Menthetetlen


Nem kapott itthon túl nagy hírverést, de a napokban került nyilvánosságra a baseli székhelyű Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) azon tanulmánya, mely az egyes államok adósságával foglalkozik. Nem untatnék senkit sem a száraz számokkal, mindössze csak egyetlen megállapítást idéznék az anyagból: „Elérte és meghaladta a 100 ezer milliárd dollárt a világ államainak összadóssága.”

Szép nagy szám.

Lényegében fel sem tudjuk fogni, hogy mekkora.

Azonban, hogy mégis tudjuk hová tenni a nagyságrendet és a változás trendjét, érdemes megnézni, hogy ugyanezen adat miként nézett ki mondjuk az ezredfordulón. A 2000-es évben a világ államainak összadóssága ”csak” 35 ezer milliárd dollárt tett ki. Ez az összeg 2007-re 70 ezer milliárd dollárra emelkedett, mára pedig meghaladta a 100 ezer milliárd dollárt. Vagyis 14 év alatt az adósság a háromszorosára nőtt.

És ez csak az államok adóssága. Ha még mindehhez hozzávesszük a lakosság és a cégek, vállalatok adósságát, akkor a BIS tanulmánya szerint mára már 190 ezer milliárd dollárt meghaladó összeget kapunk.

190 ezer milliárd dollár.

Ez a világ éves GDP-jének több, mint a triplája.

Ugye érti mindenki?

A világ összadósága háromszor akkora, mint amennyit a bolygó egy év alatt megtermel. És gyorsabban növekszik, mint az összes gazdasági termelés együttvéve.

Persze most fel lehetne olyan kérdéseket tenni, hogy kinek tartozik a világ ekkora összeggel? Ki kinek az adósa, ki kinek a hitelezője? És hasonlók. De azt hiszem, nem ez a lényeg.

Jól látható, hogy a felhalmozott adósság visszafizethetetlen. A világ egy időzített gazdasági bombán ül, aminek a felrobbanása csak idő kérdése. És ahogy a folyamatok egyre gyorsulnak, az sem lehet kérdés, hogy a detonáció a nem is oly távoli jövőben be fog következni.

És akkor lesz vége a dalnak.

1 kommentek:

eSzeL írta...

És akkor a világ jogosan és törvényesen a zsidó bankok tulajdonába kerül. Minden ember jogosan és törvényesen a zsidókat kell, hogy szolgálja amíg az adóssága le nem jár. Vagyis az idők végezetéig.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló