpolitikai koncepciónak, amit életében látott. Ez bőven annullálja a tiédhez hasonló, hitlerista fajpolitikát vizionáló véleményeket.
Sajnálom, de egy előítéletes, tájékozatlan marhának tetszik lenni :)

Gambit

Névtelen írta...

Gambit!!helyes a megláttás,ez egy heréltmajomagyú fityeszes!!!Csókoltatom a NAGY FORRADALMÁRT!!SZEBB JÖVŐT.

Névtelen írta...

Hülyegyerek! - Egy rakás szélhámos ül most a parlamentben, rátok hivatkoznak, zsebre vágják a munka nélkül megszerzett pénzt - de attól NEKTEK továbbra is ugyanolyan szar lesz az életetek mint eddig volt, legfeljebb annak a negyvenvalahány szélhámosnak lett könnyebb. - Ezt eddig nem vetted észre?
És nehogy azt hidd, hogy én bármelyik pártra is szavaztam volna! - Egytől egyig gazember mind, akik ott ülnek a parlamentben.

Névtelen írta...

@2010. július 10. 8:31
Jaj, öreg hagyd már a rablódumát! Ha még nem tűnt volna föl, nem a Jobbik van kormányon, jó hogy nem tud beleszólni a dolgok alakulásába. Ott van, építőjellegű, szakmai munkát végez, az más kérdés, hogy ezt a Fidesz nem hagyja konkrétan érvényesülni (ennek ellenére közvetetten így is sok kérdésben tudtak már hatást gyakorolni a kormánypártokra). De a nyilvánvalót nem is fejtegetném, világos, hogy te csak flamelni jársz ide, azt is elég bénán.
Javaslom, hogy inkább keress magadnak másik hobbit, te nemszavazók gyöngye ;)

Gambit

Névtelen írta...

Az volt a hüje,aki téged megcsinált,hogy száradtál volna meg a lepedőn!!Az agyad helyén egy rakás szar van!!!!!

Névtelen írta...

8:31 Te hányadik vagy az egytől egyig?

Névtelen írta...

A ti primitív csőcseléketek a biztosítéka annak, hogy a józanabbak csak a FIDESZ vagy az MSZP közül választanak. Persze, hogy az Orbánék kormányoznak - nálatok még a szocikra is inkább szavaztak az emberek, akiknek undora van tőletek.
Ti egyszer utcai csürhe vagytok, a Jobbik pedig cigánybanda a politikusok között.
Nagy volt a pofátok, hogy a Jobbik kétharmados győzelmét csak a Fidesz veszélyezteti... aztán kiderült, hogy csak szánalmas 16,7 százalékot tudtatok összegyűjteni. Ezért volt hülyeség olyan üzenteket küldeni (nagyképűen) a zsidóknak, hogy hétfőn csomagolhatnak... Emlékeztek ezekre a hülye beírásokra?
De ami lényeges: nektek jobb így sem lett, sőt, ezt követően még sokkal rosszabb lesz.

Névtelen írta...

Mózes!!Egyszer ez a nép rájön arra,hogy megvezették,szük lesz a kaftán rajtatok!!Undor csak a Kedves Vezértől van,meg az élősködők menetétől!!!!.A farkaddal együt az agyadat is megkurtitották.Az 53% mióta 2/3 te nyomottagyú Pataki 2.Az a 16,7% is kellet volna a telhetettlen kisgömböcnek,ahogy fajtársad dávidék ibolykája,a zsideszt nevezte!!!te rohadtnarancsagyú blankoltfarku!!!!

Névtelen írta...

Igazad van. Hajrá Fradi meg minden. Aki nem jobbikos az mind likudbérenc. Meg blankoltfarkú. A l6,7 is nagy dolog. Ennyi iskolával meg a Pörzse Sanyával.
A nép megmajd rájön. Arra hogy megvezették. A nép az rájön mert szokott rájönni. Hajrá Fradika meg Jobbik!

Névtelen írta...

Hm,hm,a te agyad helyén egy rakás rohadt jaffanarancs van!Az NEM BAJ, HOGY MARHA VAGY,CSAK NE BŐGD VILÁGGÁ!!!A Pörzse Sanya van olyan ember,mint a kedves vezéred, a nagy kormányváltó!!!Addig szórakozól a Fradival,amig majd a végén megkeresztelnek ,icig!!hajrá zsidesz, fityesz,

Névtelen írta...

23:31Az a baj,hogy nem bírjátok elviselni a radikalizmus megjelenését.Csőcselékeztek,cigányoztok,alpári jelzőkkel illetitek ,cigánysori stílusban azokat a szavazókat akik se maszopra se a narancsra nem szavaztak mert mindegyikből elegük van.
Kár verni magadat mert a Jobbik szavazóinak zöme nem az alagsorból jött,lesznek ott majd többen is nemsokára,azok akiknek nem lesz elég határozott Orbán politikája,akiket tovább fosztogatnak a bankok ,a cigányok,akiket elküldenek majd 20-30éves munkaviszonnyal két hónapos végkielégítéssel a zsebükben.Úgy tűnik Viktor nem tanul a hibáiból ugyanígy kezdte anno-a köztisztviselők,közalkalmazottak megszorongatásával-pont azokkal tol ki,akik közül a legtöbben most őrá szavaztak át a maszopból-és ugyanúgy belefog bukni.
Még jó,hogy ott van a Jobbik mert nélkülük nemigen lenne épkézláb ötlete egyiknek sem.

Névtelen írta...

23:31"Ti egyszer utcai csürhe vagytok"....te meg magadban alkotsz kilencszer kilenc ökörcsordát.Jó számolgatást!

Névtelen írta...

ez mekkora szarkupac!sötét gyökér,szívesen össze futnék vele! szittya hun

Névtelen írta...

Az a baj, hogy ti a radikalizmust és az utcai csürhe tombolását azonos fogalmaknak tartjátok. Pedig a két dolog nem ugyanazt fejezi ki!...
Velem össze lehet futni "szittya hun" - 198 cm magas vagyok és 138 kg., megfelelő izomzattal. Aztán neked már megbeszélni bármit sok időd nemigen lesz.
Ha a Jobbikra KÉTSZER ANNYIAN SZAVAZTAK VOLNA mint legutóbb, még az se közelítené meg a szavazópolgárok egyharmadát - ez se mond semmit nektek? Hogy a lakosság 90 százaléka sz..ik rátok...

Névtelen írta...

"198 cm magas vagyok és 138 kg., megfelelő izomzattal. Aztán neked már megbeszélni bármit sok időd nemigen lesz." - Akkor ki is az agresszív állat? Ha már szeretsz hülye sztereotípiákban gondolkozni, kedves "megfelelő izomzattal"(?) rendelkező polgártárs, akkor a helyedben legalább az ilyen vérprimitív megnyilvánulásoktól tartózkodnék. Így kevésbé keltesz csőcselék/kukaborogató benyomást ;) (Bár, ahogy elnézem fölösleges próbálkoznod, mert a tájékozatlanságodon és a zsigeri rosszindulatodon nem sokat segítene a sima modor. És máskor tessék agyba is megfelelő izomzatot pakolni, mielőtt elkezded játszani a neander-völgyi politológust.)

Gambit

Névtelen írta...

Gambit, te állat! Ugye, hogy mennyire kellemetlen, ha nem egy ötéves cigánygyerekkel vagy egy 70 éves zsidó öregemberrel kell harcolnod? - Veletek nem kell síma modorúnak lenni, mert ti azt országszerte már régen eljátszottátok. Tatárszentgyörgyön is, máshol is. - Nektek, a demokrácia nyílt ellenségeinek, nincs pardon és hülye az aki betartja a szabályokat. Nyomorult patkányok vagytok, akik csoportosan mernek csak nálatok jóval gyengébbekkel kikezdeni. A provokálás a ti műfajotok.

Névtelen írta...

Eszednél vagy te, kiskomám? Érdekes módon én még egy hetven éves zsidóval, vagy ötéves cigánygyerekkel sem "harcoltam"(?), de nem is vágyom ilyesmire. Azt se értem ez hogy jön ahhoz, hogy te ordenáré, útszéli modorban pocskondiázol itt mindenkit? Elmagyaráznád, légy szíves? Egyébként tényleg kellemetlen, hogy egy ilyen kocsmai stílusban acsarkodó akárkire egyáltalán időt kell pazarolnom (nekem, a demokrácia és a párbeszéd állítólagos nyílt ellenségének). Arról pedig, hogy ki provokál, inkább ne is beszéljünk, szállj kicsit magadba ;)
Amúgy meg azt ajánlom, sürgősen nézesd meg magad egy orvossal, mert úgy hallottam az ilyen mértékű gyűlölet (amivel egyébként minket vádolsz; nem tűnik föl az ellentmondás?) nem tesz jót az emésztésnek.
Alászolgája!

Gambit

Névtelen írta...

Nemrég láttam Kanadában egy tanulságos meccset.Egy közel 120kg-os,2 méteres fazont tett hazástalanná szinte pillanatok alatt egy icipici kicsi ázsiai fiú.Úgyhogy jó lesz vigyázni az erő fitogtatással.Ugyebár ismerjük a bibliai Dávid és Góliát történetét.Góliát csúnyán végezte.

Névtelen írta...

150.31 Pontosan te mosod össze a fogalmakat,és jó sokat dolgoztok azon,hogy az emberek is összemossák.A 90% -ból meg leszámítva a kőmaszoposokat,meg a lomposokat -sokan vannak várakozó állásponton és egyáltalán nem biztos,hogy a mostani választások alkalmával a fideszre szavazók legközelebb is odaadják a szavazatukat.
Amúgy meg a fenyegetéseidre válaszul:"....mi lesz veled,ha körbe fognak a....."Ostba állat!

Névtelen írta...

Mi is megyünk szittya-hunnal!

Névtelen írta...

"Jaj,minden komcsi ostoba!........"

Névtelen írta...

A gambit te állatozónak!!!A drága jó anyád a patkány,te héberféreg,nagyon neki bátorodtattok.40 kiló vagy vasággyal,mellédütnek, és derékig megkékülsz!!Ha 138 kiló lennél ólban tartanánnak,és moslékkal etetnének.heréltagyú zsideszes ártány!!!

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló