Agitátorok – egy betiltott film


A magyar film egy időben az unalmasság és a zavaros lilaság szinonimája volt. A youtube révén majdnem mindet visszanézhetjük. Így utólag legtöbbjük nem lila, és nem is unalmas. Érdekességek tömegét nyújtják. Amelyik rossz, az is. Egészükben és apró részleteikben egyaránt.

Az Agitátorok című 1969-ben készült film rossz? Egyáltalán nem, hiába van ilyen elriasztó címe. Beismerem, annak idején nem hallottam róla, sőt azóta sem. De amikor megtudtam, hogy az elkészülése után nem sokkal betiltották – csakúgy, mint a szintén 1969-es A tanú-t -, rögtön megnéztem. Látszólag vérkomcsi propaganda. De csak látszólag. Nem véletlenül tiltották be. Mindenkinek ajánlom.





(Kíváncsi vagyok, hányan nézik meg valóban.)

Van számunkra mondanivalója, újmódi szóval üzenete?

Radikális dolgokat látunk benne mindvégig, tehát feltétlenül van.

Igazából mondanom sem kellene, de tudom, hogy amit félre lehet érteni, azt félre is értik – tehát rugaszkodjunk el attól, hogy ebben a filmben a kommunisták a jó fiúk, és hogy a valóságban más volt ám a magyar történelem. Fogjuk fel modellnek, szemléljük kívülről. Vegyük maskarádénak.

Az egész film mindvégig olyan atmoszférában zajlik, amelyben élénken történnek a dolgok. Nincs egy megszilárdult, beállt Hatalom. Külső és belső okokból eredően. Pontosan emiatt folyhatnak a heves történések.

Itt és most, 2013-ban nálunk nem ez a helyzet. Huszon-valahány év óta egy beállt Hatalom van, ami egyelőre nem ingott meg igazán. 2006-ban majdnem, de csak pár napra, és valószínűleg az is megtervezett csapda volt. De ettől eltekintve pangás van. Nem nyílik lehetőség cselekvésekre. Minden elfullad. Egyelőre. Semmi sem tart örökké, változni fog ez, de egyelőre nincs tere annak a fajta cselekvő radikalizmusnak, amit a filmben láthatunk. Nem kell, hogy ez tetsszen, de így van.

Aki azt képzeli, hogy a Jobbik vagy bármely egyéb nemzeti radikális erő győzelemre juthat parlamenti választásokon a jelenlegi punnyadt körülmények között, az katasztrofálisan téved. Nem juthat. Erre gondosan ügyelnek azok, akik a lapokat keverik. A nemzeti radikális szervezeteknek csakis a filmen látott körülmények között nyílik majd igazi mozgásterük.

Mikor lesz az?

„Eddig azért nem tört ki Magyarországon a felkelés, mert még mindig nem vagyunk elég szegények” – mondják tapasztalt emberek. Cinizmusnak hangzik. Nem az, hanem valóság.

Más kérdés, hogy úton vagyunk felé...

Ez a pörgősség jön át a film minden jelenetén, és ez jellemzi a figurákat is.

Itt a másik dolog, amit nagyon érdemes elgondolkodnunk.

Ilyen emberekből áll ma a radikális nemzeti tábor?

Hááát...

Vannak ilyenek is.

Régebben többen voltak. Aztán a háttérbe szorultak.

Hát igen, ez is a mostani általános közeg következménye. Ma egyre inkább lenyalt karrieristákat látunk, mézesmázosakat, alakoskodókat, önzőeket. Nemcsak őket, de ők kerültek felülre. Dehogyis önfeláldozóak. Azok kihullófélben.

Tragikus önbecsapás – vagy jobb esetben gyermeteg naivitás – másképp hinni. Mostanra a könyvdedikálás lett a legtökösebb művelet. Minden szinten!

Ezzel nem az egyszerű szimpatizánsokat akarom megbántani. Ők lelkesednek. De nem cselekszenek, nem arra valók. Zászlót lobogtatnak, teleirkálják az internetes fórumokat, és majd elmennek szavazni. Azt hiszik, hogy az elég. Tőlük igen, de a különböző szintű vezetőktől nem.

Olyan vezetőink vannak, mint akiket a filmen látunk?

Lettek volna. Részben kinyomták őket mindenféle karrieristák. Mások elkurvultak. Most ez van. És várjuk a „választásokat” zsúrfiús celeb-plakátokkal, megint hiába, szokás szerint.

Mihelyt azonban olyanok lesznek – mert lesznek! – a körülmények, mint a filmben, előhívódnak a valódi cselekvők és vezetők.

Tényleg érdemes megnézni a filmet.

9 kommentek:

fürge csiga írta...

Nagyon igaz ez a bejegyzés. Sajnos. Ehhez még jön az az apróság, hogy hiszonvalamennyi év óta folyamatban van Magyarország etnikai felszámolása. A magyar identitású lakosság az ország elhagyására van ösztönözve, akik pedig még is maradnak egyre kevésbé gondolkodnak család alapításban, hála a krónikus munkanélküliségnek (amit persze tagad a 6alom) és a nyomorszíntre bebetonozott munkabéreknek. Közben, mint tudjuk, a "pozitív diszkrimináció" eszközével (amit Soros csapata dolgozott ki) egy eltérő identitással rendelkező kissebbség iszonyatos szaporodásra van ösztönözve. Vona szerint ötven év múlva már mi leszünk Magyarországon a kissebbség, de ez a becslés irreális, hiszen már most az vagyunk a tízéves korosztályban. Nagyon szomorú mindez, a politikusok pedig, akik ma bizonyára mind tisztában vannak vele és nem tiltakoznak kézzel-lábbal és nem üvöltenek reggeltől-estig a felháborodástól és ehelyett felveszik nyugodtan a profipolitikus luxus júdásgázsijukat (köztük Vonáék), egyszer árulóként fognak szerepelni a történelemben, akár "aktív", akár "passzív" jelzővel, mert egy ezeréves nemzet felszámolását tették lehetővé.

Névtelen írta...

Majdnem 30 évvel ezelőtt láttam egy egyetemi vetítésen. Széltében - hosszában vetítették klubokban, egyetemeken, aki akarta, meg tudta nézni. Feledhető volt (egyébként Sinkó Ervin Optimisták c. regényéből készült).

Sziklási János írta...

A "nemzeti ellenzéket" illetően (Jobbik), ami átverés mint az összes magyar politika, nehéz eldönteni melyik a szánalmasabb Csanádi vagy Novák között. Csanádi legalább csak rovásírás versenyek rendezéséve vakította a hazafikat miközben EU képviselőként a nevükben vette fel és költötte el (még most is) tucatszámra a milliókat, Novák pedig azzal pingálja magát nemzeti színekbe, hogy nagy családot alapít és arra buzdítja a hazafikat mintha mindenkinek havi 1,5-2 millió ft jövedelmük lenne. Nem csak Orbánra, Mesterházyra vagy Bajnaira nem érdemes pocsékolni a voksot, hanem a könyvdedikáló Vona tanár úr mihaszna pártjára sem. Ha lesz "Magyar Hajnal", szavazok majd rá mert a remény hal meg utoljára, különben elmegyek inkább gombászni.

Gambit írta...

(Előjáróban: Tiltsd le nyugodtan ezt a kommentemet is, nem érdekel. Csak azt bizonyítod vele, hogy ugyanolyan kettősmércés emberke vagy, mint akik ellen állítólag harcolsz...)

Látom nagyon sikerült rácupanni a könyvbemutatók fikatúrájára. Még egyszer, a teljes szellemi nyomorékok kedvéért is: ezek lakossági fórumok, és a médiaembargó miatt az egyetlen kapcsolatteremtési lehetőségként szolgálnak az emberekkel.
Lehet itt fanyalogni, karrieristázni, meg prüszkölni a politikai marketing módszerei láttán, de annyit azért jegyezzetek meg, hogy ezek nélkül az események nélkül a Jobbik kb. a szánalmas kis, propelleres Magyar Agybajotok szintjén vegetálna, és azt se tudnák, hogy létezik (és milyen érdekes, hogy a Mandiner, meg a hasonló libernyák portálok égre-földre tolják a gittegyletet, ez valahogy nem gyanús, gyerekek?). Álmodozhattok itt forradalomról, meg filmvászonra kívánkozó hősi menetelésről a hatalomba, ez ma már nem így működik.
Ja, vagy ha mégis, akkor Lenhardt doktor mikor ostromolja meg a Parlamentet? És ha ne adj Isten ez bekövetkezik, lesz rajta kívül ott bárki más is?
Mert úgy hiába sírjuk vissza a 2006-os romantikát, ha az emberek cseszik fölemelni újból a valagukat. Vajon a nagy hajnalfakasztó is árulózsidóbérenckarrierista lesz, ha ő se tud majd pár száznál több tüntetőt kivonszolni az utcára? Kíváncsian várom...

Reichenberg írta...

Vegyük a bejegyzés alapállítását: "a radikális oldalnak nincs esélye hatalomra jutnia"

Ez igaz. Beleértve a Magyar Hajnalt meg a többieket is természetesen.

A másik: a Jobbik radiklis politikusai "háttérbe szorultak", helyüket a karrieristák vették át.

Ez egyrészt egy óriási nagy értelmetlen baromság, hiszen a politikába csakis karrieristák lépnek be. Még Gandhi, Lincolni, is "karrierista" volt, hisz ha nem lett volna az, vagyis nem törekedett volna személyes irányítói hatalomra (ezt jelenti a "karrierizmus") akkor nem jutott volna sehova.

Még egy dolog: a választásokig mindenkinek a radikális oldalon szent kötelessége a Jobbikot támogatni. Azért mert az utolsó esély 2014-ben lesz, hogy _demokratikus_ keretek között tegyünk valamit. A választások másnapján viszont el kell kezdeni szervezkedni: pénz-paripa-fegyver, mindössze 45 ezer csicskarendőr választ el minket a hatalomtól.

Ennyi. Ez a bejegyzés még nagyon korai, éretlen. A szerző képtelen perspektivikus távlatban szemlélni a jövőt. De talán még fejlődhet.

Mégegyszer:a 2014-es választásokig demokratának kell lenni. Utána lehet nyíltan a hatalom megszerzésére törekedni.

Gondor4 írta...

Én biztos,hogy nem leszek demokrata..mert nem abból a mutációból származom,amelyik ezt a baromságot kitalálta,és kiokádta a világra,amely kapva kapott utána,a mutáns médiája nyomán.Ha valaki becsületes a Jobbikra szavaz,az biztos,hogy nem ebből a férgesből való.Azon egyszerű oknál fogva,hogy eddigi ténykedésüket az elmúlt húsz év igazolta a nemzeti álbőrt magukra húzók idiotista vezetését,légyen az "bal",vagy "jobb"oldal,aljasságuk már határtalan.Ők a demokraták.Mindannyian.A Zsidesz,a Likuddal a háta mögött,az Mszp,az angol zsidó lobbival,a Libatolvaj,az amerikai zsidó maffiával,stb.,egyik programm sem szól rólunk!Ez nem a mi bizniszünk!De mi finanszírozzuk!Mi tartjuk el őket!Nem is rosszul!
Attól,hogy a "magyar"média elhallgatja a Jobbik tevékenységét,még létezik!Tessék nézni Kálmán Olgát,az ATV "nőies"pitbullját,ahogy habzik a szája,ha nem tetszik a Jobbik.Ők még nem öltek meg senkit.

Zéé írta...

"Kíváncsi vagyok, hányan nézik meg valóban"

Megnéztem.
Úgy látom, a cikk szerzője fejlődőképes, egyed, és nem a ma nemzetinek nevezett pojácák paneljeiből építkezik. Magyarországon azért nincs forradalom, mert nincs ideológia, ami mentén a forradalom létrejöhetne. Jövőbemutató ideológia nélkül pedig nincs valódi nemzeti gondolat sem. Legfeljebb zsidózás, cigányozás, gonoszmultizás, - bankozás, némi frí-Palesztínázás, EU-zászló égetés... ami egy sima kocsmapolitizálás, és nem keverendő össze az ideológiával, amiért emberek képesek akár megdögleni is.
Igazából ami ma Magyarországon forradalmi radikalizmus néven fut, az egy vicc, amiért nem hogy meghalni, de ami mellett még kiállni is égő. Normális embert nem hoz lázba sem a Horthy-nosztalgia, sem a csendőrösdi, sem a keleti nyitás a mi drága, jó kirgiz és török "testvéreink" felé.

Majd ha nemzeti radikalizmus címén nem valami lejárt szavatosságú penészes konzervet fognak kínálni a segghülye, ötlettelen, magukat vezetőnek fantáziáló alakok az embereknek, akkor lesz forradalom is. Addig meg maradnak a "frípalesztínás" tüntetések, nemzeti pörköltfőző versenyek, könyvbemutatók, és egyéb "lelkesítő" dolgok.

fürge csiga írta...

Reichenberg, valamit nem értesz: Vonával kapcsolatban nem az a felháborító, hogy dedikálgatja a könyvét, hanem hogy könyvírással tölti idejét amikor körülötte élőben folyik a nemzet felszámolása (lásd az előző hszólásomat). Nem várja senki Vonától, hogy forradalmat szervezzen, csupán azt, hogy minden erejével, minden nap, minden lehető csatornán hangosan-látványosan rávilágítjon a folyamatban lévő nemzetfelszámolásra, mert nagyon sokan, akik jövőre is a felszámoló csapatra fog szavazni, abban a tragikus tévhitben élnek, hogy egy "szabadságharcos" kormányt támogatnak. Jól látod, talán ez az utolsó esély még időben felébreszteni az alvókat és ezt most csak Vona tehetné meg.

Gambit írta...

@fürge csiga: "hanem hogy könyvírással tölti idejét amikor körülötte élőben folyik a nemzet felszámolása" - Bezzegazadolfhitler, az soseírt könyvet, mi...? A könyv egy eszköz a sok közül, plusz az eddigi kettő nagyrészt már meglévő publikációk gyűjteménye. Már kész voltak, érted? Csak össze kellett őket rendezni/válogatni. Ennyi.
Amúgy is kurva álszent dolog úgy tenni, mintha Vona nem minden erejével a nemzetfelszámolás leleplezésén fáradozna.
Egyébiránt te mégis mit tettél ez ügyben? Nem tűnt fel, hogy forradalmat robbantottál volna ki, de még a pártodat sem látom a Parlamentben.

@Zéé: Rendben, filozófus uraság, hol a nem penészes, roppantul új, és eredeti, "ilyen még sose vót" nemzeti radikális ideológiád? Lássuk! Ja, vagy hogy megint csak az arcod nagy? Bocccccs...

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló