Mire készül az Unió a vízzel?


A  vízkincs  és  a  vízközmű-szolgáltatás  a  maradék  nemzeti  vagyonunkat  képezi,  és  sokan  veszélyben érezzük.  Egy hónappal  ezelőtt  a  WDR  német  tévé  érdekes  műsort  mutatott  be  az  Európai Unió  Bizottságának  vízprivatizálási  terveiről.
[A műsor ITT nézhető meg teljes terjedelmében.]

A leglényegesebb részt lefordítottuk, alább olvasható:


Georg Restle műsorvezető:
A legfontosabb politikai változtatásokat néha az Európai Bizottság irányelveinek apró betűs, zárójeles részeibe dugják el, így visznek keresztül évszázadra szóló nagyszabású projekteket. Most éppen nem kevesebbről van szó, mint a vízellátás egész Európát átfogó privatizálásáról. Ha az EU Bizottsága keresztülviszi, akkor a vízellátás a közjó szolgálatából spekuláció tárgyává változik, amellyel egyesek – Németországban is – eurómilliárdokat kaszálhatnak. Nagy győzelme lehet ez a multinacionális cégeknek, amelyek évek óta küzdenek ezért a privatizációért. Ránk, fogyasztókra azonban jelentős következmények várhatnak. Hogy a jövő mit tartogat számunkra, azt most Stephan Stuchlik és Nikolaus Steiner mutatja be.

A víz nem egyszerűen H2O, a víz maga az élet. A vízhez jutást az ENSZ alapvető emberi jognak nyilvánította. Németországban a vízszolgáltatás legtöbbnyire a városi vagy községi önkormányzatoké, vagyis mindannyiunké – még. De ez nemsokára megváltozhat. Ennek drasztikus következményei lehetnek Németországra is. Az EU Bizottságának döntése szerint Portugáliában kezdődik. Brüsszel követelésének engedelmeskedve Portugália privatizálja a vízközműrendszerét. Pacos de Ferreirában ez a privatizálás már meg is kezdődött. A lakosság akarata ellenére – mint ahogy elmondják nekünk.

Lakos: „Korábban itt vizet lehetett inni. Jó, friss víz volt! Már nem az!“
2. lakos: „66 éves vagyok, és mindig ezt a vizet ittam.“
Nő: „Most már a nyilvános csap vize sem iható.“
3. lakos: „Igen, a nyilvános csap vize is ihatatlan már.“

Pacos de Ferreira önkormányzata a víz eladásakor bevételhez jutott ugyan, most azonban a lakosságnak kell viselnie a következményeket. Az emberek a számlákat mutatják – és csakugyan, a havi számlák sokkolóak, sok lakosnak komoly problémát okoz, hogy kifizesse az ivóvízszámlát.

Humberto Brito a November 6. Polgári Mozgalom részéről: „Itt nálunk Pacos de Ferreirában a privatizáció lesújtó következményekkel járt. Pár év alatt 400 százalékra rúgott az áremelkedés, de azóta is évente 6 százalékkal mennek feljebb az árak. Ez katasztrófa.“

A válság sújtotta országoknak, mit Portugália és Görögország, pénzre van szükségük, ezért tudja a brüsszeli Trojka ( = EU-vezérkar) rászorítani őket, hogy eladják a vízközműveiket. A Trojkával kötött szerződések mellékletében ott áll. Görögországban a nagy vízközműveket, az athénit és a thesszalonikit el kell adni. Portugáliát illetően pedig elő kell készíteni az „Aguas de Portugal” állami vízközmű privatizációját. Eközben Portugáliában egyre többen tiltakoznak a vízprivatizáció ellen, mert félnek az árak emelkedéstől és a minőség romlásától.

De a válságországok csak a kezdet. Az EU Bizottság a nagy dobással majd csak eztán jön elő. A koncesszióba adásról szóló új irányvonal-tervezetben ott van eldugva az a követelmény, hogy a vízszolgáltatásban a piac nyílttá tételének kell következnie. Mit jelent ez? Heide Rühle, az Európai Zöldek vízügyi szakértője alaposan tanulmányozta az irányelv-tervezetet. Szerinte a bizottság közel áll ahhoz, hogy elérje a célját – a vízprivatizációt.

Heide Rühle, az Európai Parlament tagja, Zöldek: „A koncessziós irányelv nem közvetlenül az ajtót nyitja ki a vízprivatizációnak, hanem a hátsó ajtót. Milliméterről milliméterre teremti meg a lehetőséget arra, hogy a magántőke bejusson a piacra, kinyitja neki a piacot, és megengedi, hogy teret nyerjen a piacon.“

A Bizottság tagadja, hogy vízprivatizációt akarna. Michel Barnier, az EU nagy hatalmú biztosa azt állítja, hogy az irányelv csak a piac átrendezését célozza.
Michel Barnier, az EU belső piaci és szolgáltatási biztosa: „Minden úgy fog maradni, ahogyan most van.“

Jó, de akkor mi szükség van az új irányelvre?

Michel Barnier, belső piaci és szolgáltatási biztos: „Mert szükség van szabályokra. Minden német település továbbra is szabadon dönthet a vízellátásáról, mostantól azonban megadjuk nekik a lehetőséget arra, hogy az ellátást rábízzák egy privát partnerre, és most ennek a szabályait alakítjuk ki a fogyasztók szolgálatában.“

A Bizottság terve tehát ez: A vízszolgáltatási licenceket Európa-szerte meg kell hirdetni. A nagy konszernek árajánlataival a helyi közösségi szolgáltatók nem tudnak versenyezni. Hiába szeretné a németek 82 százaléka, hogy a vízellátás továbbra is városi vagy községi tulajdonban maradjon.

Igaz, egyes városok már visszacsináltak ilyen privatizációkat. Példa rá Berlin. A vízközművük 1999-ben részleges privatizálásra került. Tömegtüntetések hatására a város hozzákezdett egyes részeket visszavásárolni. Ez drága mód, de mégis a polgári kezdeményezés sikerét jelzi. Azonban az EU Bizottság új stratégiája lehetetlenné teszi az ilyen eljárást.

Gerlinde Schermer a Berlini Vízügyi Tanács részéről: „Az EU új irányelve azt jelenti, hogy mindent privatizációs nyomás alá helyeznek. És a berlini eset tapasztalatai azt mutatják, hogy még egy részleges privatizáció és egy úgynevezett partner-együttműködés is a valóságban csak a felvásárlónak előnyös. Övék a garantált haszon, ránk csak a fizetnivaló jut.“

Magánbefektetők számára a víz ugyanolyan árucikk, mint például a villanyáram vagy az arany. Mert a vízzel üzletelni lehet, a víz kereskedelem tárgya. Szakértők az EU tagországai vízpiacának értékét sok százmilliárd eurós nagyságrendűre becsülik. És vannak, akik ezt meg akarják kaparintani: olyan nagyvállalatok, mint a Thames Water vagy a Veolia, de német konszernek is, mint az RWE és a Gelsenwasser csak a privatizációs lehetőségre várnak. Mindenesetre a vízprivatizálás nemigen hozza a beígért eredményeket, ezt a barcelonai egyetem egy 2010-es tanulmánya mutatja be. Részletesen bebizonyítják benne, hogy a privatizálás után a víz minősége nemhogy javulna, hanem romlik, és főleg olcsóbb sem lesz.

12 kommentek:

Névtelen írta...

A víz az emberi élet alapja!!Ezt áruvá tenni őrültség!!
A csapvizet már ma sem lehet meginni,csak fürdésre,stb,használható!Mi forrásvizet iszunk!!

Silas írta...

Nálunk hál' isten ellentétes folyamat zajlik. Remélem nem ny@ljuk majd tovább az EU se..-t. Megfontolandó ezek után egy esetleges távozás ebből a minden sz@rt ránk erőltető, jól fizetett brüsszeliek által irányított állatkertből.

ProliProfil írta...

Az EU nevű "szivattyú" (a'la Bogár László) legnagyobb köznép ellenes atombombája, a háttérhatalom legnagyobb emberiség ellenes gaztette ma már kézzelfoghatóan megmutatkozott, teljesen körvonalazódott, a víz közel-jövőbeni elrablásában.
Ha, ez létrejön (kinek van ellene fegyvere ?), akkor az európaiak rabszolgasorba taszítása, a háttérhatalom által feleslegesnek tartott népek kiírtása, nem csak elméletileg, hanem gyakorlatilag is tökéletesen MEGVALÓSÚLT !

E témával kapcsolatos kérdés : melyik állam fenyegetőzött, fenyegetőzik akár az atombomba bevetésével, hogy állitólagos sérelmét, állitólagos fenyegetettségét megtorolja, még saját népét is megritkítva, kiírtva? Vajon fogja-e sajnálni az európai népeket, hogy a világhatalmat még tökéletesebben magához ragadja ?
Ugyanennek az államnak saját, természetes vízei nincsenek, jelenleg is rablott vízekből élősködik.

Ennek kapcsán is érdemes megemlékezni azokról a hazaáruló "magyar" politikusokról, akik szegény hazánkat az EU halálos ölelésébe kergették.

kistutyi írta...

Lajtos kocsik, Margit hid,4-es Metro,"ilyen, olyan pénzek, milliárdos beruházások csak arra jók", hogy utánna számolások nélkül lehessen elcsaklizni az adófizetők pénzét.Régi trükkök ezek. Egyik nap 3o milliárd, másik nap már a duplája.Számolj utánna ha tudsz!Igy megy ez már több mint 2o éve. Most már a vizünk is. Végül már semmi nem a mienk. Mi csak a cekket álljuk. Hosszú fojtogatásnak halál a vége!

Gambit írta...

Ohó, ne féljünk, lesz itt még Portugália! Sőt, még cifrább is. A sok rövidlátó tahó el se tudja képzelni, hogy ilyesmi megtörténhet velük. A hitelválságra is csak pislogott mindenki. "Hát olyan nem lehet, hogy csak úgy jön a behajtó, és elveszi a házat, hát én itt élek, családom van, ilyen nem történhet meg! Európában ilyen nincs!" Aztán mégis lett. Az a baj, hogy az emberek túlnyomó többsége ilyen illúziókban él, el se tudja képzelni, hogy a sok jóléti ingyom-bingyomot egyszer csak kihúzzák a segge alól, hogy lesz amikor se áram, se étel, se víz, se fűtés nem lesz. Kiröhögik a háborút megélt nagyszülőket, amikor azok bespájzolnak valamiből, mert nekik fogalmuk sincs, milyen az amikor tényleg nincsenek meg az élet alapfeltételei. És most még csak háború se kell ezek eltűnéséhez, elég ha az állam áruba bocsájtja őket.
Egy normális gazdaságban az államnak eszébe nem jut kiadni a kezéből a közjavakat, pláne, hogy többségüket, vagy a kiaknázásukhoz szükséges infrastruktúrát ő teremtette meg. Ez eddig a mikroökonómia egyik alaptézise volt. Újabban ezt a teljesen logikus felfogást bontják szét mesterségesen. És senkinek se legyenek illúziói, hazánk is hamarosan ennek kísérleti övezetévé válik (Bajnaiék hatalomra kerülésével hipergyorsan, a jelenlegi helyzet konzerválódásával csak lassacskán, fű alatt).

Ircsi írta...

Hatalmas gázkészleteink vannak,eladták. Áramszolgáltatókat,a vasúti árufuvarozást is eladták.Tönkretették mezőgazdaságunkat,konzervgyárainkat.húsiparunkat,a cukorgyártást,a konfekcióiparunkat,a kiskereskedéseket.
Leamortizálták az oktatást.
Már csak a vizünk és egy kevés termőföld maradt!Mi lesz vele ? Remélem még időben észbe kapnak!Egyébként nem értem miért nem léphetünk ki az EU-ból? Népszavazást kellene kezdeményezni! Belépéskor is kellett,kilépéskor miért nem lehet?

Unknown írta...

A 250 lakosú kis falunktól jan1 el elvették a saját, önálló vízművet, és átadták üzemeltetésre a Bakonykarsztnak. Eddig az önkom 0 szaldósan üzemeltette, volt olcsó, jó vizünk. Hogy olcsó nem lesz az előre látható, aminőségét "talán" még nem rontják el.

Névtelen írta...

Félelmetes ami ránk vár ezekre a dolgokra gondolva.Jó lesz tényleg észhez térni.Nagyon apró darabokból áll a "Puzzle" de sok van már kirakva belőle csak még mindíg nem hiszünk a szemünknek.

Siete Miei írta...

Az az igazság sokat gondolkoztam azon, hogy a mérhetetlenül nagy pénzeszközök vagy agresszíven kivont tőke hová is tűnik. A világban nemigen igazolja magát az a trend, hogy a tőkefelhalmozást ésszerű cselevéssorként valami új produktumot létrehozó befektetés követné. De akkor hova lesznek a euró milliárdok vagy dollármilliárdok, amiket a társadalmaktól elvesznek. De hát akkor mi lehet a lényeg ha nem a tőke körforgása és "munkája"? A tőke anélkül, hogy dolgozna nem igen termel profitot. Főleg extraprofitot nem. Lehetnek letétként vagy betétként komoly összegek. Sőt egy tekintélyes hányad aranyban is létezhet, de ezen alapok nem igen képeznek állandóan szaporodó hasznot. Sőt bizonyos körülmények okán szépen lassan csökken is az értékük. Szép lassan és biztosan. Nekem olybá tűnik semmi más nem készül mint totális gazdasági eltiprás. A társadalmak kiéheztetése teljes szétzilálása és összezavarása. Majd odavetett koncokért az alap lételemek felvásárlása. Ez az ami biztosítja az "egyenlőbbek" létének és életminőségének bebetonozását időtlen időkig. A kisebb tagállamok vagy nemzetközösségek önvédelmi erejének teljes felszámolása is ezt igazolja. A "nagyok" katonai erejének mind technológiai mind szervezettségi szintjének minden elképzelést felülmúló fejlesztése ugyanezen célt támogatja. A társadalmak ellenállnak,de a tőke mint tudjuk nem az empátiájáról híres. Ha kel lázadásokat szít ínséges időket okoz és akár háborúba sodor. Ha netán ez sem elég előveszi a jól bevált eszközét ami nem más mint a terrorizmus. Számomra a terrorizmus más összefüggéseket és cselekvéssort jelent. Ez az a "játék" amivel csak nagy befolyású tőketulajdonosok játszanak. A szerepkiosztás a következő: Van a nagytőkés vagy tőkés csoport ők a mindent nyerő abszolút csak sikeresen játszó szereplők. Van a dobókocka ami a várható extraprofit mérőszámát mutatja. Majd vannak a bábuk. Ők a tőkés által meghatározott irányba lépkedő terroristák. Többnyire nincstelen jól befolyásolható és reményüket majd minden téren elvesztett egyének. És igen van a játékasztal rajta mindennel mi a tőkésnek kel, ez a társadalom. Úgy ahogy van, egészen teljesen. A játék szabályai nem fontosak. Főleg hogy azokat a tőkés írja. Így játszunk mi emberek és így játszanak velünk! A legszebb az egészben ezt teszik velünk több száz éve. Miért hagyjuk?! Na miért is? Mert ilyenek vagyunk. Abban bízunk egyénként egész életünk folyamán, hogy talán egy napon a játékasztal szerepünkből átkerülhetünk a "nagy játékos" szerepébe. És elképzelt remegő kézzel dobhatunk. Tehát a baj kérem a fejünkben van. Nem máshol és még csak nem is kizárólag a tőkés fejében. Tudod mit. Ha nem tetszik valami, fogd a kutyádra vagy a macskádra. :)

Névtelen írta...

Bizony az emberek egészen elképesztő dolgokat képesek megszokni.
Az állatokat már így is eléggé kínozzák.
Van egy ilyen szólásmondás is: ha minden ország el van adósodva, akkor hová tűnt az a rengeteg pénz?

Névtelen írta...

A víz mindannyiunké, tehát a földön élő összes ember tulajdona. Nem országoké, nem Európai Únióé, nem is a miniszterelnöké, hanem MINDENKIÉ. Senkinek sincsen joga dönteni felette. A privatizációs vita tehát le van zárva.

Üdv.

Névtelen írta...

A legnagyobb baj az, hogy a Fidesz az alaptörvényből kihagyta a föld, a víz, az egészség és a nyugdíj védelmét! Micsoda hazaárulás!!!

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló