Észosztás havi 750 ezerért

Csécsei Béla, volt józsefvárosi polgármester azt hitte, hogy meg fogja úszni. Azt hitte, hogyha háttérbe vonul, akkor majd nem dől rá az a kártyavár, amit az elmúlt évek során építgetett, és aminek az összetartó kapcsait azok a kis mutyi ügyek adták, amikről azt gondolta, hogy majd örökké megvédik az elszámoltatással szemben.

Csécsei tévedett. A kártyavár borulni látszik.

Persze most sokan feltehetik a kérdést, hogy miért pont ezzel az üggyel foglalkozunk, amikor valószínűleg ennél nagyobb horderejű pénzlenyúlások is vannak. Mi ebben az annyira érdekes?

A válasz egyszerű. Talán ez a most folyó ügyek közül az egyik legpofátlanabb, ebben benne van minden gátlástalanság és gazemberség, ez az, ami talán a legjobban szemlélteti azt a korrupt és összefonódott rendszert, amit az elmúlt 20 évben, oldaltól függetlenül sikerült kialakítani a jelenleg regnáló politikai elitnek.

Gondolom, sokan emlékeznek arra, hogy tavaly szeptember 2.-án, Csécsei megromlott egészségügyi állapotára hivatkozva lemondott a VIII. kerület vezetéséről. Hogy ezt magától találta-e ki, vagy „megkérték” erre, az azóta is találgatások tárgyát képezi, de a nem hivatalos információk arról szólnak, hogy a háttérben egy fidesz-szdsz megállapodás született, ami szerint Kocsis Máté, a narancsosok jelöltje foglalná el a polgármesteri széket, Takács Gábor, SZDSZ-es alpolgármester pedig megtarthatná a pozícióját és talán a következő ciklusnál is ott maradhatna a húsosfazék körül.
[Az első két dolog, mármint, hogy Kocsis polgármester lett, Takács pedig alpolgármester maradt, azóta meg is történt. Az meg, hogy Takáccsal hosszabb távon mi lesz, az ősszel majd kiderül.]
Az idő előtti polgármesterváltásra két lehetőség kínálkozott: vagy feloszlik a képviselőtestület, vagy lemond a kerület vezetője. Az előbbi megoldást október elsejéig (október elseje után a jogszabályok miatt már nem lehetett volna feloszlatni a testületet) a fidesz egyedül is megtehette volna, hisz minősített többsége volt a képviselőtestületben. Azonban mégsem ezt az utat választották. Hogy miért, az hivatalosan még nem derült ki, de talán azért nem, mert tartottak tőle, hogy az új testület, esetleg új tagokkal, pláne jobbikosokkal kiegészülve, már nem lesz annyira „hatékony”, mint a mostani.

Így a második verzió, azaz a polgármester lemondásával járó megoldás lépett életbe. Azonban ez az út sem volt egyszerű. Mégpedig azért nem, mert ez meg Csécsei számára járt volna nagy hátrányokkal. Csécsei ugyanis 1952. október 12-én született, azaz október 12.-től korkedvezménnyel nyugdíjba mehetett volna. Ha előbb lemond, ötévnyi nyugdíjtól esik el. Számára tehát az lett volna a jobb megoldás, hogy oszlik a testület, mert így a nyugdíjba menetele napjáig biztosan a hivatalában maradhatott volna.

Látszólag patthelyzet alakult ki. De csak látszólag, mert Csécsei szeptember 2.-án lemondott.

Azonban mielőtt még sajnálni kezdenénk szegény embert, hogy megzsarolták, meg ilyesmi, szeretném jelezni, hogy Csécsei, azért nem ment el üres kézzel. A lemondása napján az önkormányzat egy ötéves tanácsadói szerződést kötött vele, amit természetesen az egész testület, pártállástól függetlenül jóváhagyott. Ezt itt:
[Érdemes elolvasni, mert ilyet azért nem mindennap lehet látni]



[nagyításért katt a fotóra]


Mint látható Csécsei észosztására nagyon nagy szükség van, amit ő havi, potom nettó 750 ezerért meg is tesz. Az meg már külön érdekes, hogy ez a szerződés is pont annyi időre szól, amennyi nyugdíjas évet a lemondással elbukott. Arról már nem is beszélve, hogy a szerződés és a lemondás egy napra esik.

Vajon melyik volt meg előbb? Először bebiztosította magát az aláírt szerződéssel és csak utána adta oda az övét? Vajon megbízott a magafajtájában?

Bár ez inkább csak érdekesség, mint lényeges elem. A lényeg a 2014-ig érvényes szerződés, amit csak a két fél együttes szándékával lehet megszüntetni. És persze az a nettó 45 millió forint, amit akkor is ki kell fizetnie a kerületnek, ha a szerződést a lejárta előtt bontják fel és akkor is, ha történetesen teljesen új testületet és polgármestert is választanak az ősszel.

A szerződés lényegében felmondhatatlan, hisz csak akkor szűnne meg, ha a Csécsei meghalna, vagy a cselekvőképessége megszűnne. A testület nem is számolt a szerződés felbontásával. A szakértői munka fedezetét az önkormányzat bérmegtakarítási keretéből teremtik elő. Ennek érdekében megbízatása kezdete után egy hónappal, módosították a költségvetés sorait is.

A szerződés azonban a fentieken túl is tartalmaz érdekességeket. Csécsei a munkája végzéséhez korlátlan mobiltelefon-használatot, valamint egy laptopot is kapott. Azonban, hogy a pénzért cserébe mit kell csinálnia, azt mindössze két rövid bekezdés tartalmazza. Ezek szerint Csécsei oktatási és gazdasági ügyekben szakértői tevékenységet végez a kerület által megjelölt ügyekben. Ezen kívül a kerület rendelkezésére áll eseti konzultációkra. Ennyi, ennél több részletet a dokumentum nem tartalmaz a munkáról. A további részek arról szólnak, hogy a kerület közpénzből mit és hogyan fizet a nagy okosságokért.

A szerződéskötés óta eltelt fél év. Egyre többen lettek kíváncsiak arra, hogy vajon mit kap a kerület ennyi pénzért. Azonban az erre irányuló újságírói kérdésre igazi abszurdisztáni válasz érkezett. A VIII. kerületi jegyző ugyanis közölte, hogy a tanácsadói munka során keletkezett dokumentumok döntés előkészítő anyagnak számítanak, így azok 10 évig nem nyilvánosak.

Azonban a rendőrséget már nem tudta ilyen könnyen elintézni. A nyomozók hűtlen kezelés bűntette elkövetésének megalapozott gyanújával indítottak nyomozást és bekérték a szerződést, valamint a teljesítést igazoló dokumentumokat.

Természetesen megszólalt az ügyben Csécsei Béla is, aki közölte, hogy a szerződését fenntartja. „Megállapodtunk valamiben az önkormányzattal, azt kell betartani”- majd hozzátette: nem érti, miért az ő szerződésével kell foglalkozni, amikor az országban sokkal jelentősebb ügyek vannak.

És nem szakadt rá az ég.

Ugye, egyszer vége lesz ennek?



Frissítés [2010. március 10.]:


Közös megegyezéssel, március 4-i hatállyal felbontották Csécsei Béla volt józsefvárosi polgármester szerződését a VIII. kerületi önkormányzattal. A volt szabad demokrata politikussal szeptemberben kötöttek öt évre, havi 750 ezer forintos szerződést gazdálkodási és oktatási szakértői munkára.
Az ügyben sajtóhírek szerint a rendőrség hűtlen kezelés gyanújával nyomoz.

A megegyezés szerint Csécsei Béla kéthavi megbízási díjat kap.
[mr1-kossuth.hu]


Mégis mire?

Mert volt oly kegyes hozzájárulni a szerződés közös megegyezéssel való felbontásához? És ez megért az önkormányzatnak 1,5 millió forintot, természetesen közpénzből?

A pofátlanság tényleg határtalan.

3 kommentek:

Névtelen írta...

Régi vicc: hogy kapta Gomulka a infarktust? telefonon!

Névtelen írta...

Egyik szar, másik kaki,
Válasszon hát az, aki,
Ütődött, vagy eszement!
Szart ér velük a parlament!
1994 es választásra
Akkor megyek választani, ha abba kell melyiket agyonlőni, melyiket felakasztani! lényeglátó

Névtelen írta...

Vona Gábor állapította meg, nagyon helyesen, hogy ebben az országban már nem az a baj, hogy egy nagy bogrács gulyásba beleesett egy kis kutyaszar, hanem az, hogy itt már egy egész bogrács kutyaszar rotyog. A politikai, gazdasági felső vezetés bármelyik szegmenséhez nyúlnak a vizsgáló kezek, mindenütt a mocsokba, a szennybe, és a szarba nyúlnak bele. Az egész parlamentet, az 1500 állami vállalat igazgatótanácsait, bíróságok, ügyészségek, önkormányzati hivatalok, az APEH, a faktoring cégeket ki kell füstölni mindörökre, fillérre történő elszámoltatás mellett, és tömeges börtönmunkára bocsátás következményével. A külföldre szökő politikus bűnözőket az Interpol-lal hazahozatni, és sittre vágni a mocskos tolvajokat. Befolyásuk, ezeknek a férgeknek, az ország határain kívülről érkeznek,(Tel-Aviv, USA, IMF, EU) tehát meg kell szakítani minden, hazánkra veszélyes külkapcsolatot. Legelőször is Izraellel felszámolni minden érintkezést, aztán, ha szükséges, az EU-val, a NATO-val. Ha nem a nemzeti erő, a nép hatalmából és akaratából való erő, a Jobbik programját megvalósító mozgalom, most már párt kerül kormányzati pozícióba, hanem bármelyik is (Hegedüs Zsuzsa kívánatában), akkor a globális, főként izraeli irányítottságú Fidesz pörölycsapásként befejezi a húsz éves közös munkájukat, folytatva az indirekt népirtást, társadalmunk tagjait, hazánk területét és vizeit-és energia kincseit teljesen kiszolgáltatni az EU birodalom építő szándékainak, és az izraeli gyarmatosító törekvéseknek. A Fidesz és MSZP olvasatlanul írta alá a Lisszaboni szerződést, a 600 milliárdos bankmentő csomagot, és most pedig az egész húsz éves hazaáruló, népirtó és gazdaság romboló közös tevékenységük titkosításáról szavaztak közösen, amikor már nyilvánvalóvá vált a Jobbik parlamenti részvétele. Libatolvaj Bajnai hazafiként aposztrofálta Orbánt, és Mesterszarházit is, mocskos politikai mutyit nézhetünk most végig a Fidesz és az MSZP között. A Jobbiknak 85%-al kell bejutni a parlamentbe, kitakarítani az összes hazaárulót (Orbánnal együtt), elszámoltatni, és Magyarországból ismét egy „magyar” országot csinálni. Minden másnak a bekövetkezése, hazánk és népünk halálát jelenti. "S a sírt, hol nemzet süllyed el, népek veszik körül, s az ember millióinak szemében gyászkönny ül".(Szózat)
Ami és aki bármi módon kapcsolódik az elmúlt húsz évhez, többé nem szabad, hogy köze legyen hazánk irányításához. Csak egy lehetőséget adott Isten a magyaroknak, amely a megalakulása óta is már történelmet írt, és tett a hazáért, emberek millióinak a szemét felnyitva, a Jobbik-ot. Isten óvja a hazát minden mástól.

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló