Egy hónappal a katasztrófa után. Helyzetjelentés Kolontárról [+videó]

Most, egy hónappal a gátszakadás után ismét a helyszínen jártam. A rend még abszolút nem állt helyre, a munkálatok előreláthatólag még pár hétig eltartanak. Az emberekkel az elöntött házaikat kitakaríttatták, a menthetetlen több mint 230 lakóház pedig ledózerolásra vár.

A korábban ott élők nagy részének jövője még megoldatlan. Többen arról számoltak be, hogy elöntött ingatlanjaiknál sokkal kisebb, értéktelenebb lakásokat ajánlanak fel nekik cserébe, ha aláírnak olyan szerződéseket, melyekben lemondanak mindenféle további kártérítésről és adományról. Sokak pedig arra panaszkodtak, hogy a felajánlásokat nem adják ki nekik. Leginkább a Habsburg György elnökségével vezetett Magyar Vöröskereszttel kapcsolatban jöttek elő ilyen jellegű észrevételek.

Mi tagadás, tényleg nem láttam őket sehol. Egyedül a Máltai Szeretetszolgálat volt „legény a gáton”. Az ő önkénteseik folyamatos váltásban biztosították a védőfelszereléseket, élelmet és italt a dolgozóknak hajnaltól éjjelig.

A lakott területeken a földek felső rétegét már eltávolították, de az átszakadt gátnál még – az ott dolgozók szerint - hat méter mély az iszap, és egyáltalán nem keményedett meg, nem száradt ki. Ezt csak annyiban sikerült tesztelnem, hogy az odadobott kőszikla darabjaim azonnal elmerültek.

Magához a gáthoz egy épített út vezet, ahová csak lánctalpas munkagépekkel engednek közlekedni. Egy ilyenre felkapaszkodva sikerült nekem is eljutnom oda. Az út mellett egyik oldalról a 30- 50 méteres gátból leszakadt kb. 15 méter magas óriási kősziklák meredeznek, míg a másik oldalon valamivel kisebbek. Az új, csupán 3 méteres gátak is megépültek, de ezek megállítani nem, csak szabályozni képesek az útját az esetleges újabb iszapfolyamnak.

A tározót sikerült felülről is megszemlélnem. Látható a szélein az eredeti iszap szintmagassága, mégis nehéz elhinnem, hogy ilyen hatalmas mennyiség zúdult ki, hogy ekkora területet elöntött. A timföldgyártás ettől függetlenül továbbra is nagy gőzzel folyik tovább, egy legalább karvastagságú csövön át tovább növelve a tározó tartalmát.

A Torna-patak még szintén vörös, de a helyiek azt mondták, hogy nekik ez nem is nagyon feltűnő, mert szerintük mindig is szivárgott bele, igaz nem ilyen sok. Folyamatosan gipszet és ecetsavat adagolnak a patakba, a „zöldkommandó” feliratú pólós környezetvédők pedig óránként mérik, ellenőrzik a víz minőségét.

Igazából elmondható, hogy szerencse volt a szerencsétlenségben, hisz a hétköznap déli időpont, a gyermekek iskolában való tartózkodása, és a nappal csak csökkentették a tragédia nagyságát. Gondoljuk csak bele, mi lett volna, ha mindez éjszaka történik. Kolontáron talán senki sem maradt volna életben. És ha gyerekek otthon lettek volna, akkor talán a feldühödött szülők nem ismertek volna kegyelmet a felelősökkel szemben…


[nagytásért kattints a fotóra]



[A helyszínen készített – túlzás nélkül döbbenetes képekkel - videónk ITT megtekinthető.]

4 kommentek:

Herne írta...

No igen, a felelősök...nagyon nagy a hallgatás...hátha az emberek elfelejtik...sajnos el is fogják...és az áldozatok magukra maradnak a hatalmi gépezettel szemben.
Persze csak ha hagyjuk. Az a szomorú tapasztalatom, hogy egy idő után már a mi oldalunk is hajlamos elfelejteni a disznóságokat. Ezeket a dolgokat felszínen kell tartani, folyamatosan emlékeztetni rá az embereket, és a hatalom orra alá dörgölni, addig, amíg nem születik igazságos ítélet. Nem elfelejteni Horák Nórát, Marian Cozmát, Szögi Lajost, Ártatlan Jauzsikát, a RAJmund gyereket, vagy pl. a kiskirályt játszó zsideszes polgármestert, Gyurcsányt és Bajnait (klasszikus domináns-alárendelt pszichopata páros), 2006-ot és még sorolhatnám a végtelenségig, de legalábbis közel hozzá. Nem beletörődni, amint a bíróság ítéletet hozott. Azzal, hogy egy-két cikkben leugatjuk az ítéletet, még nem tehetünk úgy, mint aki jól végezte dolgát. Mert a dolgunk még nincs elvégezve.
Sőt, csak ekkor kezdődik.

Herne írta...

Itt persze nem jelen blogra gondolok, egy blog lehetőségei korlátozottak. Itt a jobbos híroldalakra gondolok, a jobbos szervezetekre gondolok, és a Jobbikra is gondolok.

Névtelen írta...

Lassan feloszlik a narancsszinű köd,egyre többen rájönnek,hogy a zsidesz is rászedte őket.Nem nagyon lesz itt számonkérés,csak akkor ha a becsapottak megcsaltak fognak számonkérni!!Az aljasok szabadlábon mentik amit még lehet.Megmondaná valaki,hogy ez a raccsoló majom mit keres a Magyar Vöröskeresztben?????Mi az már nekik is elment a maradék eszűk??

Böczike írta...

A munkahelyemről is lehetett menni ezekre a területekre, fizikai munkával segíteni. Reggel visz a busz, este hoz. A munkahelyem (Paksi Atomerőmű) ad teljes védőfelszerelést a munka idejére. Kb. 3 hete volt az egyik munkatársam, nem az a lelkizős típus, még is azt mondta, hogy szívszorító látvány, amit a TV-n lehet látni felvételeket, az messze van a valóságtól. Rá következő héten én is mentem volna egy másik kollégámmal, de azt mondták, hogy a katasztrófavédelem leállította a munkát, pedig mi úgy tudjuk, hogy azóta is keményen folynak a munkák. Úgy tájékoztattak minket, hogy ha szükség lesz ránk, akkor majd szólnak.
Többen mondták, hogy ők ugyan el nem mennének arra a helyre, ilyen körülmények közé. Én úgy gondolom, hogy akkor is be kell állni a sorba ha segíteni kell, nem csak akkor ha mi kapunk!

Megjegyzés küldése

Kedves Kommentelők!

A könnyebb és legfőképp az értelmesebb kommunikáció biztosítása érdekében, szeretnénk mindenkit arra kérni, hogy a hozzászólásaitokat valamilyen névvel tegyétek meg.

Ez a "Profil kijelölése mint:" legördülő menüben a "Név/URL-cím" lehetőséget választva, majd a név beírása után az URL sort üresen hagyva, végül a "Tovább" gombra kattintva egész egyszerűen megtehető.

Köszönjük!

Radical Puzzle

 
látogató számláló