Oszd meg és uralkodj!

Huszonnégyen meghaltak és több mint kétszázan megsérültek vasárnap éjjel Kairó központjában, miután véres összecsapások törtek ki a kopt keresztények és a muszlimok között.

A vallási hátterű zavargások azt követően robbantak ki, hogy Asszuán tartományban ismét támadás ért egy keresztény templomot, ami miatt a keresztények egy csoportja az egyiptomi televízió székháza elé akart vonulni, hogy egyrészt tiltakozzon a templomuk ellen elkövetett támadás miatt, másrészt, hogy nagyobb védelmet követeljen az egyiptomi keresztények részére.

A demonstráció egyik szervezőjének, Ihab Aziz beszámolója szerint, a tiltakozók Kairó többségében keresztények lakta negyedéből, Shubrából indultak a tévészékház felé. Miközben haladt a menet muszlimok lövöldöztek el a fejük felett, és kövekkel dobálták őket.

Az események további folyásáról ellentmondásos információk állnak csak rendelkezésre, hisz mind az állami, mind a független média másképp számol be a történésekről. Az egyiptomi köztévé szerint a kopt tüntetők fegyverekkel vonultak föl, megöltek 3 katonát, valamint megsebesítettek további húszat. A tévé értesüléseit a keresztények tagadják, és őket erősíti meg az egyiptomi al-Hayat napilap is, amely szerint a katonai járművek „szokatlan módon” hajtottak be a térre és átgázoltak a keresztény tüntetőkön. Az Al-Arabiya televízió pedig szintén olyan videófelvételt mutatott be, ami a keresztények verzióját erősíti, hisz a képeken jól látható, ahogy a páncélozott autók átgázolnak a tömegen.





A Mubarak rezsim bukása óta ez volt Egyiptomban a legsúlyosabb utcai összecsapás. Eszám Sarf, az ország kormányfője hétfő hajnalban azt mondta, hogy „a muszlimok és a keresztények közötti viszály veszélyezteti az ország biztonságát.” Az állami televízióban sugárzott beszédében pedig egyenesen „összeesküvésnek" minősítette a zavargásokat, amelyek „megbontják a januári Mubarak-ellenes forradalomban létrejött egységet”.

A további incidensek elkerülése véget, a hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el Kairó központjában, illetve azokban a kerületekben, ahol vasárnap este keresztény-muszlim összetűzésekre, illetve a rendfenntartó erőkkel való összecsapásokra került sor.

Divide et impera! – mondja az ismert latin közmondás, és hogy a gondolat igazsága mennyire örök, az jól látható a mostani egyiptomi történésekben is. Mubarak bukása után az ország lakossága, ha nem is sok mindenben ért egyet, egyben azonban igen: más kell, teljesen másnak kell jönnie, mint ami eddig volt, mint amit a korábbi rezsim képviselt. Ez pedig többek között azt is jelenti, hogy a november 28-i parlamenti választásokat követően az új egyiptomi vezetésnek felül kell vizsgálnia az Izraellel kötött korábbi megállapodásait is.

A mai történéseknek pedig minden összeesküvés-elmélet gyártása nélkül valószínűleg ez áll a hátterében. Mert vajon a Jordán-partiakon kívül még kinek lenne érdeke, bizonytalanságot teremteni? Rajtuk kívül kinek lenne érdeke összeugrasztani az egyes vallási csoportokat? Kinek lenne érdeke éket verni a jelenlegi átmeneti katonai hatalom és a polgárok közé?

Filopatér Gamil, keresztény lelkész, aki résztvevője volt a vasárnapi demonstrációnak másnap úgy vélekedett, hogy a keresztényellenes támadás előre megtervezett forgatókönyv alapján zajlott. Ezzel cseng egybe az egyiptomi kormányfő nyilatkozata is, aki tévébeszédében „összeesküvésnek” nevezte a történteket.

Oszd meg és uralkodj! - mondja a latin mondás. A zsidó törekvések egyértelműek. A kérdés már csak az, hogy vajon sikerül-e nekik?

1 kommentek:

casablanka írta...

Mindig sejtem mi a vége annak, ha a"jenkik"a "demokráciájukat" akarják egy országra, földrészre telepíteni.(erőltetni) Afrika egy részében sincs ez most másképpen.
A legjobban a lóláb Líbíában és Egyiptomban lógott ki.Ha a lázítások nem sikerülnek az ő elképzeléseik szerint, akkor jönnek a nagy "keresztény-üldözések"c. szöveggel.Nem gondolom azt, hogy az arabok pont mi ránk gondolnak mikor keresztényekről van szó úgy általában, szerintem inkább Bush elnökre és híveire, és azok "dicső" tetteire leginkább. Akkor örülnék a legjobban, ha ezekben a galád történésekben nekünk nem kellene már részt vállalni!

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló