Régen és most

„A helyzet kritikus volt és pattanásig feszült. Az ÁVH kegyetlenkedései, koncepciós perek, az „osztályidegen elemek” gulag-szerű táborokba történő deportálása, kivégzése gyakori esemény volt.

Az országban mindent behálózó és ellenőrzése alatt tartó rendőrállam épült ki 28.000 fős államvédelmi rendőrséggel és kb. 40.000 besúgóval. Mindehhez járult Rákosi Mátyás és Sz
tálin személyi kultusza, az erőltetett kolhozosítás, a nehéz- és a hadiipar gazdaságtalan fejlesztése, az ezek miatt növekvő szegénység.”

1956. október 22.



A helyzet kritikus volt és pattanásig feszült. A politikai megrendelésre dolgozó rendőrség kegyetlenkedései, a koncepciós perek, a „demokráciaellenes elemek” koholt vádak alapján való letartóztatása gyakori esemény volt.

Az országban szinte rendőrállam épült ki mindenre képes rendőri vezetőkkel és besúgók hadával. Mindehhez járult a politikai elit hazaáruló magatartása, az erőltetett globalizáció, a hazai gazdaság szándékos tönkretétele és az ezek miatt növekvő szegénység.


2009. október 22.


Nem nagyon kellett átírni a szöveget, mindössze csak a korra jellemző definíciók cseréjére volt szükség. A lényeg szinte semmit sem változott. Ma is mások akarják megmondani, hogy mi a jó nekünk, ma is azt akarják, hogy mások értékei szerint éljünk. Eltelt azóta egy fél évszázad, de ugyan oda jutottunk, mint akkor, csak a vörös csillagot mára a sárgák váltották fel.

53 éve a párttitkárok hangja élesen csattant, amikor a budapesti gyárakban, hivatalokban, üzemekben összetrombitálták az alkalmazottakat és hetykén bejelentették, hogy Piros László belügyminiszter betiltotta az egyetemi hallgatók délután 2 órára tervezett felvonulását és néma tüntetését a budai Bem-szobor előtt.

Felvonulás pedig nem lesz! — hangzott a parancs, s a funkcionáriusok hozzátették: aki ezt a tilalmat megszegi, az már össze is pakolhatja a holmiját, el van bocsátva, aki a tiltott felvonuláson, ha mégis megtörténne, részt venne, máris állásvesztettnek tekinthető.

Ma is hasonló időket élünk. Egy hete a mai "magyar" rendészeti miniszter megfenyegette az október 23-án emlékezni vágyókat, hogy ha nem a neki tetsző öltözékben vesznek részt a rendezvényeken, annak súlyos következményei lesznek.

Tegnapelőtt a BRFK vádemelési javaslattal zárta le a Magyar Gárda főkapitánya elleni nyomozást, mert a rendőrség szerint a július 4-én az Erzsébet téren és 11-én a Szabadság téren tartott rendezvényeken elhangzott beszédek is megalapozták bűncselekmény elkövetését és így ő elkövette a hatósági rendelkezés elleni izgatás bűntettét.

53 éve, október 22-én a hatalom még azt hitte, hogy a kezében tartja a dolgok menetét, még azt hitte, hogy bármeddig elmehet a gaztettek elkövetésében, még hitte, hogy a hatalma örökké tart.

Másnap kitört a forradalom, és egy megkínzott, megalázott nemzet ismét magára talált.

0 kommentek:

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló