Bezacskózva



Ez meg mégis mi a f@sz? – teszik fel, gondolom most sokan a kérdést a fenti fotó láttán.

Elárulom.

A képen egy zsidó férfi látható, amint bezacskózva utazik egy repülőgépen.

A hivatalos magyarázat szerint a férfi kohanita zsidó, akinek a vallási előírások miatt kellett ily módon beburkolnia magát. A kohaniták ugyanis nem érhetnek halotthoz, és nem is lehetnek velük egy fedél alatt, kivéve a saját közvetlen családtagjait.

Remek - mondhatnánk, de hogy jön mindez a repülőhöz? A válasz természetesen erre is megvan. Sok rabbi úgy értelmezi a halottakkal kapcsolatos előírásokat, hogy a kohaniták nem repülhetnek el zsidó temető fölött sem. Kivéve, ha a plasztikba tekerik, vagy csomagolják magukat, mert az megvédi őket a halottaktól és a tisztátlanságtól, amely a temető felett repülve érheti őket.

Természetesen mindez a rituálé az ősi, ötezer éves hagyományokon alapul. A repülő is, meg a nylonzacsi is…

De lépjünk túl ezen kis apróságon, mert egyből adódik az újabb kérdés: vajon mi van ilyen esetben repülésbiztonsággal?

A rövid válasz az, hogy gond. A zacsiban utazást ugyanis a légitársaságok nagy része nem igazán preferálja, mivel az érintett utasok a zsák miatt nem tudják hirtelen felvenni az oxigénmaszkot, vagy nem tudnak gyorsan kimenekülni a gépből, ha erre van éppen szükség. Ezért aztán a légitársaságok a repülési útvonalak megtervezésével próbálják megoldani a kohaniták problémáját, de igazából ez sem egyszerű, mivel az tel-avivi Ben Gurion reptér közelében négy temető is van…

Arról már nem is beszélve, hogy nem csak a temetők okoznak nekik problémát, hanem a nők is, mivel nem vegyülhetnek a szebbik nem képviselőjével. Az El Al légitársaságot egyszer be is perelte egy női utas, akit a kifizetett helyéről átültettek a gép hátuljába, hogy a mellette utazó ortodox zsidónak ne kelljen nő mellett ülnie. De ma már El Al sem tartozik a kohanita zsidók kedvencei közé, mivel a cég 2001-ben hivatalosan is bejelentette álláspontját a zacsiban utazásról: „repülésbiztonsági okokból lezárt nejlonzacskóban tilos a fedélzetre lépni”.

Az egészben pedig az a ”legszebb” és a legárulkodóbb, hogy kohaniták a zsidó vallásban az ősi vallási vezetők leszármazottai. A kohanita státusz a judaizmusban apai ágon öröklődik, felvenni vagy letenni egyáltalán nem lehet, és kívülről érkező ember nem lehet kohanita.

Magyarul ők az igazi kiválasztottak.

A mindent tudók.

A mindent jobban tudók.

A nylonzacskóban utazók.

7 kommentek:

Gambit írta...

Öööö, szép, és jó, de mégis ki a tököt érdekel mindez...?

Anna írta...

A kohaniták igen egyszerűen megoldhatnák ebbéli problémájukat. Zárkózzanak be lakásaikba s a millió tiltást, előírást betartva, bezacskózva üldögéljenek. Legalább másoknak nem okoznak gondot.

kistutyi írta...

Tegnap délelőtt leszálltam Kőbányán a Szt. László téren a 62-es buszról, a kis téren egy szegény csöves ugyanigy" bezacskózva" ült a padon, körül kerítve kék szalaggal és egy rendőrautó vigyázott rá. Szegény örök álomra szenderült, Isten nyugosztalja. Ezt csak azért irom le, mert szerintem "kiválasztott ide, a mindent jobban tudók oda" is bekerülnek a "zacskóba" és együtt elutazunk egyszer a végtelenbe. Ez alol nincs kivétel. Minden okoskodás, pofázás, részükről hiábavaló!Csak ezt még" dániel félék" nem képesek felfogni, tudomásul venni, azt hiszik szerencsétlenek, hogy minden az ővék és örökké élnek!!

Sztanó írta...

Ki kell szúrni a zacsit tűvel ......... Vajon mi történik ???

Laci írta...

Sztem meg jó szorosan , légmentesen le kell ragasztani a zacskót és már is csökken a probléma .

Látó írta...

Arra azért kiváncsi lennék, hogy hogyan vezetik le az ősi vallási szövegekből a "csak zacsiban lehet repülni" tanát...
Persze, ha a mindennapi hírmagyarázataikat figyeljük, akkor tudhatjuk, hogy ez már szinte semmi azokhoz képest...

Névtelen írta...

Légmentes fóliát nekik! :)

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló