Megoldás lesz ez?

Lázár János a napokban javaslatot nyújtott be az országgyűlésben a képviselők javadalmazásának átalakításáról, ami mondjuk azért elég merész vállalkozás attól, akinek luxusautós ügyein és a gazdagságról elhíresült kijelentésein az elmúlt hónapokban szinte egy egész ország botránkozott meg. De tekintsünk most el ettől és nézzük magát a javaslatot, ami ha valóra válik, akkor nagyjából két tucat képviselőnek emelkedni fog a fizetése, a többi képviselőnek viszont csökken majd.

Nemegyszer lehet hallani egy-egy beszélgetés kapcsán, hogy „bezzeg a politikusok milyen sokat keresnek, le kellene csökkenteni a fizetésüket.” Jelenleg a képviselők alapdíja havi bruttó 231.900 forint, amihez többféle jogcímen járnak kiegészítések. A legfontosabb a választókerületi pótlék, amely a budapesti képviselőknek az alapdíj 60 százaléka (139.140 forint), a legmesszebbről, 300 kilométernél távolabbról érkezőknek pedig 160 százaléka (371.040 forint).

Én magam is azt gondolom, hogy valóban nem mindenki érdemli meg azt a pénzt, amit mások adójából fizetnek ki neki. Főleg ha az illető, - akikből nem kevés van - történetesen be sem jár bizottsági ülésre. Ilyen például Kósa Lajos, aki november óta nem jár be a bizottsági találkozókra, de fizetségét persze felveszi, vagy érdemes megemlíteni például a miskolci önkormányzat pénzügyi bizottságának augusztus ülését, ahol a kilenc bizottsági tag helyett csupán négy jelent meg.

De az ilyen munka nélkül jól keresők közé sorolhatjuk lényegében az összes szocit is, akik az új alkotmány miatt hónapokig még arra sem vették a fáradságot, hogy beüljenek a Parlamentbe. Nem beszélve arról, hogy a sajtófotókon egyértelműen látszik, hogy szinte nincs is olyan pillanat, amikor egyszerre minden képviselő részt venne az ülésen. Amiben persze, ha jól belegondolunk igazából nincs is semmi meglepő, hisz jónéhány képviselőnek ez már csak fizikailag sem lehetséges, hisz ők álláshalmozóként egyszerre több helyről is kapják a fizetést, ami miatt azért néha-néha a többi munkahelyükön is illik megjelenni.

Így hát Lázár János kissé álszent módon kampányol, amikor úgy tesz, mint aki örömmel lemond fizetésének egy részéről. Az egészben pedig az az aggasztó, hogy míg ő így is vidáman milliárdosként éli tovább életét, addig a fizetéscsökkentés majd méginkább arra sarkallja a képviselőket, hogy még kevesebbet dolgozzanak. Ugyanis az új javaslat sem tesz említést arról, hogy mivel szankcionálnák azokat, akik nem vesznek részt a parlamenti munkában. Azaz minden marad a régiben, hisz jelenleg sincs semmiféle törvényi szabályozás arra, hogy hány százalékot lehet hiányozni a plenáris és a bizottsági ülésekről. Ez lényegében a képviselők lelkiismeretére van bízva, ami azért valljuk meg, az elvtársaknál nem nagyon létezik, a fideszeseknél pedig nem túl erős.


Az elvtársak dolgoznak…


Azt hiszem, a téma kapcsán érdekességképpen azt is érdemes megnézni, hogy mennyit keresnek más országokban a képviselők. A májusi adatok szerint egy moldáv képviselő kb. havi 300-350 ezer forintnak, egy szlovák, vagy cseh képviselő kb. havi másfélmillió forintnak, egy olasz képviselő kb. havi 3,5 millió forintnak megfelelő összeget visz haza. Érdekes adat még, hogy Angela Merkel német kancellár havi 4.995.833 forintnak megfelelő, Nicolas Sarkozy, Franciaország elnöke pedig havi 5.758.833 forintnak megfelelő összeget keres.

Ha Lázár terve megvalósul, átláthatóbbak lesznek ugyan a javadalmazások, de érdemi változás a munkamorálban egyáltalán nem várható. Arról már nem is beszélve, hogy az új szabályozással duplájára nőne például Gyurcsány Ferenc képviselői fizetése.

Ezek után felteszem a kérdést: ez így önmagában, megoldás lesz majd?

7 kommentek:

Banya írta...

Le velük a bányába!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Mindegyikkel!!!

banyácska írta...

Le velük a bányába!

Névtelen írta...

Esélyegyenlőségi törvény van. Mi is megszavaznánk saját fizetésünket, esélyegyenlőséget, meg kéne teremteni, nem csak hírdetni!Vagy választási, beugrató ígéret ez is, mint minden más? "Ne arra figyeljetek, amit megválasztásomért, kampányban mondok" Így mindjárt más! lényeglátó

János írta...

Ez a Lázár lesz a Fidesz Gyurcsánya. Ügyesen építi magát. Ideológiailag 0 az ember. A hatalom kell neki..... Aztán majd a Fidesz is szakadni fog.

Andrea írta...

Fizetés nekik?

Teljes vagyonelkobzás, amiért tönkretették és a jelenlegi kormány teszi tönkre országunkat.

Herne írta...

Bármi, amit a kormány tesz, az ő érdekeiket szolgálja. Lehet, hogy elsőre ígéretesnek hangzik, de gondosabban szemügyre véve kiderül, hogy ezzel is csak ők járnak jól, mi pedig rosszul. Az elmúlt másfél év, pontosabban az elmúlt huszonegy év alaposan megtanított erre.

casablanka írta...

Külföldön persze, hogy többet keresnek a miniszterek és a képviselők. De többet is keres ott a mérnök, a tanár és a szakmunkás is.Ha a mieink munkáját kellene értékelni egy évig a minimálbér összegét fizetném nekik.( némelyiküknek még azt sem) Kíváncsi lennék, hogy élnek meg belőle. Biztos vagyok benne utána összeszednék magukat.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló