Akkor mi is a különbség?

Történhet bármi a világban, lehet forradalom, lehet nemzeti együttműködés, jöhet a zemberek kormánya, azonban vannak dolgok, amik nem változnak. Nem változnak, mert nem változhatnak. „Nem adhatok mást, csak mi lényegem” – mondja Lucifer a Tragédiában, és ezzel az örökérvényű gondolattal meg is kapjuk a választ a kérdésre.

Vannak dolgok, amik nem változnak, mert nem változhatnak. Egészen egyszerűen azért, mert ők, ezek ilyenek. Mindkét oldalon.

Manapság nem lehet úgy bekapcsolni a tévét, nem lehet úgy bekapcsolni a rádiót, hogy ne találkoznánk olyan hírműsorral, amiben ne lenne szó az elvtársak kormányzása alatti visszaélésekről, az ilyen-olyan közpénzek pofátlan lenyúlásáról. Természetesen az egyes esetekről szóló beszámolók végén mindig feltűnik valamilyen fideszes megmondó ember, aki szörnyülködik egy sort, majd magabiztosan kijelenti, hogy többet ilyen nem fordulhat elő, a kormány az emberekkel karöltve küzd a közpénzek elherdálói ellen.

A gyanútlan narancsos szemlélődő pedig már kezd hátradőlni és megnyugodni, hogy akkor minden rendben, és közben fel sem tűnik neki, hogy a háttérben lényegében semmi nem változott. A mostani hatalmasok ugyanazt folytatják, amit nem is oly rég, még az elvtársak műveltek. Lehet, hogy még nem annyira bátran, lehet hogy még nem olyan feltűnően és pofátlanul, de a lényeg mit sem változott. A baráti mutyik, a haveroknak kiírt közbeszerzések ma ugyanúgy részei a mindennapoknak, mint az elmúlt években bármikor.

Nem tudom szélesebb körben mennyire ismert, de március óta a Művészetek Palotáját (MüPa) Káel Csaba vezeti. Gondolom, a név sokak számára ismerősen cseng. Igen, az ő érdekeltségébe tartozott még az első Orbán-kormány idején az elhíresült Ezüsthajó és a Happy End kft, amik mindamellett, hogy 1998-ban és 2002-ben a Fidesz kampányát készítették, illetve a narancsos kormányzás alatt az Országimázs Központ projektjeit szervezték, a pályafutásuk végén, 2005-ben, egyes hírek szerint 925 millió forintos APEH tartozással a hátuk mögött tűntek el a süllyesztőbe.

Azonban mint látszik, most újra előkerültek, és ott folytatják, ahol annak idején abbahagyták. Ugyan kormányzati szinten most nem nagy összegről, mindössze 15 millió forintról van szó, de az egész folyamat, az egész rendszer lényegét pontosan bemutatja az a MüPa által kiírt legutóbbi tender, aminek keretében az intézmény médiafelületeket kíván vásárolni.

A témában kiírt közbeszerzési felhívás annak rendje és módja szerint augusztus 3-án megjelent a Közbeszerzési Értesítőben. A kiírás szerint a Káel vezette intézmény valamilyen országos hírújságban és a hozzá kapcsolódó online felületen való megjelenéshez keres partnert. A hirdetéseket egy legalább 250 ezer példányszámú, legalább 300 ezer fő/napi olvasottsággal és saját terjesztési hálózattal rendelkező ingyenes, naponta megjelenő lapban kívánja megjelentetni. [katt a linkre]

Ha picinyt utánanézünk, hogy ilyen feltételek mellett vajon milyen lehetőségek jöhetnek szóba, akkor talán nem is lepődünk meg azon, hogy jelenleg Magyarországon egyetlen olyan hírújság van, ami megfelel a kiírás követelményeinek.

Ez pedig a Metropol.

Érdekes mód a nagyságrendileg 280 ezer példányszámban megjelenő lap néhány hónapja cserélt gazdát, amikor is a korábbi svéd tulajdonos úgy döntött, hogy kivonul a magyar piacról.

Az új tulajdonos a Megapolis Media Zrt lett, amit előtte két nappal jegyeztek be 81 millió forintos tőkével. A cég egyetlen részvényessel rendelkezik, ami a hírek szerint a Mahir Cityposter Kft. A Mahir Cityposter Kft tulajdonosa pedig fele-fele részben az Euro AWK Kft, illetve a Mahir Magyar Hirdető Zrt.

És ha már a cégek útvesztőjében eljutottunk idáig, talán érdemes feltenni a kérdést: vajon kinek az érdekeltségébe tartozik a két tulajdonos cég? Akik még emlékeznek az első narancsos kormány idején történtekre, azok gondolom, már könnyedén kitalálták. Az Euro AWK Kft résztulajdonosa és vezetője Fonyó Károly, a Mahir Magyar Hirdető Zrt vezérigazgatója pedig nem más, mint Simicska Lajos.

Így megy ez.

Manapság is.

Akkor mi is a különbség?

7 kommentek:

Herne írta...

Mondanám, hogy legszívesebben belelőném mindet a Dunába egytől egyig, de környezetvédő vagyok, szegény öreg folyónk pedig már így is épp elég szennyezett.

Persze van még néhány hatékony megoldás, ha eljő az idő.

eSzeL írta...

nem rossz.... De teljesen mindegy, a fidesz szavazó nem gondolkodik, a fidesz szavazó hisz.

casablanka írta...

Hát igen. 2o év alatt rengeteg sz@r került a palacsintába. Mitől is lennének különbek ezek az elődeiktől, hiszen a legtöbbje fajta származék. Apa fia, rokon, haver. Fletó nem sokat cicizett, gengszter főnök volt és kész. Ezek meg olyanok mint egy ájtatos manó, hablatyolnak össze-vissza, forgatják a szemeiket s közben folyik a mutyi.Mi lett vajon avval a FIDESZES csajjal aki Budaházyt biztatta, hogy" vegyen egy stukkert.." pedig arról láttam is egy videót.Csak nem veszett el a narancsködben?

Névtelen írta...

Fletó most is gengszterfőnök, mielőtt még valakinek illúziói támadnának! Nem csak volt, hanem az is marad örökre.

Névtelen írta...

Herne véleményével értek egyet.Annyit szeretnék még hozzátenni,hogy a lámpavason a szél általi aszalás eléggé környezetbarát megoldás

Névtelen írta...

Szándékosan értesz félre, vagy csak piszkálódsz?Vagy nehéz a felfogásod? Kishülye névtelen.

Névtelen írta...

"Ha közelebbről szemléljük azokat a férfiakat, akik tébolyult időkben a világot igazgatják, jobban csodálko­zunk hitványságukon, mint amennyire meglep minket létezésük. Megdöbbentő milyen kevés tehetség szüksé­geltetik ahhoz, hogy valaki birodalmak(hát még gyarmatok!) sorsa felett döntsön, és be kell látnunk, hogy az emberi dolgokban van valami végzetszerű, és titokzatos amire nincs magyarázat"
Chateaubriand fr. történész

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló