Nem értem…


Budapest, Ferenciek tere

Akkor most mi lesz? – nézek körbe kérdően a Jégbüfé előtti téren, miközben néhányan kisebb csoportokba verődve elindulnak a Petőfi Sándor utcán az Erzsébet tér felé. Aztán valaki váratlanul odasúgja: Találkozzunk a szerb követség előtt, a Hősök terén. Először nem értem, visszakérdeznék, de már továbblép.
Szép lassan elkezd kiürülni a tér…

Útközben azon gondolkodom, hogy mégis mi készülhet, mit fogunk csinálni a követség előtt, hogy hogy függnek össze a rácok október 23-val? Aztán beugrik a napokkal korábbi temerini csetepaté és már kezd összeállni a kép.

Az utunk a Deák téren keresztül visz. Pont akkora érünk oda, amikor Vona Gábor búcsúzóul belekiáltja a mikrofonba az Adjon az Istent. Szebb jövőt – harsogja a tömeg, aztán felhangzik a Szózat és a Székely Himnusz. A követség felé igyekvők megállnak és bekapcsolódnak az éneklésbe, aztán miután az utolsó dallam is elhalkul, ballagunk tovább. A színpad mellett elmenve még hallom, ahogy a Pörzse Sanyi utószóként a jobbikos megemlékezésre érkezők rendőri vegzálásáról beszél, aztán felhozza a Temerinben történt incidenst, és finoman elhatárolódik a HVIM-től, mondván a vármegyések ügyeit a média összemossa a Jobbikkal, ami nem jó.

Mi pedig kicsit értetlenül, kérdően egymásra nézünk... megyünk tovább…



Budapest, Hősök tere 

A rendőrségnek jó informátorai lehetnek, mert már ott van egy csapatnyi egyenruhás a követség épülete előtt, mire befutnak az első tüntetők. Eltelik nagyjából fél óra. Nem vagyunk túl sokan, mondhatni kevesen. Igazából senki nem tudja, hogy mi fog történni, senki nem tudja, hogy mi fog majd következni ezután.

Aztán feláll egy szőke, szomorú szemű lány a kerítésre és elmeséli, hogy mi történt a hétvégén Temerinben. Elmeséli a verekedést, a megaláztatást, a mindennapok gyötrelmeit.

A maroknyi hallgatóság sorai között döbbent csend…

Ez a nap legfontosabb pillanata.

Ekkor döbben rá ott mindenki, hogy micsoda óriási különbség van a jól hangzó politikai szlogenek és a mindennapok valósága között, hogy mennyire tehetetlenek vagyunk, hogy mennyire nem tudjuk megvédeni a mieinket a határ túloldalán...


Ha visszagondolok állandóan ez a kép jut eszembe. Az a szomorú szempár, a követség kerítésnek támaszkodva. A reménytelenség és a félelem…

És a keserű szavak után jövő néma csend…

Aztán szép lassan szétszéled a társaság. Mi még maradtunk egy kicsit és megnézzük, ahogy szorgos rendőrkezek kordont emelnek a követség épülete elé. Már nincs ott senki sem, de ők csak építenek rendületlenül. Biztos ez volt a parancs. Ha kordon kell, hát kordon kell…

Aztán másnap megjelenik egy közlemény a HVIM honlapján: „Az elmúlt hétvégén Temerinben őrizetbe vett magyar fiatalok nem tagjai a szervezetünknek, az esethez semmi közünk.”

Olvasom a sorokat és nem értem.

Ezt sem.

Nem értem, hogy az ügy kapcsán miért határolódik el egyik radikális szervezet a másiktól, nem értem, hogy a legvégén miért határolódik mindenki mindenkitől. Nem értem…, de talán nem is kell, csak érzem, csak érzi az ember, hogy ez az út így nem vezet sehová sem…

Vajon miért nem lehetett megtenni, hogy a Deák téri demonstráció végén valaki bemondja a mikrofonba, hogy emberek ugyan itt ez a koncert, mi szerveztük, meg minden, de menjetek már át a szerb nagykövetséghez, mert ott tényleg valami fontos történik. Menjetek, menjünk át, mert nem mindegy, hogy ötven ember lézeng majd ott, vagy ötezer tiltakozik a magyarverések ellen. Arról már nem is beszélve, hogy vajon mi szükség volt elhatárolódni a délvidéki srácoktól akkor, amikor még nem is volt tudott az ügy minden részlete, amikor még csak a szerb médiából jött minden információ?

Már mi is elfelejtettünk kiállni egymásért? Már mi, radikálisok is előrébbvalónak gondoljuk a politikai érdekeket, a politikai hasznot a tisztességnél?

Ha mi most nem állunk ki egymásért, az elszakított területeken élő magyarokért, akkor ki fog majd egyszer, ha kell, kiállni értünk?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

A temerini incidens részletei: The Next Story...

9 kommentek:

lényeglátó írta...



Magyar verés Szerbiában

Kell e csodálkoznunk?

Ha Szerbia engedi át a belgrádi repülőteret Amerikának, vagy a NÁTÓ-nak, bárkinek, hogy onnan bombázzák Budapestet, tönkretéve hídjainkat, üzemeinket, országos nyomort, szenvedést okozva, miközben hozzátartozóinkat elpusztítva, személyes érintettek is lehetünk, akkor mi szeretnénk-e a szerbeket?!
A magyar politikai elit szolgalelkűségének, meggondolatlanságának, politikai szűklátó-körűségének, a történelmi tapasztalatok semmibevételének egyenes következménye a mai áldatlan helyzet. Ostobaságuk újabb megkoronázása, hogy az Európai unió ejnye-bejnyéjétől várja az ott élő magyarok megvédését! Most lesz hatvan éve Uraim, hogy a bácskai vérengzés 5500 szerb áldozatáért 55000 magyart (újabb adatok szerint százezret) pusztítottak el! DE önök úgy gondolták, hogy itt az idő újra magunkra vonni a magukhoz hasonló szerb bunkók haragját? Fontosabb volt a „jófiú” szerep, az éhes kutya kéznyalása, az „újgazda” felé, mint az egyenes, nyilvánvaló következményekkel való számolás?
Persze Önök másféle jutalommal számoltak (és számolhattak) a maguk számára, mint a Szerbiában élők! Önöké az uniós képviselői fizetés, a vajdaságiaké a rettegés, a szülőföldről való menekülés, és önök majd vagy adnak letelepedést tíz év múlva, vagy nem. Ez a mai magyar igazság, Döbrögi Uram igazsága már múlté,(háromszor veri ezt a szerb Ludas Matyi vissza, az ott élő magyarokon!) pedig soha nem lenne aktuálisabb, mint ma.
Korabeli írás (bombázás korabeli)

Névtelen írta...

Szomorú, ez van. Vonáékat a pollkorrekt viselkedés jellemzi, persze ők cigányozhatnak, ha érdekükben áll. A zsidózás is ment nekik, főleg csanád szájából, Vona tudtával. Szomorú és szánalmas is egyben Pörzse elhatárolódása, igaz neki kellett bemondania. A vármegyések is furcsák, legalábbis a politikai nyilatkozataik. Egy nagy sza...r az egész. A végén a Fideszre kell szavaznni, mert senki nem akarja, hogy a bolsik visszajöjjenek, legalábbis a mi oldalunkon. Bocsánat, mi az, hogy a mi oldalunk. Egy tábor van igazából. Hinni kell Istenben. Nem mindenféle önjelölt nemzetmentő szekerét tolni, hőzöngeni, aztán meginni a Red Bullt aztán hazamenni. Sajnos 56 szellemisége foltokban van már meg. Tényleg kellene egy nagy katarzis.

Névtelen írta...

Én kíváncsi lennék, hogy mi történt Temerinben, mert erről megint nem szól a fáma. Csak a rácok verziójával volt tele egy ideig a net, hogy a magyarok zikkajloztak, majd verekedtek (roppant életszerű, mit ne mondjak...), meg a HVIM nyilatkozatával, hogy ők nincsenek is jelen a Délvidéken. Akkor mi is volt valójában (mert ez a fentiekből sem derül ám ki, csak, hogy egy lány nagyon szomorúan tud nézni...)?
((Amúgy meg ha jól rémlik Gaudi és Morvai felajánlották a jogi segítségüket az érintetteknek (rögtön amikor a szerbek előjöttek ezzel a "randalírozó nácikok" dumával - úgy látszik déli szomszédaink is egyre jobban ráéreznek az európér módira és megtalálták az ultima érvet, ha magyart kell verni), ezt azért nem nevezném elhatárolódásnak.))

hunor írta...

elmagyarázom amit te nem értesz cirkusz kell a népnek mind bábu csak az aljas játszmáma nincs sem személy sem szervezet aki itt valójában végre rendet akarna és cselekedne is valamit csak üres jó csengő szólamok vannak más semmi ez az ország elveszet már 1867-ben a nemzeti öntudat és cselekvés pedig abéka segge alatt van

Unknown írta...

Megszakad a szívem!;-( Ezek már nem mi vagyunk! Vagy ezek vagyunk/lettünk? Akkor mi lesz velünk? Ha leszünk...még és ezek után?

Sztanó írta...

Nem tudok az említett probléma valós hátteréről semmit , de elképzelhetőnek tartom , hogy a HVIM nem határolódott el , hanem pont az ő érdekükben , azért tették ki ezt a közleményt , hogy ne úgy tekintsenek a szerbiai magyar fiúkra , mint Vármegyés bajkeverőkre , hanem mint egyszerű magyarokra . Ugyanis a Délvidéken olyannyira tiltják a HVIM tevékenységét , hogy komoly súlyosbító körülmény lehet a bíróság előtt , ha rájuk fogják , hogy a fiúk HVIM tagok voltak . Mellesleg , ha nem voltak azok , akkor ez egyszerű tényközlés .

Gambit írta...

Ne érten félre senki, de mindennek megvan a maga helye. A tiltakozásnak és a tiszteletteljes főhajtásnak is. Valaki ezt választotta, valaki azt.
Eleve megkérdőjelezhető volt számomra, hogy egyesek megemlékezés helyett megint inkább mocskoszsidózni mentek a Milla-bohóckodásra. Értem én, sőt támogatom, hogy mi legyünk az ököl, ami odacsap ha kell, de pl. tavaly a bankfoglalósdinak több értelmét láttam (mondjuk emlékszem, hogy itt akkor is azon pörögtek egyesek, hogy miért nem Vona Gábor személyesen rúgta be az ajtót). Tetszik, nem tetszik, az, hogy egy indexes újságíró kap egy tockost, bizony nem feltétlenül vet ránk jó fényt, és nem is valami nagy eredmény...
És bármily furcsa - leírtam már százszor, de látom százegyedjére is le kell - a Jobbik politikai párt, politikai célokkal és megfontolásokkal. 23-án épp egy kulcsfontosságú választás előszobájában álltak (amin végül fényes győzelmet arattak, bár látom ezt itt mindenki számára bakfitty...), és hogy, hogy nem, ilyen szituációban marhára nem mindegy, hogy mit mutat róluk a média. Az ellentábor így is bepróbálkozott, bár hála égnek elég sovány sikerrel.
A saját szervezésű, fegyelmezett rendezvényükön kevesebb az esélye annak, hogy ellepik a tömeget a provokátorok, vagy az eleve megbízhatatlan alakok, akikről tudjuk, hogy szeretik félrevinni az eseményeket.
Egyébiránt én is emlékszem, hogy Morvai és Gaudi fölajánlották a segítségüket, plusz itt van ez a cikk a kétkedőknek (a maximális elhatárolódás jegyében, ugyebár...): http://szentkoronaradio.com/elszakitva/2012_10_29_magyarazatot-varunk-szerbiatol

Névtelen írta...

Elképesztő, hogy a szerző a HVIM elhatárolódásáról ír...Én ott voltam a helyszínen is, gyakorlatilag minden második ember az előbb említett szervezethez tartozott...

gabeebee írta...

Kedves 2012. 11. 03. - 15:31

Ez pontosan így van. Mármint hogy a helyszínen jelentős szánban voltak vármegyések. Ettől függetlenül a HVIM közleményében az idézett sorok szerepelnek. (Katt a bejegyzésben szereplő linkre az eredeti közleményért.) Ezért (is) érthetetlen ez az egész.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló