Alakul, de még nem állt össze

Azért szépen alakulgat ez a BKV-sztori.

Gondolom, az már sokakhoz eljutott, hogy a múlt szerdai őrizetbe vétel után, szombaton 30 napos előzetes letartóztatásba helyezték Szalainé Szilágyi Eleonórát, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette miatt. A lakásán történt házkutatáson egy páncélszekrényben több mint száz aláírt és aláíratlan BKV-s munkaszerződést találtak, amelyek közül több, vezető beosztású dolgozóé volt. Az iratok mellett lefoglalták a számítógépét is, két bankszámláján pedig zároltak 54 millió forintot.
[Ha esetleg valaki nem követte volna az eseményeket:

Szalainé humánpolitikai igazgatóként dolgozott a BKV-nál míg nem tavaly márciusban a nyugdíjazása előtt közös megegyezéssel felbontották a szerződését. Ennek ellenére kiutalt magának 96 milliót végkielégítés gyanánt. A pénz kifizetése több pénzügyi, illetve munkajogi szabályba ütközött, hisz közös megegyezés vagy nyugdíjazás esetén nem jár végkielégítés, ráadásul az összeg utalványozására Szalainénak nem is volt jogosultsága.

A történet azonban itt még nem ért véget. Mindazok után, hogy a csaknem 100 milliós végkielégítést megkapta, a BKV visszavette és havi 1,2 millió forintért tovább foglalkoztatta a „pótolhatatlan” munkaerőt.]
Szép, szép, mondhatnánk, de valahogy számomra mégsem akar összeállni a kép. Stílusosan fogalmazva szerintem, hiányzik még jónéhány puzzle darab a történetből.

Vajon miért pont most történt meg az őrizetbe vétel?

Az ügy már hónapokkal ezelőtt kiderült, akkor miért? Az ügyészség azzal indokolta az előzetes letartóztatást, hogy a „rendelkezésre álló adatok alapján megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a még teljes mértékben fel nem derített cselekmények vonatkozásában megnehezítené az igen szerteágazó bizonyítást”. Amit el akartak tűntetni, azt már szerintem eltüntették, vagy eltüntethették volna. Ezzel az ügyészség is biztosan tisztában van. Lehet, hogy éppen ezért?

Nem kell kalambónak lenni ahhoz, hogy kijelenthessük, Szalainé csak konc, amit most odadobtak a közvélemény elé. Vagy esetleg az első láncszem, ami elvezet majd azokhoz a szoci kegyvesztettekhez, akikről levette a Párt a kezét, a nagy megtisztulást prezentálandó. Gondolom a kampány hevében majd alkalom adtán jó lesz felrakni a „rendteremtéshez mi is értünk” című szoci lemezt és majd ki lehet állni a mikrofonok elé, hogy „látjátok, még a sajátjainkat is leleplezzük, ha kell”.

Számomra mindemellett kérdéses Szalainé viselkedése is. Hónapok óta szerepel a médiában, széles körben ismerik az arcát, a nevét és a történetét. Mégis az előzetesbe helyezésről döntő eljárásra menet, papírlapokkal takargatja a fejét. Ha olyan ártatlan, mint aminek vallja magát, akkor miért nem emelt fővel áll a kamerák elé, úgy ahogy azt néhány hete még tette, amikor pökhendien nyilatkozott az ügy teljes jogszerűségéről?

Vagy csak nem fogja fel, vagy egyszerűen nem hiszi el, hogy vele ilyesmi megtörténhet? Hogy az otthon tartott papírok mégsem védik meg a jogos felelősségre vonás alól?

Gondolom, azzal nem mondok újdonságot, hogy a BKV az elmúlt húsz évben kádermentő állomásként és szoclib kifizető helyként működik, ahová folyamatosan ejtőernyőznek az elvtársak. Szalainé volt az, aki a megfelelő helyeket, fizetéseket, jutalmakat előkészítette számukra. És ezek az elvtársak voltak azok, akik viszonzásul elintézték Szalainé pénzét is. Egyértelmű, hogy a magának való utalást egyedül, más vezető beosztású káderek nélkül nem tudta volna megoldani, és persze megfelelő politikai támogatás nélkül sem. Ráadásul a végkielégítés után valakinek vissza is kellett vennie. Vajon Balogh Zsoltnak, az akkori megbízott igazgatónak, aki a munkáltatói oldalon aláírta az új munkaszerződését mikor kattan bilincs a kezén?

Hogy most mit gondolhat Szalainé, mit nem, azt nem tudom. Azonban úgy látszik, hogy eddig nagyon biztos volt magában és az érinthetetlenségében. Egyébként mi oka lett volna úgy tenni, mintha ezt a pénzt megfeszített munkával kereste volna? Ahelyett, hogy a világ másik felén rejtegetné, simán betette a bankszámlájára, mint ahogy azt azok teszik, akik a pénzhez megdolgozva, tisztességes úton jutnak hozzá. Ennyire hülye lenne, vagy csak ennyire biztonságban és lefedezve érezte magát?

Valószínűleg az utóbbi az igaz. Egyszerűen az évtizedek óta végzett pártmunkájáért nem érezte ezt bűnnek, és nem hitte, hogy hagyják letartóztatni. Még akkor sem érzett veszélyt, még akkor sem számíthatott a jogi következményekre, amikor kibukott az ügy. Biztos volt benne, hogy a Párt megvédi.

Tévedett.

Az igazi kérdés, azonban nem az ő sorsa, hanem azoké, akik felülről irányítva utasították arra, hogy kinek, mikor, hová és mennyit. Kíváncsi leszek, hogy vajon az elvtársak meddig hagyják futni maguktól a szálakat. Elérnek majd Hagyóig, Horváth Csabáig, vagy Demszkyig? Vagy majd Szalainé elviszi a balhét és ezzel majd le is tudják a nagy megtisztulás ügyet? Esetleg azért vártak eddig a letartóztatással és a házkutatással, mert mostanra varrták el a szálakat és találták ki, hogy a nyomozók milyen dokumentumokat találjanak meg nála?

Nagyon sok még a kérdőjel, amire nem tudni mikor kapuk választ. Mindenesetre akár emeszpés belső hatalmi harcok, akár kampány ügyek miatt, de elindultak a vizsgálatok, amelyeket nagy valószínűséggel nem lehet majd a választásokig lezárni. Utána pedig már semmit sem fog érni a szoci taktikázás, mert mindenkinek, aki benne volt, a szerepe kivizsgálásra kerül.

Afelől nincs kétségem, hogy látunk még elvtársakat szíjon vezetve a bíróságra menni. A nagy részük akár el is kezdheti gyakorolni az összebilincselt kézzel tartott iratokkal való arceltakarást. Ha a pofátlan lopás ment nekik, gondolom ez is menni fog.

Remélhetőleg előbb-utóbb minden és mindenki a helyére kerül, és bűn nem marad büntetlenül.



Ui.: Kis szemétkedés. Vajon a letartoztatás során testüreg-vizsgálat volt? - Váááááááááááááá

0 kommentek:

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló