Veszélyes járvány, vagy csak baromi nagy üzlet?

Már hónapok óta megy a médiakampány az új influenza világjárvány veszélyéről és súlyosságáról. A híradók, naponta számoltak be az új fertőzésekről, az új halálesetekről tovább növelve az egyszerű emberek félelemérzetét. De tényleg ekkora nagy a baj? Tényleg a küszöbön áll egy, az emberiséget komolyan veszélyeztető betegség, vagy egyszerűen csak valakik nagyon nagy pénzt akarnak kaszálni a bepánikolt embereken?

A hozzáértők szerint a szokásos influenza évente az egész világon csaknem 500 ezer emberéletet követel, de az esetek túlnyomó többségében a halált nem maga az influenzavírus okozza, hanem a nyomában fellépő bakteriális fertőzés vagy a páciens meglévő más betegsége. Viszont egy millió esetből egyszer maga az influenzavírus okoz olyan súlyos tüdőgyulladást, azaz akut légzési elégtelenséget (ARDS), amely sokszor halálhoz vezet.

Az új influenzának a halálozási aránya nagyjából akkora, mint a szezonális influenzáké, vagyis ezer megbetegedésből 1-5, de ezen belül a közvetlen vírusos tüdőgyulladások aránya 10 ezerből 1, szemben a szokásos influenza 1 millióból 1-es arányával.

De mit is jelent ez? Csak az esélyek arányának érzékeltetése miatt. Annak az esélye, hogy meghaljunk az új influenza okozta vírusos tüdőgyulladásban cirka annyi, mint hogy albínó gyereket hozzunk a világra. Vagy harmad annyi, mint hogy ötösünk legyen a hatoslottón.

Szerinted?

Rögtön adódik a kérdés, akkor meg mire ez a felhajtás? Mi az oka annak, hogy Amerikában arról beszélnek, hogy mindenki számára kötelezővé teszik a védőoltást? Itthon pedig azt fontolgatják, hogy minden második embert beoltanak, azaz 5 millió vakcinát akarnak felhasználni. Miért tesz az Egészségügyi Világszervezet olyan nyilatkozatokat, amely szerint minden országban szükség lesz a védőoltásra, a járvány ugyanis megállíthatatlan?

Sőt. Már azt is közzétették, hogy adagonként 2,5 és 20 dollár között lesz a H1N1-es influenzavírus elleni oltás ára a vásárló ország gazdagságától függően. A magas jövedelmű országok 10 és 20 dollár közötti árat fizetnek majd egy adagért, a közepes bevételű országok körülbelül ennek a felét, míg a szegény országok ennek is a felét - mondta Marie-Paule Kieny, a szervezet oltási szakértője.

Érdekes még azt is megvizsgálni, hogy a WHO kiknek javasolja a védőoltás beadását. Szakértők Stratégiai Tanácsadó Csoportja (ez a WHO legmagasabb rangú tanácsadó szervezete) szerint be kell oltani az egészségügyi dolgozókat, a várandós nőket, a 6 hónapnál idősebb, krónikus betegségben szenvedő gyermekeket, a krónikus megbetegedésben szenvedő felnőtteket, a 15-49 év közötti egészséges felnőtteket, az egészséges gyermekeket és az időseket is.

Magyarul mindenkit.

Kezd egyre érdekesebb lenni a dolog főleg, ha hozzávesszük azt az apróságot még, hogy a Egészségügyi Világszervezettől (WHO) az a Baxter International cég kapott megbízást az új influenza elleni oltás kifejlesztésére, amely ellen éppen vizsgálat zajlik madárinfluenza vírus szándékos terjesztése miatt.

Ugyanis alig fél éve, idén februárban a Baxter influenza elleni vakcinákat és címkézetlen H5N1 vírust küldött egy osztrák kutatóközpontnak. Mivel csak influenza elleni védőoltást vártak a rakományban, az osztrákok ellenőrzés nélkül továbbküldtek bizonyos mennyiségű - fertőzött - anyagot Csehországba, Szlovéniába és Németországba. A „kis” tévedést egy cseh laboratóriumban észlelték, amikor az oltóanyaggal vadászgörényeken kísérleteteket végeztek. Az állatok, miután beoltották őket, váratlanul elpusztultak. Ekkor fedezték fel a hibás, fertőzött oltóanyagokat.

De vizsgálat ide, szándékos terjesztés vádja oda, a WHO a Baxtert bízta meg a munkával. Ők pedig fejlesztgetik szépen az anyagot, a WHO szakértői pedig gyakorlatilag a teljes lakosság beoltatását szorgalmazzák.

Persze érdemes azt is megnézni, hogy mi folyik ez ügyben Abszurdisztánban. Ismét nem kell csalatkoznunk.

Nálunk a vakcinát a pilisborosjenői Omninvest kft gyártja, aminek a tulajdonosa a SUMPTER Pharmaceuticals Ltd nevű vállalt. Szerintetek hová van bejegyezve ez a cég?

Igen. Talált.

Ez egy Cipruson bejegyzett off-shore cég. A Magyar Állam ettől a cégtől rendelt meg cirka 5 millió vakcinát, potom 5 milliárd forint értékben. Közpénzből.

Egyébként meg egyesek szerint fekete bodzabogyó-kivonattal egyszerűen gyógyítható az új influenzajárvány. A kifejlesztett vakcinát Japánban már tesztelték – ritkán volt hatásos, ha igen, akkor is csak 6 nap után volt érezhető, ami alatt az influenza már le is zajlik, és bizonyos források szerint a számos mellékhatás miatt már betiltották.

A bodzából készülő tinktúra nemcsak olcsó megoldás, de nincsenek mellékhatásai sem. Az influenza mindkét típusának esetében hatékonynak bizonyult, és már 2-3 nap alatt legyőzi a kórt. A készítmény megvehető gyógynövényboltokban, vagy otthon is könnyedén elkészíthető.

Na? Akkor most mi van? Szerinted?

0 kommentek:

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló