Zanzahimnusz. Ti tényleg ennyire hülyék vagytok?

A fülkeforradalom nem ismer lehetetlent.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter szerdán levelet írt az összes magyarországi közoktatási intézménynek, melyben azt javasolja, hogy az iskolákban az évzáró ünnepségeken ne a Himnusz és Szózat jól ismert tradicionális dallamai hangozzanak fel, hanem egy új, „könnyebben énekelhető változat”, amit szerinte a „diákok majd jobban szeretnek, és könnyebben énekelnek”.

A tárca sajtóközleménye szerint a miniszter bízik abban, hogy a magyarság összetartozását hirdető, jelképes erejű zeneművek a minisztérium honlapján most elérhetővé tett változatai „népszerűek lesznek, az együtt-énekléssel pedig emelik majd az oktatási intézmények ünnepi pillanatainak fényét.” [az új verziókért katt a linkre]

Mielőtt valaki azt gondolná, hogy ez valami vicc, annak jelezném, hogy tényleg nem az. Ez ma Magyarország. Ez ma a valóság. [az eredeti hírért katt IDE]

A Himnuszt lassan 170 éve a legnagyobb tisztelet mellett énekeljük úgy, ahogy azt Erkel Ferenc megzenésítette. Eddig Rákosi Mátyás elvtárspajtáson kívül senki nem reklamált. Ő annak idején Illyés Gyulát és Kodály Zoltánt akarta rávenni arra, hogy írjanak egy újat, de Kodály a felkérése csak annyit mondott: „Minek, jó a régi!

Mostanság azonban új idők járnak. Most már le lehet zanzásítani, most már le lehet butítani a két legfontosabb nemzeti imádságunkat azzal az elképesztő indokkal, hogy az a többség számára nehezen énekelhető.

Viktor, ti tényleg ennyire hülyék vagytok? Most már eljutottunk oda, hogy a kétharmados gőg teljesen felülírja a józan észt?

Tényleg azt gondoljátok, hogyha lebutítjátok a dallamokat, akkor csak ezért majd többen fogják azt énekelni? Aki magáénak érezte, az mégha kicsit hamisan is, de énekelte eddig is, aki meg nem, az nem fogja ezután sem. Az pedig hol van előírva, hogy egy tömeges éneklés alkalmával minden hangnak 100%-ban tisztán kell csengeni?

Vajon az nem jutott még egyik minisztériumi okostojásnak sem az eszébe, hogy az ünnepi hatást pont a művek zenei szépsége és nehézsége okozza? Hogy lehet ilyen elképesztő indokkal belebarmolni a legfontosabb nemzeti jelképekbe?

És mi jöhet ezután még?

Legközelebb majd az lesz a minisztériumi verdikt, hogy a szöveget ki kell osztogatni mindenkinek, mert a gyerekeknek nem kell majd tudni fejből a bonyolult versszakokat? Aztán következőre már szöveg sem kell, elég, ha csak dúdolásszák a dallamot?

Aztán ha a Himnusszal és a Szózattal végeztettek, akkor jön majd a magyar zászló? Azt megváltoztatjátok egyszínűre, mert úgy könnyebb lesz azt megjegyezni a diákoknak?

Mondja már meg valamelyik fidesz-szimpatizáns, hogy milyen nemzeti kultúrpolitika az, ahol a kormányzatnak az nem okoz problémát, hogy a Nemzeti Színház élén egy deviáns igazgató, egy egészen sajátos közel-keleti ízlésrendszert reprezentál magyar kultúra gyanánt, ahol egy tollvonással lezanzásítják a Himnuszt?

De érdekelne a válasz arra a kérdésre is, hogy milyen nemzeti oktatáspolitika, egyátalán milyen ország az, ahol kormányzati szinten nem arra törekednek, hogy a gyerekeknek megtanítsák elénekelni a Szózatot, hanem inkább a silánysághoz igazítják a legfontosabb értékeinket?

Egyszerűen döbbenetes, hogy megint mi folyik ebben az országban.

29 kommentek:

chabbix írta...

Döbbenetes, hogy még mindíg mi folyik ebben az országban!

Szarházi, senki népség ül, a bolsevik és bibsi haverjaikkal együtt a Parlament több, mint 2/3-nyi helyén!
Gratulálok lebarmolt agyú, "felnőtt", magyarországi lakhelyre bejegyzett helyi szavazók!

Névtelen írta...

Ezzek valóban ilyen hülyék.Nem a Himnuszt, meg a Szózatot kell zanzásitani.Hanem azzokat akik ilyen baromságot kitalálnak!!Mint a Braziliai őserdőben az indiánok csinálják.A jólneveltségem visszatart attól,hogy megmondjam mivel szórakozzanak.Kasztráltagyú 2/3-os büdös patkolt páviánok!!!*****

Herne írta...

Ugyanez volt az én reakcióm is tegnap, amikor először olvastam erről. A téma természetesen vitát gerjesztett, a véleményemet tükrözendő a legegyszerűbb az lesz, ha bemásolom, amiket írtam vagy reflektáltam. Vitapartnereim írásait nem közlöm, nem kértem engedélyt rá. Íme hát:

Én: "Ez ugye csak vicc? Mert én már tényleg csak röhögni tudok."

(Különféle nézőpontok kifejtése ismerőseim által)

Én: "Én amondó vagyok, hogy olyannak kell lennie, amilyen eredetiben volt. Az ilyen alkotásokat nem illik a jónép általi fogyaszthatósághoz igazítani, főleg nem, ha a nemzeti himnuszról van szó. Egy nemzeti himnusz nem azért van, hogy az emberek kiénekeljék. A következő az lesz, hogy a klasszikus festők műveit egyszerűsítik le pár vonalra, hogy a hétköznapi ember is le tudja rajzolni, vagy újraírják a Bibliát, hogy első olvasatra is megértse a drága jó felsőközéposztálybeli polgár óvodás gyereke. Nem bírom ezt a mindenbe beleavatkozó mindenható-szindrómát. Ezért hisszük el, hogy még a természetnél is okosabbak vagyunk. Jó hogy nem nyújtanak be törvényjavaslatot a viharok ellen. Ezek teljesen elszakadtak már a valóságtól. Most épp azt képzelik, hogy ügyesebbek, okosabbak és jobbak Erkel Ferencnél. A szépművészet, a szépirodalom és a komolyzene nem egyenlő a mai értelemben vett, fogyasztói alapú művészettel. Hagyják a szépművészetet békén a kóros cselekvési vágytól és feltűnési viszketegségtől szenvedő, mindent tönkretevő, képzetlen mancsaikkal békén. Egy komolyzenei mű nem a fogyaszthatóság miatt íródik, egy nemzeti himnusz pedig nem azért válik azzá ami, hogy az emberek könnyen kiénekelhessék."

(További ellenvélemények)

Én: "Ha az ember nem tudja kiénekelni, akkor énekelje úgy, ahogy tudja. Ne a himnuszt igazítsák az emberhez, az ember igazodjon a himnuszhoz. Ha Erkelnek az lett volna a célja, hogy mindenki ki tudja énekelni, akkor úgy írta volna meg. Ha nem ez volt a célja, akkor a himnusznak sem ez a célja. Én sem rohamozom a kedvenc zenészeim kiadóit, hogy írják már itt egy oktávval lejjebb, mert nem tudom kiénekelni a zuhany alatt. Amit nem tudok kiénekelni, azt úgy éneklem, ahogy tudom. Így voltak ezzel az emberek másfél évszázadig, minden probléma nélkül. Erkel zeneszerző volt és nem sztár, a himnusz pedig himnusz és nem sláger. Értem a logikáját annak, amit mondasz, de szerintem méltatlan így másfél évszázad múltán belekontárkodni valamibe, amit olyasvalaki írt, akivel nem érhetünk fel. Ki lehet azt énekelni, csak máshogy, mint ahogy azt Erkel kottába vetette. Ezért még nem kell hivatalosan is kiadni egy light version-t, csak hogy megmaradjon az utókornak Réthelyi és a Fidesz neve. Az ember könnyen feltalálja magát és alkalmazkodik, kihozza a lehető legjobbat a helyzetéből akkor is, ha nem vetnek mindent papírra nekik, nem hozzák törvénybe, nem veszik jegyzőkönyvbe és nem emlékezik meg róla az éves Fidesz-közgyűlés."

Innen még folytatódott a beszélgetés, de már más irányba terelődött. Kicsit kuszán ugyan, a felindultságtól zavarosan, de azt hiszem sikerült érthetően kifejeznem amit akartam.

Pitya írta...

Érdemes elolvasni a hunhír erre vonatkozó cikkét. Egyébként valaki belehallgatott már?

eSzeL írta...

Nem, viktorék nem ennyire hülyék, ellenben pontosan tudják, hogy a többség annyira hülye, hogy ha viktorék mondják, még a boci boci tarka is lehetne a himnusz, annak is éljeneznének.

Névtelen írta...

Marha hülyék vagy hülye marhák?Elképesztő!

cila57 írta...

Kíváncsi leszek vitykát, és az egész fityisz bagázst mikor zanzásítják?
Ugyanis túl bonyolultak, és egyáltalán nem érthetőek.

Noszály Csaba írta...

Üdv,
Pontosan leírná valaki hogy mi a probléma ezen új verziókkal ?

Radulovic Zsuzsa írta...

Az, hogy vannak!!!!!!!!!!!!!!!

casablanka írta...

Emlékszem rá, Rákosi et. megkérte Kodály Zoltánt, hogy irjon egy új Himnuszt, az "új rendszernek" Kodály azt mondta, neki megfelel ez a "régi is." Akkor iratott valakivel egy úgynevezett" Köztársasági indulót.: Elnyomás szolga sors, ez volt a rend ezer évig... Igy szólt a szöveg. Csak nem megint ezen spekulálnak? A Vágner operákat is nagyon nehéz énekelni, és egy időben nem is szerették egyesek. Mi derül ki ebből?: Ezek hülyék.(hol van már Rákosi elvtárs?)

HuNTeR írta...

Szerintem ez a cikk pont Nektek szól:

http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=41952

Üdv,
HunTeR

tigi írta...

Előbb meg kell hallgatni,utána nyavalyogni.Letöltöttem,meghallgattam,semmi kivetnivalót nem találtam benne(sőt még orbán nevét se hallottam ki a sorok közül)Tapasztalatom szerint kisiskolás korom óta nagyrészt kudarcba fulladt majdnem minden Himnusz éneklés,annyira nehéz,de ezt egy zenei végzettségű ember bármikor alátámasztja szerintem.

tigi írta...

Köszönöm Hunter,bár a kommentem után olvastam a linkeden szereplő írást,így meg is nyugodtam pont erre gondoltam egy szakértői hozzászólásra!!!!
Szörnyű amit minden nemzetközi eseményen műveltek eddig a mi drága Himnuszunkkal.állandóan megvágták,félbeszakították,szerintem ideje volt kissé megváltoztatni zeneileg,attól a az marad ami eddig is volt és minden igaz magyarnak könnyet csal a szemébe ezentúl is !!!

haary plotter írta...

Fel vagyok "haborodva" a látottakon: mi ez a szegényes "valasztek" ???
- Miért nincs ló(vári)-nyelven is, szegíny romálé Gábi nem ÁLamalkotó?
Nemzett pedig nyóc purgyét. Évek óta ki nem vájt fülüknek nincs himnusz?
Arra a nótára mehetne is, améknek az a szövege, hogyaszongya: Hárerica
papáré, beteg lett a cigáányné, bevittík a spitáálba, a nyóc rajkó sírva
mászott utáánna. Lehetne rá pittyegetni meg rázkódni is a tábortűznél.
- Nem látom a klezmeres változatot sem, az amelyiknek se eleje se vége,
lehetne fordítva is húzni, szólt a kapirgáló kakas, a magyar szöveg
akkor már (fordítva, nem lefordítva) tényleg majdnem héberes lenne.
- Metál zenekaros verzió sincs, nem kell énekelni, csak végighhhörrrögni.
Elmenekülne tőlünk Ajrópa, ájncváj, nem mi lépnénk ki, ők lépnének le!!
- Óvodás variáns, ez az! világhírű lehetne a Boci-boci tarka melódiája!
- Diszkriminalizáció! az eLMeBeTegek már nem is számítanak, hööö? Höhöhö.
Még a címe is a mi orális szájízünk után inkább Hím-nász kellene legyen!

Réthelyi,Székhelyi,Rózsahegyi,Cukorhegyi,Alföldi,Felföldi,Dunai,Tiszai,
vídáman előre agymenéseitekkel,
hadd ömöljön ondótok (s a szalmatüzelésű erőmű füstje) Tokaj vesszejére!
Térdre csuhátlan buktor, ismét elbőgte magát az Aranybika!

Keszthelyi Ferenc írta...

Híg agyúak, aztán jöhet a többi zeneszerző, Beethoven, Mozart, Liszt szerzeményeinek átkottázása? Mi? Rohadékok! Nagyon gyorsan kell cselekedni a magyar népnek, hogy ezeket az elmebeteg hazaáruló, bűnöző férgeket minimum eltávolítsa, ha kell lemészárolja.

Névtelen írta...

Ebben kivételesen nem látok kivetnivalót. Meghallgattam, és tényleg énekelhetőbb, mint az eredeti. Az valóban kérdéses, hogy ettől tényleg többen fogják-e énekelni, de mindenesetre a hozzám hasonlóan mélyebb hangfekvésű emberek életét ezzel megkönnyítették (mindig kissé szégyelltem, hogy a szoprán részeket egyszerűen képtelen voltam kiénekelni, és így hamis lettem, a három hanggal mélyebb verzióval viszont már nincs ilyen problémám).

tigi írta...

Kedves Radical puzzle,szerintem most nincs igazatok,nézzétek már meg a Székely Himnuszt is például,borzasztóan bonyolult zeneileg és szövegileg is,menjetek már el egy nemzeti rendezvényre és nézzétek meg már meg milyen kínos ,hogy a lelkes tömeg,hogyan sül bele az előadásába!

Névtelen írta...

Tigi!!!!ha a te csökött agyadnak"borzasztóan bonyolult szövegileg,zeneileg",akkor javaslom láttogasd meg a pszihiátrián a doktor bácsidat.Mond el neki bátran,lehet hogy tud segiteni rajtad.Nekem,apámnak,nagyapámnak jó volt igy a Himnusz!!Itt csak egy dolog a kinos a te értelmi képességed.Tudod nem az a baj hogy marha valaki,csak ne bőgje Világgá!!!*****

Névtelen írta...

A Székely Himnusz egyáltalán nem gázos ilyen szempontból. A magyar nekem is okozott már jó pár kellemetlenséget, mert én se vagyok az a hatalmas énekestehetség. Általában a saját hangomon előadott verzió nagyon is hasonlít az új, mélyebb változathoz, úgyhogy praktikus szempontból szerintem se rossz, hogy három hanggal lejjebb vitték (abban már én sem vagyok biztos, hogy ettől többen fogják énekelni).
Az pedig megint más kérdés, hogy a dolog szimbolikája ezzel mennyire csorbul. De ha az elmúlt évek olyan törekvéseire gondolok, amelyek nagyrészt a szélsőjobbos táborból nőttek ki, és egy teljesen új himnusz megalkotását sürgették, mondván a mostani túl depressziós, akkor még mindig nem történt semmi hihetetlenül blaszfémikus. Amíg a szövegen nem változtatnak, nekem nincs bajom egy énekelhetőbb darabbal. Akkor fogok hőbörögni, ha majd tényleg valami narancsindulót próbálnak a helyébe erőltetni...

Radulovic Zsuzsa írta...

Az eddig is mindekinek szíve joga volt, hogy egy oktávval lejjebb énekelje a dolgokat. De ne kössék már az Orrbán-kormány nevéhez ezt a "jótéteményt" az eljövendő generációk. Végül is pillanatnyilag nem a devizahitelesek megsegítése a fontos, hanem a Himnusz átkomponálása. Nem??? A Székely himnusz egyáltalán nem bonyolult zeneileg, a szöveg meg aztán tényleg nem. Még csak nem is rímel. A gond ott van, hogy ha a többség nem tudja biztosan, az kihallatszik. Ha csak kevesen nem tudják biztosan, azt nem lehet kihallani.
A Hunhir ötlete meg, ezzel " a kommunisták azért forszírozták az eredetit, hogy az emberek ne tudják együtt énekelni" enyhén szólva abszurd. Érdekes, hogy annak a generációnak semmi gondja nincs az eredeti változattal. Én is úgy nőttem még fel, hogy az ember lehetőleg ne a dolgok egyszerűbb végét fogja meg.

Névtelen írta...

Nem ,te még akkor sem fogsz hőbörögni!!!Ha nem gond úgyan közöld már le kik azok ,akiknek az új himnusz kell.Blaszfemia=egyházi kiátkozás.Milyen hihetettlen kiátkozás nem történt,és miért???Akiknek a magyar Himnusz túl depresziós,azzok énekeljék az izraelit.Az vidámabb.Mink már megmaradunk a réginél.

Névtelen írta...

A blaszfémia Isten/szentséggyalázás, amire te gondolsz, az az anatéma. Nem ártana fölcsapni az idegen szavak szótárát, mielőtt megpróbálsz kioktatni, félműveltkém.
Azt pedig hadd döntsem már el, miért fogok háborogni, vagy sem, köszi.
Igen is, nem történt akkora nagy katasztrófa, mintha egy-két széljobbos kretén elképzelése vált volna valóra, akik egy teljesen új Himnuszt szerettek volna. Nevetséges, hogy mindenki úgy tesz mintha ez lenne a helyzet, holott, mint már páran leírták, lennének fontosabb dolgok is az országban...

Névtelen írta...

Okoskám,hová kell fölcsapni az idegen szavak szótárát????Nem akarlak kioktatni te agyonmüvelt,ez kizárt!!!Te bölcsesség kútfője.Egyébként ki nem sz@rj@ le ,azt hogy eldöntsd min fogsz háborogni.Osztogatod a szélsőjobbos kretént,hőbörögd ki magad.Csak nefelejtsd el majd a doktorbácsid a pszihiátrián megláttogatni.Az útán te is elmehetsz megcsókolni az aranybornyú seggét.

Névtelen írta...

Pfff, de mérges valaki. Csak nem elevenedbe találtam azzal a félművelt jelzővel (és nem hová, hanem hol - segítek: az olyan kifejezéseknél, amiket rosszul tudsz/használsz)?
Egyébként pedig nem tudom, mit habzol itt össze pszichiátriáról, doktorbácsiról, meg aranyborjúról, de azt hiszem ilyen idegbeteg stílussal inkább te vagy esélyes egy kis sárga házi kényszerkezelésre...

Névtelen írta...

pffffff,Nem tudod?????én nem tudom mi a sárga házi kényszerkezelés,de te igen ismerheted.Úgy láttom igencsak ismerős vagy ott.Előbb vedd be a gyógyszered amit felirtak,és útánna oszd az észt.

Névtelen írta...

Kezdesz szánalmas lenni, öreg, úgyhogy részemről a 'beszélgetést' lezártnak tekintem; tanácsolom, hogy tanulj meg helyesen írni, ne használj olyan szavakat, amiknek nem ismered a jelentését, és akkor talán kevesebbszer fogsz beégni életed során...

Névtelen írta...

Na ,mostmár elmégy a b...picsába,azt oktasd ki a helyesirásról,aki erre a keserves világra hozott.Ne minket.

Névtelen írta...

Miért nem lehet azt a Himnuszt úgy énekelni ahogy meg van írva?!
Ennyi erővel az Arany balladákat meg az Ómagyar Mária siralmat,Halotti beszédet is lehetne zanzásítani.
Jó hülye akinek ez megfogant a fejében.

Pict írta...

Aki akarta,eddig is mélyebben énekelte,ki-ki a hangja szerint.
Nehogy már ezt is a fityisz találja fel.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló