Ksíélert

Arra gondoltam, hogy kicsit lazításképpen ma nem közéleti ügyeket feszegetnék, hanem egy kisebb kísérletbe mennék bele, ami azon a cambridge-i egyetemen készült tanulmányon alapszik, amely szerint a szavakon belül nincs jelentősége annak miként rendeződnek el a betűk: egyedül az a fontos, hogy az első és az utolsó betű a helyén legyen. Ha a tböbrie a lgnoegyabb özeássivsazsg a jleezmlő, a sövzeg aokkr is tleejs mrtébéekn ovasalthó mraad. A jnleeésg mgáayzrataa az, hgoy az erbemi agy nem eyedgi btüeket, hneam tleejs sazakvat ovals.

Nem tduom, hogy minnyree mkűdöik mjad a dloog, de ha már az íárs és a nylev kdérése így elkőerlüt, azt hieszm, az lnene a stszílerű, hogy a begyjeézs tböbi rszébéen a nyelv tiktiaval és édreekssgéeivel folgaolzzkunk.

A mgyaar nylev naszgyersűéérgől ngyoan skaot lenehte benészli, heiszn nem csak Ebuópráan, hneam vilgáviosznylbatan is elegyádüllóank szmáít. Az agolnok pédluál már nem étrik Sahkepsaere 1600-as éevk köürl íórodtt mevűit, aozk eerdtei nylevzeetét "ónaglnoak" nvezeik. Édreeks blgeodenolni, hogy az aózta etllet mjad' 400 ébven mnnyeit vlzátotot a nyvelük. Vlüek elelnétbten aoznabn mi, maoagyrk a mai npaig meéjgrtük pl. az Ógymaar Mráia Sroailm 1300-as éervke dtaált hagzsánát is.

A mi nyvelnük a viálg nylevénesziek mniidg is gndoot ookzott, hsiz nem naogyn étrtteék, hogy leehetsgés az, hogy Eóupra szvíbéen él egy nép, aelymik miág oalyn nyleevt hszanál, mnihta egy őnyselv klet vnola éltere. Pdeig eezn nnics mit csodlákzniouk, mret az a nylev, amit ma mgyaarank nveeznük bziotn kjleniethteő, hogy mgaa az őesnylv, aibmől atzán a tböbi kfiejldőött.

Nhénáy évevl eezltőt facrnia kuattók azt keédztk vigálzsni, hogy az eegys nyvleek mnnyei ősetimont, azaz ősi szröókgyeet tatarlmzanak. Az eernydémek eémrtgyelűen iágzaoljk a mgyaar nylev őgisséét, hisz a viogázslatk szrient az agnol 4, a laitn 5, a kaihlt őstöörk nylev 25, a maagyr 68 szézáalk ősetimont hszanál.

A manargyak, mnit az őnselnyvek a téényvel már a rgéúltmabn is titáaszbn vtolak. Nem véelletünl mnojda Bzsernyei Denáil, hogy A mgyaar nylev tán az eégsz óilávg nylevneiek gyköere és ajnya. És peszre az sem véeletln, hogy mnid az eltávrask, mind a liebrtálak étizdveek óta, midnen eőrt bveevte iekgyenzek leofkznoi enenk a jőeelntéségt. Aoznabn az iagázsg eőlbb-uóbtb mnidig uatt tör mgaanák, és taáln jgogal bíhzatnuk ababn, hogy aákr már a ngyoan kzelöi jevőbön, ebebn az üegybn is pzoíitv edlomzáuls lesz tahapsztalató.

Az ősenylv téábman a neetn ftelellheő aagnyok kzöül az eigyk lekigváólbb Ksis Dnées elaődsáa. Azt heszim éderems mgenzéni.



[A msdáoik rész ITT, a haarmdik rész pdeig ITT tálaatlhó]

6 kommentek:

Zeki írta...

Tök jó! Szerintem működik a dolog. :)

Ágoston Dániel írta...

Gartulálok az uraknak, a kérdésem csak annyi: mennyi időbe telt ezt így megírni? :)

Gabeebee írta...

Nem volt vszées. A kész szvöebgen uótalg eélg gysroan össze leeht kveneri a bteűekt. :)

Böczike írta...

Gratulálok, jó a blogod! Egy-két cikkhez fűztem kommentet, de csak pár napja találtam rád Lancelotbékán keresztül. Jó itt olvasgatni, mert van tartalma, nem úgy mint néhány másik oldalnak. Persze ha nem írok mindenhová, akkor is olvaslak! Ja, nekem nincsen blogom, tehát ne is keres! Asszonykámén szoktam néha vitorlázni! SZEBB JÖVŐT!!!

gabeebee írta...

Köszi :)

wtfoka írta...

Iszonyat jó, egy két szót leszámítva simán végigolvastam az egészet. Frankó az oldalad,gyakran megfordulok itt. :) Valahogy nagyon hasonlóan látjuk a dolgokat, így szívesen olvasgatom írásaidat. Szebb jövőt!

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló