Vasárnapi visszanéző – 19. hét

Vajon a görögök végül bedöntik, vagy felszabadítják Európát? [2010. május 6.]
A görög, és a sorban álló spanyol, portugál, ír valamint az olasz gazdaság csőd előtti állapota, pontosan mutatja, hogy mekkora bajban van az a liberált alapokon nyugvó gazdasági modell, amit az elmúlt évtizedekben ültettek a nyakunkba a globalizmus szekértolói. Azonban addig, amíg csak egy-egy kisebb államban pukkadt ki az ész nélkül fújt gazdasági lufi, még rá lehetett fogni a bajokat az adott ország téves gazdasági döntéseire, de most, amikor az euróövezet kezd lassan az összeomlás szélére sodródni, azért ez már nehezen tehető meg.

Görögország példája pontosan mutatja, hogy hosszabb távon merrefelé indulhatnak el a történések. Így aztán a globalisták számára a kezdeti kellemetlenség kezd tényleg problémává válni. A pár héttel ezelőtti huzavona után, mára eljutottunk oda, hogy az EU vezető államai már nem nagyon törődnek azzal, hogy mi, mibe kerül. Csak az a lényeg, hogy a kártyavár ne omoljon össze…>>> tovább


Ceauşescu is megirigyelné [2010. május 10.]
Terv Szabadka történelmi belvárosának lerombolására.

Szabadka 2004 novemberében megválasztott koszovói szerb származású polgármestere Saša Vučinić és a többségében szerb képviselőkből álló önkormányzat zöld utat adott a magyar szecessziós műemlékekben gazdag bácskai város történelmi belvárosának szinte teljes lebontásához.

Az új 2010 januárjában elfogadott részletes szabályozási terv első üteme huszonkét, az ábécé betűivel megegyező blokkokra osztotta fel a belvárost, ami kimondja: kiemelt műemlékeknek csak a Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte szecessziós Városháza, és a zsinagóga számítanak… >>> tovább


Vízhatalom vagyunk, de akkor miért nálunk a legdrágább Európában? [2010. május 12.]
A múlt héten megjelent egy cikk a penzcentrum.hu honlapon, mely a magyarországi vízdíjakat vette górcső alá. Az elemzés szerint a legalacsonyabb víz- és csatornadíj Debrecenben van, ahol a lakók 512 forintot fizetnek köbméterenként. Ha tovább böngésszük az adatokat, akkor az ország többi részén a következő díjakkal szembesülünk: Miskolc 567 Ft/m3, Budapest 568 Ft/m3, Szeged 583 Ft/m3, Pécs 686 Ft/m3, Siófok 997 Ft/m3, Salgótarján 1004 Ft/m3.

Arra gondoltam, hogy talán érdemes megvizsgálni az ügyet európai viszonylatban is. A múlt hónapban megjelent National Geographic (NG) magazin adatai szerint, egy köbméter víz és a csatornadíj ára 220 forintos dollárral számolva Rómában 110 Ft/m3, Amszterdamban 205 Ft/m3, Madridban 136 Ft/m3, míg Helsinkiben 268 Ft/m3. Ami legjobban közelít hozzánk az Belgium a maga 521 Ft/m3 –vel és Dánia a 754 Ft/m3 -es szolgáltatási díjával.

És hogy teljes legyen a kép. A NG adatai szerint az Egyesült Államokban San Diegoban a legdrágább a szolgáltatás, ahol 363 forintnyi dollárt kérnek egy köbméterért, Ausztráliában Sydney áll az élen 355 Ft/m3-rel, Japánban Kumamoto vezet 228 Ft/m3-rel, Ázsában Szingapur 134 Ft/m3–rel, Afrikában pedig Windhoek 92 Ft/m3-rel.

Gondolom, most sokakban felmerül a kérdés: Vajon hogy lehet az, hogy nálunk, a jó minőségű és nagy mennyiségű édes- és termálvíz hazájában még világviszonylatban is ilyen irreálisan magas vízdíjak vannak? Hogy lehet az, hogy a vízben jóval szegényebb országokban is alacsonyabb a víz ára, mint nálunk? … >>> tovább

0 kommentek:

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló