Divatdiktátorok

A tegnapi napon ismét jogtörténeti eseményt jegyezhettünk fel.

Mivel mind a gazdaság, mind a közmorál már elérte a lezülleszthetőség alsó határát, Pártunk és kormányunk új területek meghódítását tűzte a zászlajára. Már nem elégednek meg azzal, hogy az emberek hétköznapjait csak úgy simán megkeserítsék, mostantól már az is szabályozásra kerül, hogy nyilvános helyen, ki milyen ruhát hordhat.

A hír hallatára Észak-Korea vezetői egy emberként rogytak térdre, és soron kívül megfigyelőket küldtek tanulmányútra kicsiny hazánkba. Azóta a phenjani a tévé non-stop Juhász Gábor polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatóját sugározza, mintegy elrettentésként a diktatúra igazi arcáról. A technika pedig nem lankad, és Juhász csak mondja és mondja a kicsiny koreaiaknak vég nélkül:
Magyarországon a jelenlegi szabályok szerint a rendőrök eddig nem indíthattak eljárást azokkal szemben, akik egy betiltott szervezet működésében részt vesznek, annak egyenruháját, vagy ahhoz hasonlót hordanak. Ezért a kormány elfogadott egy rendeletet, amelynek értelmében, a jövőben, önmagában az is szankcionálható, ha valaki egy ilyen szervezet tevékenységében részt vesz.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a rendőr akkor is intézkedhet, ha valaki a gárda egyenruhájában, vagy ahhoz hasonlóban jelenik meg közterületen. Az ilyen esetekben a rendelet hatályba lépését követően 50 ezer forintos pénzbírság szabható ki.
A szobában üvölt a tévé, Kim Dzsongil pedig elszomorodva áll a tükör előtt. Micsoda nagyszerű ötlet, micsoda nagyszerű ötlet - ismételgeti éjt nappallá téve, és kis könnycseppeket morzsolgat a szeme sarkában.

Mi pedig csak nézünk és nem hisszük el, hogy ekkora állatok tényleg léteznek. És pont a mi hazánkban és pont a mi fejünk felett. Pedig ez a valóság. Magyarország 2009. végére teljes abszurditásba süllyed.

Mert hát mégis, hogy fog ez majd működni a gyakorlatban?

A rendelet nem részletezi a tiltott ruházatot, csak annyit mond, hogy betiltott szervezet egyenruhája, vagy ahhoz hasonló ruházat. Ki fogja eldönteni, hogy egy öltözet még nem az, vagy már az? Mert azért a fekete nadrág, fehér ing, fekete mellény valljuk meg, elég általános viselet. Akkor az lesz majd a tiltott dolog, amit a rendőr éppen az adott pillanatban annak tart?

De mi lesz majd akkor, ha a gárdisták valami okból kifolyólag másféle ruhát vesznek fel? Három hét múlva azt is betiltják, aztán ha megint másfélét, akkor azt is? Fél év múlva el fogunk jutni oda, hogy az összes ruházati termék közterületen való viselése tiltott lesz?

Mitől nem diktatúra az, hogy IQ80 rendőröknek megint adnak egy olyan eszközt a kezébe, amivel simán visszaélhetnek? Innentől majd bárkit bevihetnek? Elég lesz hozzá, ha fehér ing, fekete nadrág és fekete mellény van rajta? És pusztán csak az lesz a jogalap, hogy a rendőr majd azt mondja, úgy ítélte meg, hogy az adott ember biztos gárdista?

Mitől nem elnyomó rendszer az, ahol ilyen rendeletekkel fék nélkül rászabadítják az állampolgárokra a rendőröket? Milyen világ az, ahol a kormány szabja meg, hogy a polgár milyen ruhát viselhet?

Az elvtársaknak rá kéne döbbenniük arra, hogy a jogállam nem attól az, hogy jogalapnak tekintendő minden olyan állatság, amit ad hoc jelleg éppen összehánynak egy bizottsági ülésen. Mi lesz a következő lépés? Legközelebb, aki csúnyán néz, nem mosolyog, nem tapsol azt is bevitetik majd?

Kim Dzsongil tényleg elkezdhet irigyelni titeket.

0 kommentek:

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló